Julkaistu 29.10.2009 | Y-lehti | 0

Media kuuntelee - kuka kertoo?

Innovaattorit huomio: median korvat ovat auki. Akateemisissa ja ammatillisissa piireissä puhutaan innovaatiojournalismista ja sen tärkeydestä. Valtio käyttää 2,8 miljardia euroa ensi vuonna innovaatioiden tukemiseen ja noin 800 000 suomalaista työskentelee luovilla aloilla. Uutisarvoa siis on.

Innovaatiojournalismi keskittyy kaikkien alojen innovaatioiden seuraamiseen, niistä keskustelemiseen ja puheenaiheiden nostamiseen. Tulevaisuuslähtöinen journalismin muoto pyrkii olemaan muuta kuin teknologiahypetystä: se vaatii tekijältä asiantuntijuutta, kriittisyyttä ja visionääristä otetta.

Ruotsissa syntynyt käsite on Suomessa poikinut alan oman seuran (www.finjo.fi), alan opetusta ja tutkimusta. Yhtenä perusajatuksena on, ettei innovaatioyhteiskunnaksi voida muuttua ilman mediaa ja kansalaiskeskustelua. Tekijöitä kiinnostavat tulevaisuuden teknologiat, niiden kehitys ja käyttöönotto. Ala on medialle hankala: kehityksestä syntyy otsikoita joskus hitaastikin, visioista konkretiaa vasta pitkällä aikavälillä.

Avoimuus vie eteenpäin

Innovaatiojournalismia esiteltiin tällä viikolla viestinnän ammattilaisten seminaaripäivillä Wanhassa Satamassa. Finjon puheenjohtaja Jyrki Alkio vetosi yrityksiin ja viestinnän ammattilaisiin, jotka ovat innovaatioista kirjoittaville toimittajille tärkeä tiedon lähde. Tiedottamisessa on osattava kolme asiaa: hyvästeltävä tekninen insinöörikieli, oltava kriittinen omaa asiaansa kohtaan sekä nähtävä oma innovaatio osana laajempaa kokonaisuutta. Eri vaiheista kannattaa kertoa, vaikka uutiskynnys ei vielä ylittyisikään. Ilman avoimuutta ei tieto kulje maassa, jossa valtaosa yrityksistä on pieniä ja jäävät pörssin ulkopuolelle.


Suuri haaste on yritysten uskalluksessa: kuka haluaa kertoa tulevaisuuden toiminnastaan ja visioistaan avoimesti?  Omaa tonttia varjellaan tarkasti kilpailijoilta. Muistettava on, ettei innovaatiojournalismi tarkoita median muuntumista yritysten ilmaiseksi pr-välineeksi, vaan uutisarvo on oltava olemassa. Mutta kuten Finjon Jyrki Alkio totesi, halukkuutta kuuntelemiseen löytyy.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Mari Vilska

Mari Vilska

Turkulainen Mari Vilska työskentelee viestintätoimisto Telegraafissa viestinnän suunnittelijana ja on myös vapaa toimittaja.

X-Sec Oy

X-Sec Oy

Turvallisuuskonsultointi, Turvallisuuskoulutus, Turvapalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Liedon Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.abocatering.fi

Viihtyisätja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkoilupoluilla. Tilavuokraus ja tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa