Julkaistu 04.05.2020 | Y-lehti | 0

Yhteisö on vahva myös sosiaalisen eristäytymisen aikana

Kuluneiden viikkojen aikana olemme kuulleet usein lausahduksia kuten ’yhdessä olemme vahvempia’ tai ’tuetaan toisiamme’. Mutta mitä tapahtuu kun sosaalisesti aktiivinen yhteisöllisyys vaihtuu eristäytyneisyyteen ja kahvitauot siirtyvät virtuaalisiksi? Yhteisövetoiset organisaatiot jakavat ideoitaan ja parhaita käytäntöjään eristäytymisen selättämiseksi.

Olen Johanna Johansson ja työskentelen community managerina startupyhteisö SparkUpissa. Tavallisesti kevät on vuoden kiireisintä aikaa ja kuluneiden viiden vuoden aikana SparkUp on ollut paikka useille sadoille tapahtumille ja lukemattoman monille kokouksille startuppien, verkostojen, korkeakoulujen ja yritysyhteisöjen pitäminä. Koska uusi normaali tapahtui yllättäen, tullaan tämä kevät muistamaan erilaisista syistä.

Sen jälkeen, kun hallitus antoi määräyksen peruuttaa tai siirtää myöhemmäksi isot tilaisuudet, SparkUpin ovet sulkeutuivat toistaiseksi. Yhteisöllisyys on kallio, jolle kaikki muu on rakentunut, joten tämä ei vahingoittanut startup-yhteisöämme kovinkaan paljon. Yhteisömme sisäiset kanavat muuttuivat nopeasti maksuttoman ruuan vinkkailusta uusimpien säännösten ja rahoitusten tiedottamiseen. Yksi yhteisömme jäsen alkoi muun muassa jakaa tietotaitoaan rahoituksen saamiseksi maksutta muille yhteisön jäsenille ja yritykset täyttivät somekanavansa värikkäillä kevätkuvilla. Boost Turku alkoi järjestää workshoppeja virtuaalisesti ja Shift Business festivaali jakoi kotitoimistoista kertovia haikurunoja muistuttaen tulevaisuudesta myös ilman pandemiaa.

Mutta me SparkUpilla emme kohtaa tätä uutta normaalia yksin. Turun alueella on useita organisaatioita, jotka ovat tunnettuja mahtavasta yhteisöhengestä. Otin yhteyttä ystäviini, jotka työskentelevät IT-alan yrityksissä ja ovat tehneet yhteistyötä SparkUpin yhteisön kanssa. Kysyin heiltä kuinka he pitävät huolta yhteisthengestä ja millaisia heidän työpäivänsä ovat kotitoimistolla. Yhdessä haluamme jakaa ideoita ja vinkkejä miten selvitä eristäytymisestä.

Johanna, Anders Innovations:

Anderslaiset ovat siirtyneet täysin etämoodiin ja tärkein tehtävämme on varmistaa, ettei kukaan tunne oloaan yksinäiseksi tai unohdetuksi työskennellessään kotoa käsin. Olemme aina olleet aktiivisia järjestämään after workeja ja muita tapahtumia työntekijöillemme, joten oli selvää, että jatkaisimme niitä myös virtuaalisessa muodossa!

Nyt pidämme "etä-afterit" viikottain eri teemalla (esimerkiksi perjantai-viinipullon arvontaa, online pelejä ja toimistovisailuja) ja turisemme muuten vain kuulumisia toistemme kanssa. Jokapäiväiset kahvitauot yhdessä omaksuttiin nopeasti jokaisen aikatauluihin. Se on jopa yllättänyt miten helppoa ja hauskaa työkavereiden seurasta nauttiminen voi videoyhteydenkin välityksellä olla! Yhteisöllisyyden tunteen lisäksi hyvinvointi on toinen meille tärkeä teema ja aloittelemme parhaillaan viikoittaisia etä-jooga tunteja. Meille tärkeintä on ylläpitää Anders-henkeä ja tukea työntekijöidemme hyvinvointia, etenkin näinä poikkeuksellisina aikoina.

Juuri nyt voimme nauttia kevään puhkeamisesta!

Pauliina ja Amanda, Qalmari:

Arvostamme yhteisöllisyyttä ja pidämme yhteyttä toisiimme etäisyydestä huolimatta.

Keskustelu WhatsApp-ryhmässämme on ilahduttavan vilkas. Jaamme tunnelmia päivittäisestä elämästämme ja kuten yleensä - huumori on polttoaineemme. Perjantai-iltapäivät ovat varattuja oluelle ja yhteiselle ajalle, joita kaipaamme nyt, kun viikot kuluvat näkemättä toisiamme.

”Q-hetket”, kuten me niitä kutsumme,| ovat muuttuneet virtuaalisiksi, ja vietämme edelleen aikaa perjantaisin juhlistaaksemme uusia tiimin jäseniä, käydäksemme keskusteluja ja viestiäksemme näiden epävakaisten aikojen vaikutuksista meihin yrityksenä. Viime viikolla saimme odottamattomana bonuksena nauttia elävästä musiikista, kun yksi meistä suoritti spontaanin pianosoolon! Suunnittelemme myös virtuaalista versiota kuukausittaisesta hauskasta vapaa-ajasta, joten kaivattu hauskuus ja pelit ovat toteutumassa tulevaisuudessa.

Vaikka olemme tottuneet työskentelemään etänä, emme malta odottaa perjantaisin yhdessä vietettäviä hetkiä jälleen toimistolla – oluen kera.

Veera, Lauriina ja Milla, Sofokus:

Sofokuksella on totuttu vahvaan yhteisöllisyyteen, joka näin etätyössä näkyy toteutuneen uusin tavoin, kun oma toimistomme on kiinni. Kokkauskuvia satelee Slackiimme päivittäin, etäkahvihuoneessa rupatellaan sekä täsmällisesti klo 14 pelataan Kahoot!-pelejä vaihtuvilla teemoilla.

Afterworkitkin on myös pidetty etäyhteydellä ja niissä on nähty jo niin verhojen silittämistä samalla hyvin ansaittua viiniä siemaillessa kuin uusien karanteeni-hiusten tai niiden puutteen esittelyä. Tällä hetkellä meillä on meneillään haaste, jossa Sofokuslaiset jakavat päivittäisiä aikataulujaan toisilleen. Haasteen tarkoitus on auttaa työn ja vapaa-ajan erottamisen selkeytytämisessä näin etätyön aikoina.

Aliia, Vaadin:

Ohitan kaikki yleiset suuret esittelyt ja hyppään konkreettisiin asioihin, jotka pitävät minut erityisen tuotteliaana näinä etätyön ja sosiaalisen eristäytymisen aikoina.

Olen erittäin onnellinen ja onnekas työntekijä, koska Vaadin toimitti pyynnöstä toimistopöydät, tuolit, näytöt, näppäimistöt ja jopa jatkojohdot kaikkien työntekijöiden koteihin. Tämä oli todella mahtava aloite työnantajaltamme! Työskentelin aiemmin keittiöpöydällä, eikä se varmasti ollut paras mahdollinen järjestely.

Virtuaaliset kahvihuoneet työkavereiden kanssa. Aluksi olin hieman skeptinen tämän "kornin" idean suhteen, mutta ymmärrän nyt, että se on ollut todella tärkeä tekijä yhteyksien ylläpitämisessä työkavereihin, erityisesti niiden kanssa, joita olen alkanut pitää myös ystävinä. Jopa perjantai-afterworkit ovat mahdollisia verkossa!

Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että tuottavuuteni on kasvanut, koska minun ei tarvitse matkustaa töihin ja olen pystynyt säästämään niin aikaa (kuin rahaakin) meikeissä ja hiuksien laitossa. Hiukseni ja ihoni eivät ole olleet näin terveitä vuosiin. :) En ole polttanut hiuksiani päivittäin suoristusraudalla kuten aiemmin.

Ohjelmistoalalla ollessani sanoisin, ettei ole ollut suuri shokki siirtää työtäni etätyöskentelyksi verkkoon, koska Vaadin on aina ollut ketterä tarjoten joustavaa työympäristöä. Tilanne on mikä on, ja päivän päätteeksi näen vaihtoehtoina joko valittaa asioista, joihin en voi vaikuttaa, tai piristää itseäni ja keskittyä siihen mitä voin tehdä ja mihin mukautua.

Toivomme teille paljon auringonpaistetta ja mukavaa viikkoa! Pitäkää huolta itsestänne ja yhteisöstänne, tämä menee vielä ohi.

Johanna Johansson fasilitoi SparkUp-yhteisöä nyt etänä kotikonttoristaan. Kuva: Sonja Siikainen.

Anders Innovationsin henkilöstöä etäryhmäkuvassa.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Turku Science Park

Turku Science Park

Turku Science Park Oy on kehitysyhtiö, jonka palvelut auttavat Turun seudun yrityksiä kasvamaan ja tuottamaan hyvinvointia oman alueemme hyväksi. Yhtiö myös tukee alueemme kärkialojen TechTurku, CleanTurku, MaritimeTurku, HealthTurku ja ExperienceTurku markkinointia ja viestintää osana Turku Business Region -kokonaisuutta.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa