Julkaistu 26.03.2015 | Y-lehti | 0

Aktiivinen omistajuus ja terve talous

Tapio Peltomäki ruotii ansiokkaasti ja asiantuntevasti verotusta erityisesti perintö- ja lahjaverotuksen osalta kirjoituksessaan Nyt tämä saa riittää. Suomi on menettänyt tai menettämässä omistajasukujensa jäseniä ulkomaille johtuen juuri korkeasta perintö- ja lahjaverotuksestaan. Toiset suunnittelevat yrityksensä siirtämistä Viroon. 

Perintö- ja lahjaverotuksen suurin ongelma liittyy yritystoimintaan ja sen sukupolvenvaihdoksiin. Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta me sahaamme omaa oksaamme leikkaamalla noin 20 vuoden välein merkittävän osan yritysten arvosta perintöverotuksella, jonka kiinni kuromiseksi menee yleensä vähintään viisi vuotta. Onko työtä tuottavan omaisuuden arvonmenetys verotuksen tavoitteena?

Itse en lähtisi poistamaan tässä taloustilanteessa kaikkea perintö- ja lahjaveroa, mutta sen sijaan olisin kiinnostunut selvittämään, voidaanko omaisuus jakaa aktiiviseen ja passiiviseen omaisuuteen. Aktiivista omaisuutta ovat toimiva liiketoiminta ja sen osakkeet, siihen suoraan liittyvät kiinteistöt jne. Samoin pörssiosakkeet olisivat aktiivista omaisuutta. Aktiiviseksi omaisuudeksi siis laskettaisiin toiminta, joka suoraan tai välillisesti liittyy työhön ja työllistämiseen. Aktiiviselta omaisuudelta poistaisin lahja- ja perintöveron kokonaan.

Peltomäen sanoin tulevalla eduskunnalla on luvassa "verta, hikeä ja kyyneleitä". Jos luvataan kaikkea kivaa ja etuisuuksia lisää, se edellyttää todennäköisesti lisävelkaa tai veronkorotuksia. Näiden myötä olemme ajautumassa umpikujaan. Jokainen yrittäjä tietää, ettei ilmaisia lounaita ole ja nämä temput (veronkorotus/lisälaina) siirtyvät lopulta aina tuotteiden tai palveluiden hintoihin ja sitä kautta leikkaavat suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Siihen meillä ei ole varaa!

Ehdottamani malli aktiivisen omaisuuden perintö- ja lahjaveron poistosta pienentää kyllä perintöverokertymää, mutta samalla parantaa näiden yritysten kilpailukykyä, mikä synnyttää työtä ja edelleen yhteiskunnan kaipaamia verotuloja vastaavalla summalla. Nyt ei siis ole etupolitikoinnin aika, vaan tarvitaan vastuullisia päätöksiä ja näkemyksellisiä päättäjiä, jotka ymmärtävät sekä asioiden syy-seuraussuhteet että ison kuvan.   

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Sanna Vauranoja

Sanna Vauranoja

Sanna on kaarinalainen start-up -yrittäjä, jolle kirjoittaminen yhteiskuntamme ilmiöstä on intohimo. Kynäilyn ja yrittämisen ohella tekee politiikkaa ja on mieltynyt hiihtoon sekä kahvin juontiin.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa