Julkaistu 01.11.2018 | Y-lehti | 0

Kiertotalouden arvo

Kiertotalous on monella tapaa erikoinen laji. Esimerkki: materiaalin arvo voi olla positiivinen tai negatiivinen. Koska toimivaa markkinaa ei usein ole tai markkina on hyvin suljettu voi materiaalin arvo olla mahdoton määrittää.

Lähtökohtaisestikin kiertotalous on vaikea laji, sillä mukana on täysin uudenlaisia tapoja luoda arvoa – lisäksi valtion sekä muun yhteiskunnan rooli on usein vahva tuon arvon muodostumisessa. Esimerkiksi ylijäämäruuan arvoa nostaa kestävyysnäkökulma. Harva tekee kassalla päätöstä ostaa kierrätysmuovista tehty muovikassi sen hinnan perusteella, vaan taustalla ovat ympäristöarvot. Valtio vaikuttaa monin keinoin esimerkiksi autoilun kustannuksiin, jolla on kriittinen vaikutus autojen jakamistalouden elinmahdollisuuksiin.

Data on nykyisin liiketoiminnan keskiössä, niin myös kiertotaloudessa. Kun juuri minkä tahansa neitseellisen raaka-aineen maailmanmarkkinahinta on melko helppo selvittää muutamalla Google-haulla, on kierrätysmateriaalin markkina paljon suljetumpi. Tarjoajat ovat paikallisia ja toimitusketjut vakiintumattomia. Muutamat suuret toimijat hallitsevat markkinoita ja vaikuttavat vahvasti hintaan. Usein on vaikea määritellä materiaalin arvoa ja tai jopa onko arvo positiivinen tai negatiivinen. Yksittäinen toimija saattaa periaatteellisesta syystä mieluummin maksaa jätteensä hävittämisestä kuin antaa se ilmaiseksi käyttöön toiselle, joka pystyisi luomaan materiaalista uutta arvoa.

Yksittäisen jäte-erän hinnan määrittää käytännössä kolme asiaa: 1) materiaalin arvo markkinoilla (sekä neitseellisen että kierrätysmateriaalin) 2) materiaalin määrä ja 3) kuljetuskustannukset. Minun muoviroskillani on negatiivinen arvo, mutta koko Varsinais-Suomen muoviroskilla eittämättä positiivinen arvo, jos ne pystytään keräämään tehokkaasti.

 

 

***

Varsinais-Suomen ELY-keskus on julkaissut tällä viikolla loput kaksi alustavista materiaalivirtavisualisoinneista Twitter-tilillään. Tänään julkaistut visualisoinnit tuovat kartalle Varsinais-Suomen ja Satakunnan ympäristöluvan alaisten laitosten paperi- ja kartonkijätteen sekä yhdyskuntajätteen. Kaikki visualisoinnit löytyvät ELY:n nettisivuilta. Visualisointien yksi tavoite on tasoittaa pelikenttää eri toimijoiden välillä, eli tuoda tietoa myös pienempien yritysten käyttöön. Tuotamme visualisointeja myös yrittäjille perusteltuun tarpeeseen.

 

 

***

Tällä palstalla käsitellään kiertotaloutta yritysten näkökulmasta. Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Ota yhteyttä: olli.hakala (a) ely-keskus.fi

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autojen pesut, Autojen puhdistuspalvelut, Autojen ruosteen estokäsittely, Autovuokrausta, Kahviloita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

BEST WESTERN Hotel Seaport

Matkustajasatama Toinen Poikkikatu 2, Turku

www.hotelseaport.fi

Kokoustilat:Aulakabinetti 12 hlö, kapasiteetti 14 hlö diplomaatti. Tulli ja Konttorikabinetit, kumpaankin tilaan max 10 hlö, tilassa 8-10 hlön ryhmätyöpöytä. Conferens 1+2, max 45 hlöä/tila, kapasiteetti 18 hlö U-muoto, 45 hlö luokkamuoto, 60 hlö teatterimuoto. Kaikissa kokoustiloissa piirtoheitin, fläppitaulu, valkokangas ja datatykki. Conferens-tilassa lisäksi dvd-äänentoistolaitteet, puhelin.

Lue uusin näköislehtemme

03/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.03.2019


Seuraa meitä somessa