Julkaistu 22.06.2020 | Y-lehti | 1

Koronakevät asettaa etätyöt uuteen valoon

Olen ollut vuosikausia sitä mieltä, että saan paljon enemmän aikaiseksi, kun olen etätyössä. Nyt, kun etätyötä on tehty yhtä jaksoisesti jo yli kolme kuukautta, ajatukseni etätöiden tekemisestä ovat muuttuneet. Uskon, etten ole yksin ajatuksieni kanssa. Viime viikoilla muutamat elinkeinoelämän edustajat ovat nostaneet esille sen, että poikkeusolojen rajoituksista tulisi siirtyä mahdollisimman nopeasti lähemmäs normaalia työskentelyä toimistoilla. Syitä etätöiden rajoittamiseen on alkanut löytyä eri suunnista. Pohdin seuraavassa koronakevään etätöitä yksilön kannalta. Kansantalouden näkökulma on oman juttunsa arvoinen asia. 
 
Harvalla meistä on kotioloissa yhtä ergonomiset työolot kuin toimistolla. Itse huomasin tämän noin kahden kuukauden etätöiden jälkeen. Päivän päätteeksi selkäni alkoi olla lähes joka ilta kipeä. Työasentoni keittiön pöydän ääressä ei ole mitenkään optimaalinen. Lisäksi riittävien taukojen pitäminen työstä on osoittanut kotona vaikeammaksi kuin kuvittelin.
 
Ehkä suurin haitta jatkuvasta etätyöstä se, että olemme vaarassa menettää työpaikkaan liittyvän yhteenkuuluvuuden tunteen työkavereiden kanssa. Keskustelu työkavereiden kanssa vain tietokoneen ruudun välityksellä ei anna meille mahdollisuutta oppia tuntemaan toisiamme siten kuin olisi hyvä.
 
Uskon vakaasti myös, että jatkuva etätöiden tekeminen laskee työyhteisön innovaatiokyvykkyyttä. Kun emme kohtaa toisiamme fyysisesti niin hetken mielijohteesta syntyneet ideat ja niiden jalostaminen jää tekemättä. Innovointi katoaa siinä samassa, kun ryhdyn etsimään työkaverin kalenterista aikaa Teams-palaverille.
 
Vakavan pohdinnan paikka on myös se miten jatkuva etätyöskentely vaikuttaa meihin ihmisenä. Kaikki eivät osaa irrottautua työstä, kun päivän työtunnit tuleva täyteen ja työtehtävät tulevat valmiiksi. Jos työt ovat aina käden ulottuvilla ja vieläpä näkyvillä, voi moni tahtomattaankin kokea, ettei pääse ikinä eroon työstään. Etätöiden myötä myös monien sosiaaliset kontaktit vähenevät ja yksinäisyyden tunne voi lisääntyä.
 
En vastusta etätöiden tekemistä. Useissa työtehtävissä esimerkiksi kaksi päivää viikossa etätöissä on varmasti hyvä ja tehokas ratkaisu. Etätöissä voi keskittyä asioihin, joiden tekemiseen tarvitaan esimerkiksi normaalia enemmän tarkkaavaisuutta tai vain hiljaisuutta. Kahden etäpäivän ja kolmen toimistopäivän rytmityksellä monet tänä keväänä esille nousseet ongelmat eivät realisoidu niin kuin nyt.
 
Koronakevät tuo varmasti uudenlaisia näkökulmia myös johtamiseen. Työpaikoilla olisi hyvä keskustella ja pohtia johtamista tilanteessa, jossa esimies ei voi tavata alaisiaan säännöllisesti. Myös uusien työtekijöiden perehdyttämiseen koronakevät tuo muutoksia. Esimiesten tulisi miettiä myös, miten rakennetaan työyhteisöön sitoutumista etätöissä olevien henkilöiden kohdalla.
 
 
Vaikka ”Helsinki-päivät” ovat usein pitkiä, kun aamulla kuuden jälkeen lähtee juna-asemalle ja sieltä junalla eteenpäin pääkaupunkiin, niin nyt arvostan aiempaa enemmän sitä, että junassa voin tavata tuttuja ja puolituttuja. Monet asiat on sovittu junassa aivan spontaanisti ilman ennalta sovittua Teams-palaveria.
 
Innolla odotan, että pääsen taas toimistolle ja junalla Helsinkiin.

Osallistu keskusteluun

Lasse 25.06.2020 klo 07:58
Puhut niin asiaa Timo!!
Eikä tämä suomi tästä nousuun lähde ennenkuin ihmiset palaavat työpaikoilleen.

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Timo Metsä-Tokila

Timo Metsä-Tokila

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot-vastuualueen johtaja.

VTM-Datamove

VTM-Datamove

Atk-asennukset, atk-huolto, Atk-konsultointia, Atk-laitteet, varaosat, tarvikkeet, Atk-ohjelmistoja, sovelluksia, Atk-palveluja, Atk-verkkojärjestelmät ja ylläpito, Ict-Palvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa