Nyt tämä saa riittää!
Maaret Toivanen-Koivisto- ja Karl Fazer-tapaukset ovat kirvoittaneet kirjavaa mielipiteidenvaihtoa siitä, kuinka varakkaiden henkilöiden on lähes pakko muuttaa Suomesta selvitäkseen perintö- tai lahjaveroista. Keskustelua on leimannut kateus ja syyllistäminen, mutta myös täydellisen tietämättömyyden tuoma itsevarmuus.
Yrityksen omistuksen siirtoon jatkavalle sukupolvelle löytyy verotuksellisesti vähintäänkin kelvollisia keinoja. Yli 10 prosentin omistuksen siirtyminen mahdollistaa tuntuvan huojennuksen veron pohjana olevassa arvonmäärityksessä. Työnsä jo päättänyt eduskunta hyväksyi viimetöinään veronmaksulle jatkoaikaa viidestä kymmeneen vuoteen. - Normaalisti yhtälö toimii niin, että korkeamman arvon omaava yritys pystyy maksamaan kymmenen vuoden kuluessa osingot, joilla huojennetut verot kyetään maksamaan. Vaatimattomasta yritysvarallisuuden siirrosta ei veroa juurikaan kerry. Omaisuuden siirtymisen suunnittelu kannattaa aloittaa mieluummin heti. Mitä pidempi aika on käytettävissä, sitä parempaan lopputulokseen pääsemme.
Hyvällä suunnittelulla EVL-omaisuuden siirtoon siis löytyy järkeenkäyvät vaihtoehdot, mutta kannan suurta huolta tulo- ja varallisuusverolain (TVL) alaisesta omaisuudesta. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi asuntovarallisuus sekä yritystoiminnan käytössä oleva kiinteistö tai kiinteistöyhtiön osakekanta. Näihin varallisuuseriin ei löydy minkäänlaista huojennusta, vaan verotus iskee rankasti. Ajatellaanpa vaikka 400.000 euron arvoista asuntoa/kiinteistöä tai toiminnallisen yhtiön taseen ulkopuolista teollisuushallia. Sellaisen periminen tai lahjaksi saaminen aikaansaa rintaperilliselle noin 60.000 euron veron ilman korotonta maksuaikaa. Ei-rintaperillisen kohdalla tilanne on jo ihan mahdoton, koska veron määrä on edelliseen verrattuna yli kaksinkertainen. Ainoaksi mahdollisuudeksi taitaisi jäädä lahjaksi saadun tai perityn omaisuuden myyminen.
Tulevan eduskunnan on pakko saada aikaan lievennystä perintö- ja lahjaveroon. Verokeskustelun pohjalla vaikuttaa voimakkaasti itsellänikin tunne: Nyt tämä saa riittää! Yritysten ja yrittäjien verotus on palkkaverotuksen lisäksi saavuttanut pisteen, josta ei ole enää muuta tietä kuin alaspäin. Suomen julkinen talous on rakennettu merkittävästi suuremman verokertymän varaan kuin mitä nyt saadaan kasaan. Ainoa tie on verovaroin elävän julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen tehokkuutta lisäämällä, toimintoja karsimalla ja saavutetuista eduista luopumalla.
Minä annan huhtikuun vaaleissa ääneni sille, joka ei lupaile tyhjiä, vaan verta, hikeä ja kyyneleitä.
Osallistu keskusteluun