Julkaistu 22.08.2018 | Y-lehti | 0

Kielikyylä vahtaa yritysnimiä

Olen kyylä. Kielikyylä. Vahtaan oikeinkirjoitusta ja ärsyynnyn kielivirheistä. Sydämmelliseltä kuullostava avoimmuus saa minut repimään hiuksia ja huutamaan ääneen tuskasta. (Mieluummin siis sydämelliseltä kuulostava avoimuus, kiitos!)

Toki teen virheitä itsekin, tunnustan. Saan edelleen kuulla ystävältäni (toinen kielikyylä) pilkkaa siitä, että runsaat 40 vuotta sitten kirjoitin kerran desing ja tinjami. Oikeat muodot ovat siis design ja timjami.

Yritysnimet ovat mielenkiintoinen sanaryhmä, ainakin kielikyylän näkökulmasta. Monien yritysnimien kirjoitusasua suunniteltaessa on mietitty logoa. Logon tulisi tietysti herättää visuaalisesti katsojan huomiota ja silloin oikeinkirjoitus helposti unohdetaan kokonaan.

Erisnimet alkavat isolla kirjaimella – eQ on halunnut olla erilainen. Sanan keskellä ei ole isoja kirjaimia – MainosMies ratkaisi asian toisin. Eri kielten yhdisteleminen hämmentää – PutkiService, Lightinen ja Nice Kauneus halusivatkin ehkä hämmentää. Tuccabuoti halusi ehkä kuulostaa tavallista parturinliikettä hienommalta c:n ja b:n avulla. Kirja-Kissa on Ruotsissa tosi kusinen yritysnimi. Nor-Maali saattaa maalifirman nimenä olla jopa hauska.

Mutta millaista mielikuvaa luo Markkinointitoimisto ÖÖÖ Oy? Ja kun ohi ajaa rekka, jonka kyljessä lukee TTU-Kuljetus, niin ihmismieli vääjäämättä täydentää sanan, eikös vain? Korian Pölkky kuulostaa minun korvaani hyvältä.

No juu, omankin yritykseni nimi voisi olla parempi, vaikkapa suomenkielinen. Fandonia tarkoittaa uskomatonta tarinaa. Se sopinee tarinallisia historiikkeja julkaisevalle yritykselle. Tosin se voidaan kääntää myös humpuukiksi.

Urbaani sanakirja sanoo näin:

Kyylämummo

Tyypillinen nolife-mummo jolla ei ole muuta tekemistä kuin puuttua toisten asiohin. Kyylämummon tunnistaa paikalleen jäätymisestä, kun se näkee jotain kyylättävää. Saattaa myös tulla valittamaan jostakin tai soittaa poliisit.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Anne Pentti

Anne Pentti

Anne Pentti on naantalilainen tietokirjailija ja kustannusalan yrittäjä, joka kirjoittaa yritysten ja yhdistysten tarinallisia historiikkeja ja yrittäjäelämäkertoja.

Uskelan Tili- ja Isännöintipalvelu Oy

Uskelan Tili- ja Isännöintipalvelu Oy

Isännöinti, Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa