Julkaistu 07.02.2019 | Y-lehti | 0

Yrittäjävähennystä pitää parantaa, ei poistaa

Suomalaiset pienet yritykset ja yrittäjät ottavat riskiä ja työllistävät yhä enemmän ihmisiä. Hyvän työllisyyskehityksen takana ovat yrittävät suomalaiset.

Verotuksessa astui voimaan vuoden 2017 alusta yrittäjävähennys. Vähennys on viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden sekä maatalousyrittäjien tulosta. Yrittäjävähennyksen taustalla on se, että edellisen hallituksen aikana vuonna 2014 tehtiin osakeyhtiöitä hyödyttävä yhteisöveron alentaminen. Se laski 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Noin puolet pk-yrityksistä on kuitenkin elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä. Ne jäivät siis verotuksellisesti huonompaan asemaan kuin osakeyhtiöt.

Yrittäjävähennystä on haukuttu ”apteekkarivähennykseksi”, joka kohdistuisi vain suurituloisiin. Tämä ei pidä paikkaansa. Yrittäjävähennyksen saaneita pienyrittäjiä on noin 340 000. Niistä 80 prosenttia tienaa vuodessa alle 55 000 euroa. Suuri osa heistä on juuri niitä pienituloisia yrittäjiä, kuten fysioterapeutteja, jotka tekevät yksin töitä. Tällä verotuksen muutoksella pienyrittäjät tuodaan samaan asemaan osakeyhtiöiden kanssa ja luodaan pohjaa kasvulle ja työllisyydelle.

Nyt on voimia liikkeellä, jotka haluaisivat poistaa yrittäjävähennyksen ja kiristää yrittäjien verotusta. Minusta pitää tehdä päinvastoin. On perusteltua kannustaa työllistävää kotimaisen pk-yrittäjyyttä korottamalla yrittäjävähennyksen viidestä prosentista 8–10 prosenttiin. Vähennyksen raja voisi olla se, että sitä voisi enintään 75 000 euron tuloihin saakka.

Yrittäjyyttä Suomi tarvitsee.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on pitkäaikainen kansanedustaja, kauppatieteiden maisteri. Hän on toiminut pitkään KHT-tilintarkastajana Ja myös laskentatoimen lehtorina Turun Kauppakorkeakoulussa ja myös Euroopan Tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä ja valtiovarainvaliokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtajana. Tietokirjailija. mm. Euroopan tilintarkastustuomioistuimesta ja eduskunnasta.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Salo IoT Campus

Joensuunkatu 7, Salo

www.saloiotcampus.fi

Kokoustiloja aina muutaman hengen neuvotteluhuoneista 170-paikkaiseen auditorioon. Kokoustarjoilut samalla tilauksella. Nykyaikainen kokoustekniikka ja palvelut saman katon alla. Tutustu kampukseen ja kokoustiloihin www.fazerfoods.asio.fi/onlinekalenteri/fazerfoods/guest.php?kt=tila&laji=Kokoustilat&sys_id=saloiot

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa