Julkaistu 01.11.2018 | Y-lehti | 0

Kiertotalouden arvo

Kiertotalous on monella tapaa erikoinen laji. Esimerkki: materiaalin arvo voi olla positiivinen tai negatiivinen. Koska toimivaa markkinaa ei usein ole tai markkina on hyvin suljettu voi materiaalin arvo olla mahdoton määrittää.

Lähtökohtaisestikin kiertotalous on vaikea laji, sillä mukana on täysin uudenlaisia tapoja luoda arvoa – lisäksi valtion sekä muun yhteiskunnan rooli on usein vahva tuon arvon muodostumisessa. Esimerkiksi ylijäämäruuan arvoa nostaa kestävyysnäkökulma. Harva tekee kassalla päätöstä ostaa kierrätysmuovista tehty muovikassi sen hinnan perusteella, vaan taustalla ovat ympäristöarvot. Valtio vaikuttaa monin keinoin esimerkiksi autoilun kustannuksiin, jolla on kriittinen vaikutus autojen jakamistalouden elinmahdollisuuksiin.

Data on nykyisin liiketoiminnan keskiössä, niin myös kiertotaloudessa. Kun juuri minkä tahansa neitseellisen raaka-aineen maailmanmarkkinahinta on melko helppo selvittää muutamalla Google-haulla, on kierrätysmateriaalin markkina paljon suljetumpi. Tarjoajat ovat paikallisia ja toimitusketjut vakiintumattomia. Muutamat suuret toimijat hallitsevat markkinoita ja vaikuttavat vahvasti hintaan. Usein on vaikea määritellä materiaalin arvoa ja tai jopa onko arvo positiivinen tai negatiivinen. Yksittäinen toimija saattaa periaatteellisesta syystä mieluummin maksaa jätteensä hävittämisestä kuin antaa se ilmaiseksi käyttöön toiselle, joka pystyisi luomaan materiaalista uutta arvoa.

Yksittäisen jäte-erän hinnan määrittää käytännössä kolme asiaa: 1) materiaalin arvo markkinoilla (sekä neitseellisen että kierrätysmateriaalin) 2) materiaalin määrä ja 3) kuljetuskustannukset. Minun muoviroskillani on negatiivinen arvo, mutta koko Varsinais-Suomen muoviroskilla eittämättä positiivinen arvo, jos ne pystytään keräämään tehokkaasti.

 

 

***

Varsinais-Suomen ELY-keskus on julkaissut tällä viikolla loput kaksi alustavista materiaalivirtavisualisoinneista Twitter-tilillään. Tänään julkaistut visualisoinnit tuovat kartalle Varsinais-Suomen ja Satakunnan ympäristöluvan alaisten laitosten paperi- ja kartonkijätteen sekä yhdyskuntajätteen. Kaikki visualisoinnit löytyvät ELY:n nettisivuilta. Visualisointien yksi tavoite on tasoittaa pelikenttää eri toimijoiden välillä, eli tuoda tietoa myös pienempien yritysten käyttöön. Tuotamme visualisointeja myös yrittäjille perusteltuun tarpeeseen.

 

 

***

Tällä palstalla käsitellään kiertotaloutta yritysten näkökulmasta. Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Ota yhteyttä: olli.hakala (a) ely-keskus.fi

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa