Julkaistu 13.06.2017 | Y-lehti | 0

Puheista huolimatta yritysten verotus kiristyy

Poliittiset päättäjät lupailevat yritysverotuksen kevenevän tai ainakin pysyvän nykyisellään. Totuus on kuitenkin toinen. Yritysverotuksen kiristyminen on hiipinyt salakavalasti takaovesta. Seuraus on vakava: muutos kaventaa yritysten maksuvalmiutta.

Kyse on verosta, jonka osalta toimiva käytäntö muuttuu marraskuussa merkittävästi. Nykyisin jäännösveron voi maksaa ilman korkoa viimeistään neljän kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Käytäntö on kelvollinen, koska tuohon samaan ajankohtaan mennessä myös yrityksen tilinpäätöksen on valmistuttava ja veroilmoitus annettava.

Jatkossa ei enää ole neljää kuukautta aikaa: marraskuun alun jälkeen päättyviltä tilikausilta jäännösvero on maksettava kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, mikäli haluaa välttyä viivästyskorkoseuraamuksilta. Maksettavaksi tuleva korko on viitekorko + kaksi prosenttia, kuitenkin vähintään 0,5 prosenttia. Tällä hetkellä korko on kaksi prosenttia, eikä se ole edes vähennyskelpoinen.

Tilikauden tulos on siis jatkossa pystyttävä saamaan selville todella nopeasti, jotta yritys välttyy jäännösveron viivästyskorolta. Aikaa on ainoastaan kuukausi tilikauden päättymisestä. Useissa tapauksissa tämä on erityisen hankalaa. Esimerkiksi yrityksissä, joissa varaston muutoksella on suuri merkitys tulokseen sekä yrityksissä, jotka laskuttavat hitaasti tai saavat ostolaskunsa hitaasti sisälle.

Veronmaksun aikaistaminen kolmella kuukaudella ei ole mitään muuta kuin verotuksen kiristymistä. Menettely tiukentaa yritysten maksuvalmiutta samaan aikaan, kun pitäisi käyttää kaikki keinot pk-yritysten kassavirtojen jouduttamiseen. Lakimuutoksen tarkoitus taitaakin olla se, että verovelvolliset maksaisivat ennakkoveroja tuntuvasti etupainotteisemmin ja ikään kuin varmuuden vuoksi. Tämä on verotuksen kiristymistä, jos mikä.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Master Promo Suomi Oy

Master Promo Suomi Oy

Esitetelineet, Mainostaulut, Messut, Promootiopalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

12/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.12.2019


Seuraa meitä somessa