Julkaistu 04.10.2018 | Y-lehti | 0

Kiertotalous kartalla

Kiertotaloustuotetta ei pitäisi tehdä, jos valmistukseen kuluu tavallista tuotetta enemmän raaka-aineita. Tällaisen palautteen sain edelliseen kirjoitukseeni kiertotalouden mahdollisuuksista. Vaikka palaute vaikuttaa tarpeettoman ilmiselvältä, ei se sitä ole ja sisältää tärkeän muistutuksen meille kaikille.

 

Palaute sisälsi muitakin huomioita paikalliselta yrittäjältä, joka on ollut mukana kiertotaloudessa vuosikymmeniä. Tosin neljännesvuosisata sitten termit olivat toisia, kiertotaloudesta ei oltu kuultukaan.

Siihen miten paljon tuotteen valmistukseen kuluu raaka-aineita ei ole aivan helppo vastata, sillä mukaan tulee muun muassa kuljetuskustannuksia. Entä miten arvotetaan se, että jätettä syntyy vähemmän? Että fossiilisia polttoaineita käytetään vähemmän? Miten kaukaa raaka-aineet kannattaa tuoda? Viimeiseen kohtaan – etäisyyteen – tiivistyy yksi kiertotalouden uusista liiketoimintamahdollisuuksista ja tähän tarpeeseen Varsinais-Suomen ELY-keskus alkaa tuottaa koko maan kattavia materiaalivirtavisualisointeja, eli karttoja, joista näkyy miten sivuvirrat (joita jotkut jätteiksi kutsuvat) liikkuvat. Alla alustava kartta, josta näkyy toteutuksen idea. Kartassa visualisoituna biohajoavat jätteet Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa: missä jäte syntyy, mitä sille tapahtuu ja mihin se päätyy. Itämerelle suuntaavat viivat edustavat ulkomaille päätyviä sivuvirtoja. Lopulliset kartat ovat kehittyneempiä ja selkeämpiä.

Erityisesti on tarpeen tarttua pisimpiin nuoliin: voiko materiaaleja hyödyntää paikallisesti, jotta kuljetukselta säästyttäisiin? Toinen tärkeä kriteeri on nuolen väri: voiko poltettavia tai kaatopaikalle päätyviä sivuvirtoja hyödyntää tehokkaammin? Mitä juuri sinä ja yrityksesi/organisaatiosi tekisi visualisoinnilla ja mitkä raaka-aineet kartan tulisi pitää sisällään? Innovatiivinen yrittäjä voi löytää kartoista bisneksen: jos virtoja on määrällisesti paljon, voisiko niiden jalostamisen ympärille perustaa uutta liiketoimintaa? Mikä on näiden viivojen takana olevien materiaalien arvo? Tiedot ovat ELY-keskusten tietokannoista ja sisältävät ympäristöluvan alaiset laitokset. Tietoja ei ole koskaan ennen avattu tässä laajuudessa julkisiksi – yksittäisten yritysten tietoja ei paljasteta ja tarkat määrät peitetään. Karttoja voidaan toteuttaa myös yksittäisen toimijan tarpeisiin, mutta kaikki visualisoinnit ovat julkisia.

 

 

***

Tällä palstalla käsitellään kiertotaloutta yritysten näkökulmasta. Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Ota yhteyttä: olli.hakala (a) ely-keskus.fi 

 

  

Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa syntyvä biohajoava jäte

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa