Julkaistu 11.04.2019 | Y-lehti | 0

Kolmelle viidestä kiertotalous on osa bisnestä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tällä viikolla julkaistun haastattelututkimuksen mukaan kolme viidestä Varsinais-Suomen ja Satakunnan teollisuusyrityksestä on mukana kiertotaloudessa. Luku on ilahduttavan korkea, mutta kätkee taaksensa ison kahtiajaon suuriin ja pieniin toimijoihin. Kun lukuja katsoo tarkemmin, nähdään että suurista yrityksistä (liikevaihto yli 10 miljoonaa euroa) peräti 89 % on mukana kiertotaloudessa, mutta pienistä (alle 400 000) vain puolet tästä, eli 45 %.

Taloustutkimus haastatteli 200 teollisuusyritystä ja yrityksillä oli myös mahdollisuus vastata avoimiin kohtiin sanallisesti. Kuten aina vastaavissa tutkimuksissa, vastaukset ovat kuitenkin aina hieman tulkinnanvaraisia. Esimerkiksi siinä miten kukin kiertotalouden ymmärtää. Tutkimuksessa kierotalous määriteltiin seuraavasti:

Kiertotalouden keskeisenä tavoitteena on säästää luonnonvaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi: tuotteet suunnitellaan niin, että jätteen synty minimoidaan ja kaikki materiaalit pystytään käyttämään uudelleen – tuotetta huoltamalla, uudistamalla sekä lopulta purkamalla osiin ja osat uudelleen hyödyntämällä. Kiertotaloudessa tärkeää on materiaalien kierto: yhden yrityksen jäte on toisen raaka-aine. Arvoa ei luoda neitseellisiä raaka-aineita käyttämällä, vaan tuotteiden elinikää pidentämällä sekä siirtymällä omistamisesta käyttömaksuihin.

Määritelmä on pitkä, mutta kiertotaloutta on vaikea selittää kovin lyhyesti. Lyhykäisyydessään voi sanoa, että kiertotalous on materiaalien tehokasta kiertoa, johon kaikki yllä olevassa määritelmässä tehdyt lisäykset pätevät.

Avointen vastausten perusteella moni näkee kiertotaloudeksi jo jätteiden oikeanlaisen kierrätyksen, eli lajittelun. Tämä onkin helppo ensiaskel kiertotalouteen ja materiaalitehokkuuteen. Seuraava askel olisi tunnistaa omassa tuotannossa syntyvät sivuvirrat ja löytää niille ostaja, sen sijaan että ne toimitetaan jätehuollon pariin.

  

Tutkimuksessa 71 % yrityksistä uskoi käyttävänsä energiaa, vettä ja raaka-aineita niin hyvin, että tehostamiskohteita ei enää löydy. Vaikuttaa siis siltä, että yritykset ovat optimistisia sen suhteen, että oma materiaalihukka on minimoitu. Tässä silmiinpistävää on, että suurista yrityksistä - siis niistä jotka ovat vahvimmin kiinni kiertotalousliiketoiminnassa - yksikään ei ole väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Tosin jokseenkin samaa mieltä on 67 %.

Samaan aikaan kaikista yrityksistä 51 % uskoi, että yrityksen tuottaman jätteen määrää olisi mahdollista vähentää tai se olisi mahdollista toimittaa tehokkaammin hyödynnettäväksi. Eli prosessit koetaan olevan kunnossa, mutta jätettä syntyy muualla.

Yksi tutkimuksen mielenkiintoisimmista asioista on jako imagohyödyn ja liiketoiminnan kasvun välillä: lähes 80 % näkee kiertotalousliiketoiminnassa imagohyötyjä, mutta vajaa 20 % uskoo kiertotalouden voivan tuoda liiketoiminnalle kasvua. Liiketoiminnan osalta kuilu suurten ja pienten välillä on valtaisa: isoista yrityksistä 74 % näkee kasvun mahdollisuuden, pienistä vain 14 %.

Tutkimus ei anna aukottomia vastauksia, sillä prosentit ovat aina tulkinnanvaraisia. Voidaan kuitenkin todeta, että kiertotalous on yritysten arjessa ja se kiinnostaa niitäkin, jotka eivät mielestään vielä kiertotaloutta tee. Verohyötyjen ohella eniten hyötyä kiertotalouden käynnistämiseksi olisi yritysten mukaan verkostoitumisesta ja henkilökohtaisesta neuvonnasta. Näihin kahteen tulemme Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa kevään aika tarttumaan.

Sekä tutkimusraportti että tutkimusdata ovat vapaasti ladattavissa.

 

  

***

Tällä palstalla käsitellään kiertotaloutta yritysten näkökulmasta. Kommentoi, kysy tai ehdota aihetta kommenttikenttään. Ota yhteyttä: olli.hakala (a) ely-keskus.fi

 

 

 

59 % Varsinais-Suomen ja Satakunnan yrityksistä on mukana kiertotaloudessa

Toivotuin tuki kiertotalouden käynnistämiseksi on verohyötyjen ohella verkostoituminen sekä henkilökohtainen neuvonta.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olli Hakala

Olli Hakala

Olli Hakala on Varsinais-Suomen ELY:n kiertotalouden ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on erikoistunut Kiinan markkinoihin.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa