Julkaistu 01.10.2016 | Y-lehti | 0

Itseopiskelemalla yrittäjäksi ja tohtoriksi

Vanhoja esseitäni ja tutkielmiani selatessani huomasin, että minähän olen käytännössä laatinut itse oman opintosuunnitelmani aina maisterintutkintoa myöten. Olen aina ollut huono motivoitumaan pelkkään teoriaan, ellen pysty jotenkin kokemaan sen asiayhteyttä käytännössä. Niinpä olen vain vilkaissut ns. virallisia opintosuunnitelmia, ja ’ilmoittanut’ sitten proffalle, mitä kursseja korvaan milläkin tutkielmalla. Tutkielmien aiheet olen valinnut itse, ja kirjoittanut siitä, minkä olen milloinkin kokenut hyödylliseksi itseni ja yritystoimintani kannalta.

Pohjaopintoina minulla on sähköteknikon ja tietokoneinsinöörin tutkinnot 90-luvulta. Tuolloin kulutin vielä pulpettia ihan fyysisesti, mutta kun myöhemmin aloitin lukemaan psykologiaa ja kognitiotiedettä työn ja yrittämisen ohessa, en enää juurikaan käynyt luennoilla. Käytännössä luin itsekseni ja kirjoitin kustakin aiheesta mieleiseni tutkielman. Jos joskus kävinkin yliopistolla paikan päällä, niin varsin valikoivasti – yleensä sen perusteella, jos oli mielenkiintoisia luennoitsijoita, joiden kanssa oli mahdollista päästä väittelemään rakentavasti. Työmääränä tämä tapa on ehkä ollut moninkertainen verrattuna luennoilla roikkumiseen tentteineen. Näin olen kuitenkin ainakin voinut perustella itselleni paremmin, miksi esim. tieteellisen tutkimuksen ja mittaamisen periaatteet on hyvä tietää.

Yrittäjyyttä tukevan talouspuolen opettelin aikoinaan ensimmäisen yritykseni kautta – kuten silloin, kun piti opetella kirjanpito parissa viikossa (pläräämällä kaverin kauppiksen kirja kannesta kanteen), koska ei ollut varaa palkata kirjanpitäjää, ja tilinpäätös piti tehdä. Jatko-opinnot keräsin tekemällä mm. pörssikauppaa. Niin sanotun päivätreidauksen voitoista ei ehkä kannata mainita muuta kuin että sen johdosta sain kehityspäällikön paikan Helsingin Pörssissä, jota olin myöhemmin luotsaamassa yhteen Tukholman pörssin kanssa OMX:ksi.

Näillä eväillä katsoin sitten perusoppimääräni riittävän nykyisen yritykseni pohjaksi, jota olen nyt pyörittänyt 13 vuotta. Itseopiskelu jatkuu toki edelleen. Sekin liittyy suoraan yritystoimintaani, ja tuottaa toivottavasti koko alalle uutta tutkimustietoa ja ajatuksia – viimeistään väitöskirjan muodossa.

Mukavaa syksyn jatkoa kaikille yrittäjille ja yrittämisen mielisille – nyt kirjamessuille!

Oppia ikä kaikki

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Kari Härkönen

Kari Härkönen

Kari Härkönen on toimialakohtaiseen henkilöarviointiin ja eksperttiyden mittaamiseen erikoistunut insinööri ja kognitiotieteilijä MindFit Consulting Oy:stä.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

02/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.02.2021


Seuraa meitä somessa