Julkaistu 02.11.2017 | Y-lehti | 0

Maahanmuuttajat taloudellisen kasvun turvaajina

Kaikki resurssit käyttöön

Varsinais-Suomessa eletään nopean kasvun aikaa ja yritykset tarvitsevat osaavia tekijöitä. Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia ja uudenlaista ajattelua. Maahanmuuttajat muodostavat Varsinais-Suomessa monipuolisen ja taustaltaan hyvin erilaisen ja heikosti hyödynnetyn työvoimaresurssin.

Maakunnan yritykset ovat vaihtelevasti käyttäneet ulkomaalaista työvoimaa. Työvoiman kysyntä kohdistuu erityisen voimakkaana tuotannolliseen toimintaan esimerkkeinä Valmet Automotiven autotehdas Uudessakaupungissa ja Meyerin telakka alihankintaverkostoineen laajasti koko Varsinais-Suomen alueella. Telakan alihankintaverkostossa on jo pitkään tasattu työhuippuja lähinnä EU:n vapaata liikkuvuutta hyödyntäen. Jatkossa EU:n sisäiset työmarkkinat eivät välttämättä enää turvaa työvoiman saatavuutta, koska kysyntää on laajasti EU:n sisällä ja esimerkiksi Baltian maiden työmarkkinat ovat suhteellisen pienet.

Kansainväliset opiskelijat ovat jo nyt tärkeä osa esim. siivous- ja puhdistuspalvelualan työvoimaa. Opiskelujaan rahoittavat opiskelijat valmistuvat myöhemmin alueen yliopistoista ja korkeakouluista ja he muodostavat erittäin potentiaalisen ryhmän varsinaissuomalaisten yritysten tarpeisiin. Heillä on jo tuntumaa Suomen työmarkkinoihin ja oloihin sekä usein myös vientiyritysten tarpeisiin soveltuvaa kielitaitoa sekä tietoa ja osaamista omasta kulttuuripiiristään.

Puolison työn vuoksi Suomeen muuttavat muodostavat oman, varsin heterogeenisen ryhmänsä. Joissakin tapauksessa kansainvälisen huippuosaajan houkutteleminen Suomeen edellyttää työn löytämistä myös tämän puolisolle. Rekrytoivan yrityksen kannattaa huomioida myös tämä kilpaillessaan työntekijästä.

Myös monilla pakolaisilla on ammattikoulutus ja/tai pitkä työkokemus sekä todellista intoa oppia uutta, Suomessa tarvittavaa osaamista.

Työtä vastaavaa koulutusta

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja TE-toimisto haluavat turvata työvoiman saatavuuden maakunnan yritysten tarpeisiin. Tarjolla on työnvälityksen lisäksi monenlaisia palveluja, jotka helpottavat toisaalta yritysten kynnystä rekrytoida maahanmuuttajia ja toisaalta edesauttavat maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen työelämään ja –kulttuuriin.

Maahanmuuttajille suunnattu kielikoulutus (kotoutumiskoulutus) on tärkein työllistymistä tukeva palvelu.  Koulutukseen sisältyy jo alkuvaiheessa työssäoppimisjaksoja, joiden aikana opiskelija saa tuntumaa työelämään. Yritys voi puolestaan arvioida henkilön sopivuutta työntekijäksi tai alalle ylipäänsä.

Kielen perusteiden oppimisen jälkeen maahanmuuttajille tarjotaan lyhyitä, muutaman kuukauden mittaisia koulutuksia, joissa keskitytään tiettyihin ammattialoihin sekä niiden vaatimaan ammattisanostoon. Lisäksi näissä koulutuksissa on mahdollista suorittaa työelämässä tarvittavia kortteja, kuten  hygieniapassi, työturvallisuus- ja tulityökortti. Näissäkin koulutuksissa kyseisen alan työssäoppimisjaksot ovat keskeisessä asemassa.

Kun yrityksen tarjoama työ ei edellytä erityistä ammattitaitoa, voidaan räätälöidä koulutus, jossa yhdistyy suomen kieli, työelämän pelisäännöt, tehtävässä vaadittava ammatillinen osuus sekä työssäoppimisjakso. Tätä noin kaksi-kolme kuukautta kestävää koulutusmallia on kehitetty yhdessä mm. Valmet Automotiven kanssa ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Työnantajan tueksi on lisäksi mahdollista järjestää erilaisia työpaikkakäyntejä, joissa keskitytään tarvittavaan suomen kieleen, työturvalliseen ja työkulttuuriin liittyviin asioihin.

Kansainvälistyminen siirtyy kotimaahan

Aikaisemmin yrityksen kansainvälistyminen tarkoitti lähinnä markkinointia ja myyntiä ulkomaille. Jatkossa kansainvälistyminen näkyy ja tuntuu yhä useammassa yrityksessä myös tuotannossa ja kahvihuoneessa.

Yrityksen kannattaa valmistautua jo etukäteen tilanteeseen, jossa kahvihuoneessa ei löydykään yhteistä kieltä tai kokemusta siitä, miten asiat aina ennen on hoidettu. Tai miten jo etukäteen työyhteisöä voisi motivoida ja valmistaa kansainvälistymisen mukanaan tuomaan muutokseen. Onnistumisen edellytyksiä kasvattavat jo pienetkin etukäteen mietityt asiat ja muutokset yrityskulttuurissa. Todennäköisesti ne yritykset, jotka ottavat esim. asenteet ja työkulttuurin kehittämisen huomioon, ovat todennäköisimmin niitä, jotka menestyvät.

Yrityksellä on mahdollisuus saada tähän apua ja valmiita malleja. Lisää tietoa saat Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta tai lähimmästä TE-toimiston toimipisteestä.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Kalle Myllymäki

Kalle Myllymäki

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Kalle Myllymäki.

Jumissa Ay

Jumissa Ay

Elämysmatkailua, Maastoautosafari, Viihdepalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Hus Lindman

Piispankatu 15, Turku

www.huli.fi

Laadukas lounas-, kokous- ja tilausravintola kulttuurihistoriallisessa miljöössä Aurajoen rannalla. Yritystilaisuudet ja perhejuhlat. Helposti muunneltavat tilat 172 asiakaalle lisäksi kesäterassi Aurajoki näkymin. Pienemmät tilaisuudet mahdollista järjestää Cafe Fikassa Piispankatu 14. Hyvät maksuttomat pysäköintitilat ravintolan vieressä. Ravintolan aukioloajat: 
Maanantai - perjantai lounas klo 11.00 - 15.00 muina aikoina tilauksesta.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa