Julkaistu 20.01.2017 | Y-lehti | 1

Presidentti Trump

Yhdysvaltojen presidentinvaalit vaikuttavat perinteisesti melko vähän kansainväliseen kauppaan, sillä maan politiikka on ollut sukupolvien ajan hyvin ennustettavaa. Tilanne muuttui merkittävästi, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Vaikka vaaleissa puheet ovat usein ronskeja, on Trump puuttunut lukuisiin Yhdysvaltojen ulkopolitiikan perinteisesti koskemattomiin linjauksiin.

Kiinaan ja Itä-Aasiaan liittyen Trump pohti ääneen, että Japani ja Etelä-Korea voisivat hankkia ydinaseita. Tämä mullistaisi koko Itä-Aasian turvallisuuden ja johtaisi kierteeseen, jonka lopputulosta kukaan ei osaa ennustaa. Toinen ja Kiinan kannalta vielä merkittävämpi asia on Taiwanin status. Aiheella on myös suuri käytännön merkitys kansainvälisen kaupan kannalta.

Kiinan linja on, että Taiwan on sen kapinallismaakunta ja palaa joskus osaksi emämaata. Tilanteesta on tullut jäätynyt konflikti Yhdysvaltojen ja Kiinan yhteisellä päätöksellä. Aiheesta on kirjoittanut viime aikoina muun muassa Ulkopoliittisen instituutin Jyrki Kallio. Konfliktin jäädyttäminen on ollut kaikille osapuolille melko hyvä ratkaisu, sillä asia on ”unohdettu” ja myös Taiwan on pystynyt käymään verrattain vapaata ulkomaankauppaa. Taiwanilla on jopa kaupallinen edustusto Helsingissä

Trump on ensimmäisenä korkeassa asemassa olevana yhdysvaltalaispoliitikkona julkisesti haastanut vallalla olevan politiikan Taiwanin suhteen. Kiina ei ole suhtautunut asiaan hiljaisesti, vaan epäsuorasti puhunut Taiwanin poistuvan sen yhteydestä vain sodan kautta. Jos Trump virkavalansa vannomisen jälkeenkin jatkaa nykyisellä linjallaan sekä siirtää puheet käytäntöön, tekee Kiina epäilemättä samoin. Lohduttavaa sinänsä on, että sodan ensimmäisenä (ja toivottavasti viimeisenä) rintamana olisi todennäköisesti talous ja aseina renminbi sekä dollari. Kansainväliseen kauppaan vaikutukset olisivat merkittävät, mutta jo pelkästään puheen tasolla käytävä kovistelu voi pitkittyessään aiheuttaa epäluottamusta ja vaikuttaa kauppasuhteisiin.

Taustalla on muutama suuri kehityskulku:
1) Yksi Kiinan suuria tulevien vuosien kehitysprojekteja on niin sanottu uusi silkkitie. Historiasta lainattu termi tarkoittaa käytännössä erilaisia infrastruktuuriprojekteja, jotka yhdistävät Kiinan Eurooppaan. Projektiin kuuluu myös osia Afrikasta ja Kaakkois-Aasiaa, sekä toki matkalla olevia valtioita, kuten Pakistan ja Keski-Aasian entisiä neuvostotasavaltoja. Vaikeasti hahmotettavan projektin avulla kauppa Kiinan ja Euroopan välillä helpottuu.
2) Kiinan perustama Aasian infrastruktuuripankki, jonka perustajajäseniin myös Suomi kuuluu. Yhdysvallat sen sijaan ei ole liittynyt pankkiin, joka lainoittaa infrastruktuuriprojekteja Aasian-Tyynenmeren alueella 100 miljardin dollarin pääomastaan.
3) Kiina on Yhdysvaltojen selvästi suurin yksittäinen velkoja. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että riippuvuussuhde toimii kahteen suuntaa. Vanhaa (taloustieteilijä John Maynard Keynesin) sanontaa hieman muunnellen: jos olet pankille miljoonan velkaa, se on sinun ongelmasi – jos olet pankille miljardin velkaa, se on pankin ongelma. Yhdysvallat on Kiinalle velkaa 1200 miljardia. On ehkä kohtalon ivaa, että sanonta yhdistetään vahvasti myös Donald Trumpiin ja hänen 90-luvun alkupuolen velkaongelmiinsa. 

Mahdolliset kaupan häiriöt heijastuisivat koko maailmaan ja voittajia tuskin olisi. Kiista olisi suuri ongelma myös suomalaisyrityksille, sillä kauppasodassa kiinalaiset käpertyisivät sisäänpäin eivätkä suinkaan ryntäisi ostoksille Eurooppaan. Tilanne on kuitenkin hieman sama kuin kylmän sodan aikana: panokset ovat niin korkeat, että kumpikaan osapuoli tuskin haluaa kokeilla voimiaan. Yleinen arvio kuitenkin on, että Kiinalla on kiistassa enemmän hävittävää.

Pidemmällä aikavälillä Yhdysvaltojen ja Kiinan erimielisyydet sekä uuden silkkitien rakentaminen saattavat siirtää yhä suuremman osan Kiinan ulkomaankaupasta Eurooppaan sekä luoda mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Esimerkiksi Kouvolalla on suuret suunnitelmat junayhteydelle läpi keski-Aasian Kiinan Zhengzhoun kaupunkiin. Tällä hetkellä Yhdysvallat on Kiinan suurin yksittäinen kauppakumppani, ellei Euroopan Unionia lasketa yhdeksi kokonaisuudeksi.
 
 
 
 
***
Seuraava Yrityspalvelupiste Potkurin kansainvälisen liiketoiminnan infotilaisuus järjestetään 17.2. ja aiheena on Etelä-Amerikka. Lisätietoja verkkosivuilta.
Turku Science Park järjestää vienninedistämismatkan Kiinaan huhtikuun lopussa. Lisätietoja allekirjoittaneelta. 
 
 
 ***
Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Yrityksesi kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä olli.hakala(a)turkusciencepark.com

Osallistu keskusteluun

Tuomas Mikkola 23.01.2017 klo 13:11
Kiitos Olli, olipa mielenkiintoisia tietoja Kiinan ja USA:n kauppapoliittisista suhteista. Mahtaako Trump ollenkaan
ymmärtää millaisilla asioilla hän leikittelee.

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa