Julkaistu 11.10.2019 | Y-lehti | 0

Innostuminen

Sitä on ihana katsoa kun joku on oikeasti innoissaan siitä mitä tekee. Silmät palavat, kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon, aika lentää kuin siivillä. Itsellekin tulee pieni hymy. Se innostus saattaa hieman tarttuakin. Taas mennään! 
 
Kuuntelen SP-rahastoyhtiön asiakkuuspäällikkö Jaana Martikaisen esitystä asiakastilaisuudessa. Olen kuunnellut hänen esityksiään kohta kymmenen vuotta, mutta aina ne tempaavat mukaansa. Esityksen alussa hän varoittaa itsekin, että saattaa vähän innostua, sillä nämä asiat ovat hänelle niin lähellä sydäntä. 
 
Lupaan vahtia kelloa. Jaana kertoo vähän kansantaloudesta, globaalien markkinoiden tilasta ja siitä mistä ja miten niitä tuottoja pitäisi nyt hakea. Tarkastelemme myös sitä, milloin minäkin vuonna syntynyt pääsee eläkkeelle. Vuonna 1989 syntyneen eli tänä vuonna 30-vuotiaan tavoite-eläkeikä on 70 vuotta 9 kuukautta.  40 vuotta työelämää jäljellä ja viimeaikainen uutisointi antaa ymmärtää, että sen jälkeen odottaa laiha eläke. Nyt Jaana vasta pääsee vauhtiin!

Miksi minä säästän? Mikä motivoi kuluttamaan vähemmän nyt, jotta saan kerättyä säästöjä tulevaisuuden varalle. Tästä minäkin innostun. Oman talouden suunnittelu, mistä palkinnot tulevat pitkäjänteisestä työstä. Jokainen meistä voi kartoittaa tulonsa, laskea tarkasti menonsa, budjetoida ”ylimääräisiin” juttuihin rahaa ym. Mutta toteutuvatko suunnitelmat tai pysyvätkö rahat säästössä, jollei ole motiivia säästämiselle? 

”On pysähdyttävä miettimään, millaisena näkee oman tulevaisuutensa, mitä tekee sen eteen nyt ja mitä sen eteen pitäisi tehdä.”

Motiivi on aina henkilökohtainen. Meillä on erilaisia tavoitteita elämässä ja pidämme eri asioita tärkeinä. On pysähdyttävä miettimään, millaisena näkee oman tulevaisuutensa, mitä tekee sen eteen nyt ja mitä sen eteen pitäisi tehdä. 

Kurkistus tulevaisuuteen - millaisena näet sen?

Jos ajattelet eläkepäiviäsi, vaikka ne olisivat niin kaukaiset kuin 40 vuoden päästä, mitä näet itsesi tekemässä? Vihdoinkin aikaa pitkille ulkomaanmatkoille? Uusi harrastus? Miten mahdollistat nämä haaveet? Voitko luottaa siihen, että niitä varoja matkan varrella kertyy, vai pitäisikö varautua aktiivisesti? Kymmenen vuotta ihmisten raha-asioita hoitaneena voin kertoa, että kaikille niitä ei sitten kertynytkään.
 
No miksi minä säästän? Näen, että säästämällä avautuu tulevaisuuteen erilaisia mahdollisuuksia. Varallisuus antaa minulle valinnan vapautta. Se mahdollistaa toki isompia hankintoja, mutta myös tulojen väliaikaisen pienentymisen. Voisin joskus pitää sapattivapaata ja kiertää maailmaa tai ehkä lähteä yrittämään ja aloittaa toiminta säästöjeni turvin. Ja voihan elämässä kenelle vain meistä sattua mitä vain. 

Säästöt tuovat vakautta yllättävissä tilanteissa, eikä heti tarvitse miettiä vaikkapa asunnon vaihtamista edullisempaan. No okei, täytyy myöntää, että minua motivoi myös, kun ne säästöt oikeasti karttuvat ja sijoituksilleni kertyy tuottoa päälle.

Innostuksella on tapana tarttua

Työssäni olen saanut nähdä ja olla mukana toteuttamassa asiakkaiden varallisuuden kehittymistä. On hienoa nähdä, kun asiakas, jolla ei ole koskaan ennen ollut säästöjä, on saanut säästettyä sen ensimmäisen tuhat euroa. Hän ei oikeasti uskonut pystyvänsä siihen, mutta ”suostui” kuitenkin keskusteltuamme säästämisen tärkeydestä lainan maksun ohella. Sama asiakas toi vuoden päästä äitinsä pankkiin ja laitettiin hänenkin säästämisensä kuntoon. Molemmat ovat tyytyväisiä asiakkaita, joille kertyy säästöjä tasaisesti kuukausittain ja bonuksena aika kiva potti tuottojakin.

Jaanan innostuksen innoittamana jäin oikein miettimään, mistä minä saan oman kipinäni. Minussa syttyy jotain, kun pääsen käyttämään asiantuntemustani ja rakentamaan asiakkaalle parasta ratkaisua, mikä tukee hänen tavoitteitaan elämässä. 
Se kipinä löytyy myös silloin kun saan auttaa tiimiäni kehittymään omassa työssään niin, että asiakkaille löytyy parhaat ratkaisut. Onko se pohjimmiltaan sitä, että löytää oman paikkansa, merkityksen tekemälleen työlle. Pystyy auttamaan muita?

 
Kiitos Jaana, että innostat aina uudelleen ja uudelleen. 

Saara-Sofia Nieminen


Innostuksella on tapana tarttua

Saara-Sofia toimii tiimiesimiehenä Liedon Säästöpankin Turussa sijaitsevissa konttoreissa. Saara-Sofia valmentaa henkilökuntaa vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja luo paikallisia verkostoja konttoreiden käytännön asioiden hoitamisen lisäksi.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Liedon Säästöpankki

Liedon Säästöpankki

Liedon Säästöpankki edistää säästäväisyyttä ja asiakkaidensa taloudellista hyvinvointia lähellä asiakasta. Pankilla on 11 konttoria seitsemällä paikkakunnalla : Yrityskonttori, Varainhoitokonttori ja Henkilöasiakaskonttori, jolla on toimipisteet Turussa (3), Liedossa, Kaarinassa, Loimaalla, Naantalissa, Paimiossa ja Raisiossa. Pankki työllistää 100 ammattilaista.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Juuvannin merenrantamökit

Viliskerintie 27, Kustavi

www.juuvanni.fi

Tule kokemaan aito saaristolaistunnelma Juuvannin merenrantamökeissä Kustavin Vartsalassa. Varattavissa hirsimökkejä lyhyt- ja pitempiaikaiseen käyttöön ympäri vuoden. Perinteisen saunomisen ja rentoutumisen lisäksi voit halutessasi tutustua lähiympäristöön omalla autolla, polkupyörällä tai vaikkapa vuokraamalla kanootin.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa