Julkaistu 28.02.2010 | Y-lehti | 0

ISO 9001:2008 laatujärjestelmästandardista

Monissa yrityksissä on sertifioitu laatujärjestelmä, joka täyttää kansainvälisen ISO 9001 - laatujärjestelmästandardin vaatimukset. Nämä ISO -standardit ovat olleet käytössä jo vuodesta 1987 lähtien. Niitä ja niiden vaatimuksia on päivitetty määrävälein, kuten 1994 ja 2000. Viimeisin ISO 9001 -päivitys tuli voimaan 15.11.2008. Päivitysten yhteydessä yrityksillä on siirtymäaika uuden standardin vaatimusten sisällyttämiseksi omaan toimintaan ja laatujärjestelmään. ISO 9001:2008 standardin siirtymäaika on kaksi vuotta, eli vanhat sertifikaatit on uusittava ja ne poistuvat käytöstä viimeistään 15.11.2010. Aikaa on siis noin puoli vuotta sertifikaattien uusimiseen ja päivitykset kannattaa hoitaa määräaikaisarviointien yhteydessä kustannusten säästämiseksi. Uuden standardin muutokset ovat varsin maltillisia ja ne koskevat pääsääntöisesti asioiden määrittelyä ja ISO 9001:2008 -standardin rakenteen yhdenmukaistamista kansainvälisen ympäristöjärjestelmästandardin ISO 14001:2004 kanssa. Merkittävin muutos ja vaatimusten tiukentuminen liittyy ns. korjaaviin toimenpiteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin merkittävissä ongelmatilanteissa yrityksen on analysoitava syitä, jotka ovat johtaneet syntyneeseen ongelmaan, poistettava syitä muuttamalla esimerkiksi omaa toimintaansa. Lisänä vaatimuksiin on tullut se, että yrityksen tulee myös arvioida jollakin tavalla, miten syiden poistaminen on vaikuttanut, eli onko ongelma todellisuudessa poistunut. Tämä toimintamalli tulee olla kuvattuna jossakin järjestelmän ohjeessa. Siitä, että yritys todellisuudessa arvioi syiden poiston tehokkuutta, tulee olla myös näyttöä esimerkiksi jossakin pöytäkirjassa tai muistiossa. Valitettavan usein käy ilmi, että yritykset eivät ole täysin sisäistäneet korjaavien toimenpiteiden logiikkaa tai perusideaa, vaan sotkevat ne välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Tällöin ongelmaan johtaneiden syiden ja juurisyiden analysointi jää tekemättä. ISO 9001:2008 laatujärjestelmästandardissa käytettävä kieli ei valitettavasti ole täsmällistä, ja se aiheuttaa yrityksissä sekaannusta, jos se alkaa kuvata omaa toimintaansa standardin kapulakielellä. Siksi on erittäin tärkeää, että yritys käyttää ohjeissaan ja toiminnan kuvauksissa omaa totuttua kieltä, jonka merkitys yrityksessä ymmärretään.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Jarmo Selin

Jarmo Selin

Jarmo Selin on turkulainen yrittäjä, liikkeenjohdon konsultti ja yritysvalmentaja, joka uskoo, että voittaja on se, jolla on eniten näkökulmia asioihin.

X-Index Oy

X-Index Oy

Toimitilamyyntiä, Toimitilavuokrausta

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa