Julkaistu 16.12.2016 | Y-lehti | 0

Iso kuva tilastopylväiden takaa

Suomen pankki tekee erinomaista työtä seuratessaan Venäjän ja Kiinan talouden kehitystä siirtymätalouksien tutkimuslaitoksessaan (BOFIT). Itse kuukausittaista kansainvälistymiseen keskittyvää uutiskirjettä tekevänä voin todeta, että tutkimuslaitoksen kerran viikossa koottava uutiskirje on merkittävä ponnistus. Tutkimuslaitoksen vuosittainen tilaisuus, joka luo katsauksen Kiinan menneeseen ja tulevaan kehitykseen, järjestettiin kuluvan viikon keskiviikkona (linkki materiaaleihin alla).

Vaikka BOFIT keskittyy makrotalouteen ja varsinkin vuosittainen katsaus on melkoista tilastopylväiden tykitystä (tilaisuudessa pyydettiin erikseen anteeksi, kun yksi tilasto oli esitelty pelkästään sanallisesti), niin grafiikan joukosta on nostettavissa tärkeitä trendejä paitsi ekonomisteille, myös yrittäjille.

BOFIT-analyysiä hallitsi Kiinan velkaongelma. Kiinan itsensä mukaan velka kasvaa hyvin hallittavissa olevaa kolme prosenttia vuodessa, mutta Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan luku on kymmenen. Myös Kiinan ulkomaisen valuutan varannot ovat myös vuosien nopean kasvun jälkeen kääntyneet laskuun. Kiina itse ei pidä velkatilannettaan ongelmana ja — kuten Suomen Pankin Juuso Kaaresvirta totesi — maa mielellään huomauttaa muilla olevan paljon enemmänkin velkaa. Kiina vertaa itseään tässä asiassa kuitenkin kehittyneisiin talouksiin. Muihin kehittyviin talouksiin verrattuna Kiinan velkataakka on kaksinkertainen.

Kansainvälisessä mediassa on hyvin vähälle huomiolle jäänyt, että Kiina aloitti vuonna 2012 maailman suurimman talouden elvytysohjelman. Käytännössä nykyinen kasvu rakentuu sen pohjalle ja samalla estää talouden uudistusten tekemisen. Suomalaisyritysten kannalta kiinnostavaa on kiinalaisten ulkomaaninvestointien nopea kasvu. Investoinnit ovat maailmanlaajuisesti edelleen pieniä (4 % kaikista FDI:stä), mutta pelkästään suomalaista mediaa seuraamalla voi todeta merkittävää kasvua tapahtuvan: muun muassa Okmetic ja JOT Automation ovat kuluvana vuonna siirtyneet kiinalaisomistukseen.

Kotimaassa Kiinan talous sen sijaan siirtyy pois investoinneista ja kohti kulutusta (alla linkissä lisätietoa aiheesta). Kehitys on erittäin positiivista, sillä investointien osuus on Kiinassa ollut historiallisen korkea; tilanne on ollut taloustieteilijöille melkoinen haaste. Kysynnän siirtyminen kulutukseen on huono asia muun muassa koneiden, laitteiden sekä rakentamisen raaka-aineiden tuottajille, mutta hyvä asia vaikkapa elintarvikkeiden, tekstiilien ja muiden kuluttajatuottei-den valmistajille.

 

 

***

Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Yrityksesi kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä olli.hakala(a)turkusciencepark.com
 
 
 
 
Lisää aiheesta:
Michael Pettisin kirjoitus vuodelta 2013 Kiinan kotimaisten investointien ja kulutuksen suhteesta

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

L&S Tilipalvelu Oy

L&S Tilipalvelu Oy

Kirjanpitotoimistoja, Palkanlaskentapalveluja, Tilitoimistoja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa