Julkaistu 09.05.2019 | Y-lehti | 0

Portaita pitkin kohti parempaa terveyttä

Kun aloimme etsiä uutta kotia, niin minulla oli yksi kriteeri ylitse muiden: asunnon pitäisi olla yhdessä tasossa. No juu, nyt sitä asutaan kahdessa kerroksessa ja onhan tässä kieltämättä hyvätkin puolensa. Portaiden kiipeäminen tuo päiviin helposti lisää arkiliikuntaa ja kiireisinä päivinä niissä saa tehtyä tehokkaan lihaskuntoharjoituksen.

Harvardin yliopistolla on tehty aiheesta tutkimusta, ja tutkimuksen mukaan miehillä, jotka kiipesivät päivittäin 3-5 kerrosta portaita, oli 29% pienempi riski saada sydänkohtaus. Miehillä jotka kapusivat portaita 8 kerrosta päivässä, oli 33% pienempi riski saada sydänkohtaus.

Monissa aktiivisuuskelloissa on asetettu päivätavoitteeksi 10 kerroksen kapuaminen päivittäin, mutta jo kolme kerrosta päivässä lisää terveyshyötyjä. Tässä suurimmat:

1. Parantaa sydänterveyttä ja hapenottokykyä. Ylöspäin kapuaminen nostaa sykettä ja tehostaa verenkiertoa. Myös keuhkot vahvistuvat.

2. Lisää energiankulutusta ja auttaa painonhallinnassa. Portaissa kaloreita palaa melkein kolme kertaa enemmän kuin tasamaalla.

3. Vahvistaa lihaksia jaloissa ja keskivartalossa. Myös luusto vahvistuu.

4. Parantaa vastustuskykyä, vähentää stressiä ja edistää keskittymiskykyä. Nämä vaikutukset ovat vielä suuremmat, jos portaita kiipeää ulkona.

5. Vaihtoehto salitreenille. Lisätehoja saat, kun astut joka toiselle portaalle tai lisäät vauhtia. Myös intervallitreenin saa tehtyä helposti portaissa: ylös nousu nostaa sykettä, alastulo palauttaa.

Hissiä pidetään portaita nopeampana vaihtoehtona, mutta kun laskee yhteen hissin odottelun sekä hissin liikkumiseen kuluvan ajan, niin portaat voivat olla usein jopa nopeampi vaihtoehto. Muista tämä ensi kerralla kun valitset otatko hissin vai portaat. :)

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Lotta Harju

Lotta Harju

Lotta Harju on fysioterapeutti ja personal trainer. Aamuvirkku, joka harrastaa valokuvausta, urheilua ja syömistä.

T & T Takuutyö Oy

T & T Takuutyö Oy

Ilmanvaihtokanavien mittaukset ja tarkistukset, Ilmastoinnin puhdistus

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa