Julkaistu 23.04.2020 | Y-lehti | 3

Kateus on koronaakin kauheampi tauti

Tällä viikolla varsinkin keltaisessa lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa on myllätty viime viikkojen aikana valtion myöntämiä yritystukia. Tikun nokkaan on nostettu muutamia yrityksiä.

Maan hallitus on ansiokkaasti vastannut korona-viruksen tuomiin haasteisiin. Elämme poikkeusoloissa ja viime viikot ovat tehneet monen yrityksen toiminnan mahdottomaksi. Yksi näkyvä lyhyen aikavälin seuraus on ollut se, että meidänkin maakunnassa yli 22 000 henkilöä on lomautusuhan alla. Jos tilanne jatkuu vielä pidempää nämä lomautuksen realisoituvat ja edessä on mittava työttömyys. Jokainen varmasti ymmärtää miten vakavasta asiasta on kyse. Ottaen huomioon tämän, maan hallitus päätti, että yrittäjille voidaan myöntää tukea, jotta yritykset eivät mene konkurssiin. Tuki yrityksille myönnetään Business Finlandin, ELY-keskusten ja kuntien kautta.

Kunnat myöntävät tukea yksinyrittäjille, ELY-keskuksen 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille ja Business Finland sitä suuremmille pk-yrityksille. Koko maassa ELY-keskuksista tukea on hakenut torstaihin 22.4. mennessä reilu 17 000 yritystä. Päätöksiä on tehty jo yli 4500:lle yritykselle. Tähän mennessä myönnetyn tuen määrä on reilu 40 miljoonaa euroa. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja päätöksiä tehdään tällä hetkellä noin 500 kappaleen päivävauhdilla.

Yritykset voivat hakea tukea ELY-keskuksesta tilannekartoituksen tekemiseen tai laajempiin kehittämistoimenpiteisiin, jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronaviruksen aiheuttamassa markkina- ja tuotantohäiriötilanteessa ja sen jälkeen. ELY-keskuksen edustajana voi todeta, että nämä yritysten kehittämistoimenpiteet arvioidaan ja niiden toteutuskelpoisuus punnitaan.

Olen henkilökohtaisesti iloinen siitä, että niin moni yritys hakee ELY-keskuksesta rahoitusta. Suurin syy hakemustulvaan on se hätä, jonka keskellä yritykset ovat, mutta on myös todettava, että yrityksillä on realistisia suunnitelmia sen suhteen, miten ne tästä korona-kriisistä selviytyvät. Onneksi meillä on tuhansia innovatiivisia ja uudistushaluisia yrityksiä meidän maakunnassa. Nämä yritykset ovat meidän hyvinvoinnin perusta.

Minun on kovin vaikea ymmärtää sitä miksi jotkut yritykset, jotka ovat esittäneet hyväksytyn kehittämissuunnitelman ja sille on myönnetty rahoitus, nostetaan median suurennuslasin alle. Oli kyse sitten julkisuudesta tunnetusta henkilöstä, poliitikon läheisestä tai kenestä tahansa, meidän tulisi olla tyytyväisiä siitä, että nämä yrittäjät ja yritykset haluavat kehittää omaa toimintaansa. Emme saisi antaa kateuden sumentaa katsettamme näissä poikkeusoloissakaan.

 Suomalaisen yrittäjyyden puolesta!

Osallistu keskusteluun

yrittäjänä vuosikymmeniä 23.04.2020 klo 13:27
Onkohan nyt kuitenkaan kyseessä pelkkä kateus?? Vuosikymmenien aikana yrityksellemme ei ole hyväksytty euroakaan valtion tukea koska toimimme riskialttiilla rakennusalalla.
Kehotettu vain henkilöosakkaita laittamaan kaikkensa peliin ja näin on tehty. Miljonäärit saavat tukia heti heittämällä 100teur. Nettisivut on hieman liian pieni peruste näin maalaisjärjellä ajateltuna.

KVaRa 24.04.2020 klo 14:53
Kateushan on kavala ilmiö , mutta eikö Busines Finlandin pitänyt tässä hädässä auttaa yrittäjiä säilyttämään työpaikat ja pitämään yritykset elossa vai olenko käsittänyt aivan väärin ? Se että rahaa on jaettu yrittäjille bisneksen kehittämiseen on tietenkin ihan ok , mutta se ei ollut tässätilanteessa mielestäni hallituksen ohje tälle Busines Finlandille ...

meniköhän oikeaan osoitteeseen... 24.04.2020 klo 15:11
Kaarinalainen vuosi sitten perustettu tilitoimistokin sai melkoisen tukipotin, vaikka koronan ei pitäisi heidän palvelujaan paljoa hetkauttaa...

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Timo Metsä-Tokila

Timo Metsä-Tokila

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot-vastuualueen johtaja.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa