Julkaistu 06.03.2019 | Y-lehti | 0

Yritykset materiaalitehokkuuden asialla

Varsinais-Suomen ja Satakunnan teollisuusyritykset käyttävät raaka-aineita tehokkaasti - ainakin omasta mielestään. Varsinais-Suomen ELY ja Taloustutkimus kysyivät muun muassa tätä 200 yritykseltä. Koko tutkimuksen tulokset julkaistaan noin kuukauden päästä, mutta tässä pieniä ennakkopaloja tutkimuksen pilotista (50 haastattelua).

Kiertotalouteen keskittyvässä tutkimuksessa valtaosa yrityksistä koki aiheen olevan imagollisesti tärkeä, mutta pienempi osuus uskoi kiertotalouden tuovan liiketoiminnan kasvua. Valtaosa koki olevansa jo mukana kiertotaloudessa ja käyttävänsä energiaa, vettä ja raaka-aineita maksimaalisen tehokkaasti. Tässä muutamia mielenkiintoisia nostoja, mutta tarkat luvut ja analyysi jätetään varsinaisen tutkimuksen julkistamiseen.

Tässä vaiheessa voi kuitenkin jo sanoa, että aihe kiinnostaa yrityksiä ja niillä on ehkä yllättävänkin vahva näkemys kiertotaloudesta.

Tutkimuksessa kiertotalous määriteltiin seuraavasti: "Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi: tuotteet suunnitellaan niin, että jätteen synty minimoidaan ja kaikki materiaalit pystytään käyttämään uudelleen – tuotetta huoltamalla, uudistamalla sekä lopulta purkamalla osiin ja osat uudelleen hyödyntämällä. Kiertotaloudessa tärkeää on materiaalien kierto: yhden yrityksen jäte on toisen raaka-aine. Arvoa ei luoda neitseellisiä raaka-aineita käyttämällä vaan tuotteiden elinikää pidentämällä sekä siirtymällä omistamisesta käyttömaksuihin."

Tutkimuksessa haastateltiin 200 Varsinais-Suomen ja Satakunnan teollisuusyritystä, mutta aivan pienimmät (alle 200 000 euron liikevaihto) jätettiin pois. Yrityksistä 130 oli Varsinais-Suomesta ja 70 Satakunnasta, joten tulokset ovat molempien maakuntien osalta edustavia (min. 50). Tutkimuksen tulokset auttavat paikallisia ja alueellisia toimijoita ymmärtämään paremmin yritysten tarpeita ja kehityskohteita, kun iso osa yritystoiminnasta siirtyy yhä vahvemmin kiertotalouteen.

Koko tutkimuksen analyysi ilmestyy myöhemmin tällä samalla palstalla. 

 

 

***

Tällä palstalla käsitellään kiertotaloutta yritysten näkökulmasta. Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Ota yhteyttä: olli.hakala (a) ely-keskus.fi  

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

Servikal Oy

Servikal Oy

Mittalaitteiden kalibrointi ja huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa