Julkaistu 23.03.2015 | Y-lehti | 4

Nyt tämä saa riittää!

Maaret Toivanen-Koivisto- ja Karl Fazer-tapaukset ovat kirvoittaneet kirjavaa mielipiteidenvaihtoa siitä, kuinka varakkaiden henkilöiden on lähes pakko muuttaa Suomesta selvitäkseen perintö- tai lahjaveroista. Keskustelua on leimannut kateus ja syyllistäminen, mutta myös täydellisen tietämättömyyden tuoma itsevarmuus.

Yrityksen omistuksen siirtoon jatkavalle sukupolvelle löytyy verotuksellisesti vähintäänkin kelvollisia keinoja. Yli 10 prosentin omistuksen siirtyminen mahdollistaa tuntuvan huojennuksen veron pohjana olevassa arvonmäärityksessä. Työnsä jo päättänyt eduskunta hyväksyi viimetöinään veronmaksulle jatkoaikaa viidestä kymmeneen vuoteen. - Normaalisti yhtälö toimii niin, että korkeamman arvon omaava yritys pystyy maksamaan kymmenen vuoden kuluessa osingot, joilla huojennetut verot kyetään maksamaan. Vaatimattomasta yritysvarallisuuden siirrosta ei veroa juurikaan kerry. Omaisuuden siirtymisen suunnittelu kannattaa aloittaa mieluummin heti. Mitä pidempi aika on käytettävissä, sitä parempaan lopputulokseen pääsemme.

Hyvällä suunnittelulla EVL-omaisuuden siirtoon siis löytyy järkeenkäyvät vaihtoehdot, mutta kannan suurta huolta tulo- ja varallisuusverolain (TVL) alaisesta omaisuudesta. Tällaista omaisuutta ovat esimerkiksi asuntovarallisuus sekä yritystoiminnan käytössä oleva kiinteistö tai kiinteistöyhtiön osakekanta. Näihin varallisuuseriin ei löydy minkäänlaista huojennusta, vaan verotus iskee rankasti. Ajatellaanpa vaikka 400.000 euron arvoista asuntoa/kiinteistöä tai toiminnallisen yhtiön taseen ulkopuolista teollisuushallia. Sellaisen periminen tai lahjaksi saaminen aikaansaa rintaperilliselle noin 60.000 euron veron ilman korotonta maksuaikaa. Ei-rintaperillisen kohdalla tilanne on jo ihan mahdoton, koska veron määrä on edelliseen verrattuna yli kaksinkertainen. Ainoaksi mahdollisuudeksi taitaisi jäädä lahjaksi saadun tai perityn omaisuuden myyminen.

Tulevan eduskunnan on pakko saada aikaan lievennystä perintö- ja lahjaveroon. Verokeskustelun pohjalla vaikuttaa voimakkaasti itsellänikin tunne: Nyt tämä saa riittää! Yritysten ja yrittäjien verotus on palkkaverotuksen lisäksi saavuttanut pisteen, josta ei ole enää muuta tietä kuin alaspäin. Suomen julkinen talous on rakennettu merkittävästi suuremman verokertymän varaan kuin mitä nyt saadaan kasaan. Ainoa tie on verovaroin elävän julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen tehokkuutta lisäämällä, toimintoja karsimalla ja saavutetuista eduista luopumalla.

Minä annan huhtikuun vaaleissa ääneni sille, joka ei lupaile tyhjiä, vaan verta, hikeä ja kyyneleitä.

Osallistu keskusteluun

Jussi Peltonen 23.03.2015 klo 18:01
Jaaha, tämä blogikirjoittaja on löytänyt saman, toivomansa vaali-iskulauseen, jota itsekin olen jo kuukausia käyttänyt. Itse asiassa jo viime kuntavaaleissakin.

Tapio Peltomäki 24.03.2015 klo 09:40
Juu. Enpä ole vaaleissa ehdokkaanna. Iskulause on lainattu Winston Churchilliltä.

Maalikauppias 24.03.2015 klo 14:12
Samoilla linjoilla etenen kohti vaaleja. Tsipraksen viilaukset eivät sovi meidän infraamme. Isojen yritysten verosuunnittelijoille on ollut selvillä maamme verotukseen liittyvät menettelytavat riittävän pitkään, jotta ne olisivat valmiita kohtaamaan mm. sukupolvenvaihdokset olemassa olevin ehdoin. Kyse on veropakolaisuudesta ja haluttomuudesta osallistua huonossa jamassa vielä pitkään vaikeroivan kotimaamme talouden korjauskustannuksiin.

joopaste joo 24.03.2015 klo 14:59
Kyllä varmaan täältä muuttais tavallinenkin kansa jos olis siihen varaa. Mutta kun ei ole, niin pakko se on vaan täällä kärvistellä.

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

01/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.01.2021


Seuraa meitä somessa