Julkaistu 26.03.2015 | Y-lehti | 0

Aktiivinen omistajuus ja terve talous

Tapio Peltomäki ruotii ansiokkaasti ja asiantuntevasti verotusta erityisesti perintö- ja lahjaverotuksen osalta kirjoituksessaan Nyt tämä saa riittää. Suomi on menettänyt tai menettämässä omistajasukujensa jäseniä ulkomaille johtuen juuri korkeasta perintö- ja lahjaverotuksestaan. Toiset suunnittelevat yrityksensä siirtämistä Viroon. 

Perintö- ja lahjaverotuksen suurin ongelma liittyy yritystoimintaan ja sen sukupolvenvaihdoksiin. Kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta me sahaamme omaa oksaamme leikkaamalla noin 20 vuoden välein merkittävän osan yritysten arvosta perintöverotuksella, jonka kiinni kuromiseksi menee yleensä vähintään viisi vuotta. Onko työtä tuottavan omaisuuden arvonmenetys verotuksen tavoitteena?

Itse en lähtisi poistamaan tässä taloustilanteessa kaikkea perintö- ja lahjaveroa, mutta sen sijaan olisin kiinnostunut selvittämään, voidaanko omaisuus jakaa aktiiviseen ja passiiviseen omaisuuteen. Aktiivista omaisuutta ovat toimiva liiketoiminta ja sen osakkeet, siihen suoraan liittyvät kiinteistöt jne. Samoin pörssiosakkeet olisivat aktiivista omaisuutta. Aktiiviseksi omaisuudeksi siis laskettaisiin toiminta, joka suoraan tai välillisesti liittyy työhön ja työllistämiseen. Aktiiviselta omaisuudelta poistaisin lahja- ja perintöveron kokonaan.

Peltomäen sanoin tulevalla eduskunnalla on luvassa "verta, hikeä ja kyyneleitä". Jos luvataan kaikkea kivaa ja etuisuuksia lisää, se edellyttää todennäköisesti lisävelkaa tai veronkorotuksia. Näiden myötä olemme ajautumassa umpikujaan. Jokainen yrittäjä tietää, ettei ilmaisia lounaita ole ja nämä temput (veronkorotus/lisälaina) siirtyvät lopulta aina tuotteiden tai palveluiden hintoihin ja sitä kautta leikkaavat suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Siihen meillä ei ole varaa!

Ehdottamani malli aktiivisen omaisuuden perintö- ja lahjaveron poistosta pienentää kyllä perintöverokertymää, mutta samalla parantaa näiden yritysten kilpailukykyä, mikä synnyttää työtä ja edelleen yhteiskunnan kaipaamia verotuloja vastaavalla summalla. Nyt ei siis ole etupolitikoinnin aika, vaan tarvitaan vastuullisia päätöksiä ja näkemyksellisiä päättäjiä, jotka ymmärtävät sekä asioiden syy-seuraussuhteet että ison kuvan.   

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Sanna Vauranoja

Sanna Vauranoja

Sanna on kaarinalainen start-up -yrittäjä, jolle kirjoittaminen yhteiskuntamme ilmiöstä on intohimo. Kynäilyn ja yrittämisen ohella tekee politiikkaa ja on mieltynyt hiihtoon sekä kahvin juontiin.

Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa