Julkaistu 29.05.2016 | Y-lehti | 0

Väylä paremmille vesille

Vuosi sitten olin toiveikas. En ole enää. Juha Sipilän startti Suomi-laivan kapteenina näyttäytyi raikkaana reittinä uuteen, mutta todellisuus on osoittanut, että seisovassa vedessä edelleen kellutaan. Suomi tarvitsee johtajuutta, joka kykenee purkamaan kehityksen esteitä ja liekittämään motivaation tehdä yhdessä oikeita asioita.

Poliittinen päätöksentekojärjestelmä on osoittautunut voimattomaksi rakennemuutoksessa. Meillä on liikaa edunvalvontaorganisaatioita, joissa talouden realiteetteja ei ole ymmärretty tai haluttu ymmärtää. Niin sanottua edunvalvontaa, joka valvoo omia etujaan populismin pajavasaralla ja vastakkainasettelulla. Sama vaiva on sekä työnantajapuolen että työntekijäpuolen järjestöissä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen kanssa olen täysin samaa mieltä siitä, että työnantajaliittoon kuuluvilla ja kuulumattomilla yrityksillä sekä työntekijöillä tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet. EK:ssa kannatetaan ilmeisesti ajatusta, että paikallisen sopimisen osapuolena pitäisi olla ainoastaan ammattiliittoon kuuluva luottamushenkilö. Tähän rooliin pitäisi ehdottomasti hyväksyä myös työntekijöiden keskuudestaan valitsema edustaja.

Työntekijäjärjestöjen toiminta on puolestaan johtanut siihen, että ihmiset jakautuvat kahteen koriin: unohdetut ja edustetut. Ammattijärjestöt ajavat töissä olevien etuja, mutta sivuun ovat jääneet ne, jotka ovat töitä vailla. Heitä ei muista kukaan.

Arvojani vastaan riitelee myös toinen ajankuva eli yrityksissä ja yhteisöissä korostuvat hyvän johtajuuden mittarit. Henkilöstö alas, tulossukelluksesta suunta kohti pintaa ja julkinen hyväksyntä on riittänyt hyvän johtamisen tunnusmerkeiksi. Elämä on kuitenkin opettanut, että pelkästään säästämällä mikään toiminta ei kehity. Esille tulisikin nostaa entistä vahvemmin johtajia ja omistajia, jotka sinnikkäällä myyntityöllä, pitkäjänteisellä yrittämisellä ja uuden luomisella tuottavat lisää työtä. He säilyttävät olemassa olevat työpaikat ja luovat uusia, mikä avaa väylän paremmille vesille.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa