Julkaistu 06.11.2015 | Y-lehti | 0

Lakiuudistusten viidakossa lymyää suuri yllätys

Eduskunnan käsittelyssä on pitkään valmisteltu kirjanpitolain uudistus, jonka tavoitteena on pk-yritysten hallinnollisen taakan keventäminen. Kyseistä lakitekstiä ja siihen liittyvää valtioneuvoston perustelutekstiä lukiessa en ole kuitenkaan varma, saavutetaanko kunnianhimoinen tavoite. Vai tuoko lakiuudistus vain lisää tulkinnanvaraa ja epäselvyyttä?

Poikkeuksetta lakeja uudistettaessa joudutaan tai päästään tarkentamaan myös sivuavia lakeja, mikä muodostaa lakiuudistuksista sellaisen viidakon, että kokonaisuudistuksen hahmottaminen on erittäin vaikeaa. Kirjanpitolain uudistamisen yhteydessä myös osakeyhtiölakiin on tulossa muutoksia, mikäli hallituksen esitykset etenevät eduskunnassa laeiksi saakka.

Vähälle huomiolle on jäänyt, että yllättäen myös osakeyhtiölain voitonjakoa määrittävään pykälään esitetään muutosta. Voimassaolevan lain mukaan yhtiö saa jakaa käytännössä koko vapaan oman pääomansa. Toki osingonsaajan verokohtelu usein määrittää osingon määrää. Lakiuudistuksessa yhtiö saisi jakaa vapaan oman pääoman määrän, josta on ensin vähennetty taseeseen merkityt kehitysmenot! Tällainen muutos on ikään kuin uimassa sisään osakeyhtiölakiin ja muuttaa isolla tavalla voitonjakomahdollisuuksia, vaikka nyt on kyseessä kirjanpitolain uudistus.

Otetaanpa esimerkki. Yrityksellä on 500.000 euroon kertyneet voittovarat ja samansuuruiset aktivoidut kehitysmenot. Nykylain mukaan omistajat voivat halutessaan ja maksukyvyn salliessa jakaa vaikka koko vapaan oman pääoman. Toki ääripäässä henkilöomistaja maksaisi kahdeksan prosentin osuutta nettovarallisuudesta ylittävältä osuudelta osingosta ansiotuloveroa. Jos sen sijaan osakeyhtiö omistaa osinkoa jakavan noteeraamattoman yhtiön, on osinko kokonaan nollaverolla. Uusi lakiesitys estäisi esimerkkitapauksessa osingonmaksun kokonaan, koska 500.000 euron omista pääomista vähennettäisiin ensin kehitysmenot. Mitään jaettavaa ei siis olisikaan. Kyseinen muutos koskisi lujasti esimerkiksi ohjelmistoja kehittäviä yrityksiä.

Veronmaksajan turvan takia lainsäätäminen ei voi olla viidakko, josta ikään kuin puun takaa tulee yllättäviä asioita yhteyksistä, joista ne löytyvät vain sattumalta. Tai sitten lainsäädäntötyötä itseään ohjaa voima, jossa ”Vain viidakko tuntee sen…”

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Juuvannin merenrantamökit

Viliskerintie 27, Kustavi

www.juuvanni.fi

Tule kokemaan aito saaristolaistunnelma Juuvannin merenrantamökeissä Kustavin Vartsalassa. Varattavissa hirsimökkejä lyhyt- ja pitempiaikaiseen käyttöön ympäri vuoden. Perinteisen saunomisen ja rentoutumisen lisäksi voit halutessasi tutustua lähiympäristöön omalla autolla, polkupyörällä tai vaikkapa vuokraamalla kanootin.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa