Julkaistu 16.06.2020 | Y-lehti | 0

Yritystukien määrittelemisen sietämätön vaikeus

Koronakevät on osoittanut yritystukien määrittelemiseen liittyvän vaikeuden. On mahdotonta laatia sellaisia yritysten tukijärjestelmiä, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Elinkeinoministeri Mika Lintilän toteamus, että koronaviruksen vaikutuksia suomalaiseen elinkeinoelämään lähdettiin torjumaan sillä kalustolla, joka oli valmis taistoon. Business Finland, ELY-keskukset ja kunnat saivat kukin oman tehtävän. Samalla huomasimme, ettei nykyinen lainsäädäntö ole kirjoitettu poikkeusoloja ajatellen.
 
Pääsimme kuitenkin koronaviruksen torjuntatalkoisiin suhteellisen nopeasti. Ensin tuli haettavaksi Business Finlandin tuet ja sitten ELY-keskuksen. Työnjaon selvennettyä myös kunnat ja kaupungit pääsivät hyvään vauhtiin tukemaan yksinyrittäjiä.
 
Yhteensä Business Finlandiin ja ELY-keskuksiin tuli hakuajan puitteissa 62 617 tukihakemusta. Tähän mennessä tukea on yrityksille myönnetty vajaat 800 miljoonaa euroa. Summa tulee vielä kasvamaan, sillä läheskään kaikkia hakemuksia ei ole vielä käsitelty. Emme löydä suomalaisesta elinkeinopolitiikan historiasta toista aikakautta, jolloin maamme pk-yrityksille olisi myönnetty näin paljon tukea niiden toiminnan kehittämiseen.
 
Esimerkkejä yritystukien määrittelyn vaikeudesta löytyy niin ELY-keskusten ja Business Finlandin tuista kuin myös tällä hetkellä haettavana olevasta ravintoalan tuista. ELY-keskukset ja Business Finland saivat kritiikkiä siitä, että niiden tuki ei korvaa yrittäjien kustannuksia ja, että tuet myönnettiin väärille yrittäjille. Negatiivisesta julkisuudesta pelästyneenä muutamat yrittäjät palauttivat heille jo myönnetyt tuet. Julkisuudessa kuitenkin unohdettiin, että ELY-keskuksen ja Business Finlandin tuet olivat pääasiassa tarkoitettu yritystoiminnan kehittämiseen. Ajatus oli, että yritys näin omaisi entistä paremmat edellytykset toimia koronaviruksen jälkeisessä taloudessa. Tuhannet yritykset ovatkin esittäneet hyviä kehittämisaihioita, joiden vaikutus suomalaiseen yhteiskuntaan selviää vasta ajan kuluessa.
 
Moni kehittämistukea hakenut yritys on ilmoittanut, että ne sähköistävät omaa toimintaansa tuen avulla. Ehkä joskus tulevaisuudessa näemme, että vuonna 2020 moni suomalainen yritys otti harppauksen eteenpäin digitaalisuuden hyödyntämisessä, oli kyse sitten verkkokaupasta, uudesta toiminnanohjausjärjestelmästä tai paperittomasta taloushallinnosta.
 
Ravintola-alan tuissa lainsäätäjän oli tehtävä vain jokin määrittely kuultuaan alan asiantuntijoita. Erilaisia malleja olisi voitu pyörittää ja niiden vaikutuksia arvioida viikkokausia. Tuki uudelleen työllistämiseen on hyvä esimerkki siitä, että jotkin reunaehdot oli vain määriteltävä. Tuki asetettiin siten, että tuen saamisen edellytyksenä on, että yritys maksaa rajoituksen päättymisen jälkeen työntekijälle kolmen kuukauden ajalta palkkaa yhteensä 2 500 euroa. Kriitikot voivat nähdä asian siten, että tuki kannustaa osa-aikaisten työntekijöiden palkkaamiseen, jos yrittäjä haluaa maksimoida tuen vaikutuksen.
 
Osin kankeiksi ajatellut julkiset toimijat osoittivat reagointikykynsä organisoidessaan korona-avustusten käsittelyn muutamassa päivässä. Olemme kuitenkin vasta matkalla ja tekemistä on edessä vielä paljon. Julkisten yritysneuvontaorganisaatioiden on myös lyötävä osaamisensa yhteen, sillä moni korona-avustusta saanut yrittäjä tarvitsee vielä hyviä neuvoja kehityksen tiellä. Oma lukunsa on myös se, että nyt olisi hyvä aika syventää yhteistyötä julkisten yrityspalveluiden ja liike-elämän palveluja tarjoavien yritysten välillä.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Timo Metsä-Tokila

Timo Metsä-Tokila

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot-vastuualueen johtaja.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa