Julkaistu 13.05.2020 | Y-lehti | 0

Viikon ilmastoteko - rakenna ötökkähotelli

Viimeiset viikot ovat olleet aika tiukkoja. Työpäivät ovat olleet pitkiä ja asioita on työpöydällä paljon. Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa olemme organisoineet työtämme uudestaan siten, että korona-avustusten käsittelyyn on pystytty siirtämään mahdollisimman monta asiantuntijaa. Viimeisten päivien aikana olemmekin päässeet oikein hyvään vauhtiin.
 
Pitkät päivät vaativat myös vastapainoa. Eilen illalla, kun suljin tietokoneen, ajattelin, että nyt on tehtävä jotain aivan muuta. Menin ulos ja rakensin ötökkähotellin. Ajattelin, että tämä oli päivän hyvä ilmastoteko. Kaiken tämän koronaviruksen ja poikkeusolojen keskellä emme voi unohtaa ilmastonmuutosta ja siihen liittyvää työtä.
 
Emme ehkä aina huomaa pienten ja yksinkertaisten asioiden merkitystä. On totta, että ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan isoja koko maailmaan koskevia päätöksiä, mutta on hyvä muistaa, että pienistä ja yksikertaisista asioista muodostuu usein mittavia, jopa koko yhteiskuntaa muokkaavia asioita. Esimerkkejä tästä löytyy lähihistoriastakin monia.
 
On myös tärkeää, että kerromme pienistä ilmastoteoistamme. Ehkä varsinaissuomalaiseen mentaliteettiin kuuluu ajatella siten, ettei nyt omista asioista muille tarvitse huudella, mutta vertaisoppimista ja muiden hyvän esimerkin seuraamisen arvoa ja voimaa emme saa aliarvioida. Olisikin hyvä saada kasvatettua sellaista toimintakulttuuria, jossa iloitsemme ja jaamme toinen toistemme hyviä tekoja ja oivalluksia. Myönteisessä maailmassa on paljon mukavampi elää, oli sitten kyseessä ilmastonmuutokseen liittyvät uhat ja huolet tai elämä koronaviruksen hiljentämässä Varsinais-Suomessa.
 
Vaikka emme vielä tiedä, minkälaiset vaikutukset koronaviruksella tulee olemaan Suomen ja maailman talouteen, emme saa unohtaa työtä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja pysäyttämiseksi. Koronaviruksen levittyä Kiinassa myös päästöt vähenivät ja ilmanlaatu parani merkittävästi. Muutos ei kuitenkaan ole pysyvä, vaan kun esimerkiksi Kiinan talous jälleen käynnistyy täydellä vauhdilla, päästöt tulevat nousemaan aiemmalle tasolle. Samansuuntaisia havaintoja on tehty ympäri maailmaa.
Nyt onkin hyvä pohtia sitä, mitä voimme tehdä, etteivät päästöt nouse aiemmalle tasolle. Tehtävä ei ole helppo, mutta meillä kaikilla voi siinä olla oma rooli. Ehkä voit aloittaa tänään, vaikka ötökkähotellin rakentamisesta.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Timo Metsä-Tokila

Timo Metsä-Tokila

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot-vastuualueen johtaja.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa