Julkaistu 17.09.2020 | Y-lehti | 0

Vuoden odotetuin kirja edistää minun työhyvinvointiani

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on tutustunut islantilaiseen kirjallisuuteen. Olen lukenut lähes kaikki kirjastosta löytämäni islantilaiset rikosromaanit. Islannissa on maan kokoon nähden laaja ja hyvinvoiva rikoskirjailijoiden joukko. Heidän kirjansa käännetään heti ilmestyttyään useille kielille; jopa Suomeksi. Oma suosikkini on Arnaldur Indridason.


Joitakin vuosia sitten tapasin islantilaisen kollegan ja kun kerroin hänelle omasta lukuharrastuksesta, hän totesi, että kyllä hän Arnaldurin tuntee. Islannissa kaikki taitavat tuntea toisensa. 

 Oman kirjallisuusharrastukseni tämän vuoden kohokohta oli, kun Indridasonin uusin kirja Jäämies ilmestyi suomeksi. Kirjassa turistiryhmä löytää Langjökull-jäätiköltä miehen ruumiin. Ilmastonmuutos sulattaa jäätiköitä ja se tuo näkyviin jään sisään pakastuneen miehen, joka osoittautuu kauan sitten kadonneeksi Sigurviniksi. Rikosta oli epäilty ja syyllisehdokas oli ollut pidätettynä, mutta sitovien todisteiden puuttuessa hänet oli vapautettu.


Kirjassa selvitetään kauan sitten tapahtunutta rikosta. Samalla Indridason nostaa kirjan sivuille kuvauksen islantilaisesta yhteiskunnasta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja jopa 2000-luvun alun pankkikriisistä. Ehkä kirjailijan tyylissä minua kiehtoo eniten se, miten Indridason kuvaa tavallisten ihmisten elämää ja yhteiskuntaa Islannissa. Omasta mielestäni meissä suomalaisissa ja islantilaisissa on jotain samanlaista.


Miksi kehun tässä islantilaista rikoskirjallisuutta? Olen huomannut itsestäni, että kun minulla on yöpöydällä odottamassa hyvä kirja niin se vaikuttaa minun työhyvinvointiini positiivisesti. Itse kullakin meistä on hyvä olla omat työhyvinvointia kohottavia vapaa-ajan harrastuksia. On hyvä muistaa, että työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi.

Työhyvinvointi ei ole vain työnantajan vastuulla, vaan työntekijällä itsellään on työhyvinvointiin yhtä suuri vaikutus ja vastuu. Lakien mukaan työnantaja huolehtii työntekijöiden turvallisuudesta ja työntekijöiden tasavertaisesta kohtelusta. Työhyvinvointi koostuu myös hyvästä esimiestyöstä, perehdyttämisestä ja johtamisesta. Työntekijällä on vastuu oman työkykynsä ja ammatillisen osaamisensa ylläpitämisestä ja kehittämisessä. Jokainen meistä voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa työyhteisön ilmapiiriin positiivisesti tai negatiivisesti.

Koronavirus on asettanut monet meistä uuden tai lähes uuden tilanteen ääreen: miltei kokoaikaiseen etätyöhön. Vaikka etätyö olisikin tuttua, harvempi on tehnyt etätyötä niin pitkäjaksoisesti, mitä tämänhetkinen tilanne on vaatinut.

 

Etätyöskentely vaatii opettelua niin työskentelytapojen kuin vapaa-ajan ja arjen sujumisen näkökulmista. Voi olla, että useimmat meistä, jotka tekevät pääasiassa työtä etänä kevään etätyöhön liittynyt ”uutuudenviehätys” on hävinnyt ja moni meistä kaipaa omaa työyhteisöään. 

Myös etätöissä on syytä pitää huolta työhyvinvoinnista. Johtamiselle etätyöt luovat oman haasteen. Miten pidän yhteyttä kaikkiin alaisiin? Miten kommunikoin luontevasti kollegojen kanssa? Esimerkiksi näitä kysymyksiä moni on varmasti miettinyt. Myös ilman työyhteisön sosiaalisia kontakteja monet työhön kuuluvat asiat, kuten tauot, voivat unohtua ja huomaamme iltapäivällä, että olemme työskennelleet tauotta useamman tunnin. Pidemmän päälle tällä on vaikutus meidän fyysiseen suoriutumiskykyymme.


Mielekkäät harrastukset ovat hyvä vastapaino työlle. Jos aiemmin et ole tutustunut islantilaisiin rikoskirjailijoihin, ja jos kirjallisuus kiinnostaa, niin voin suositella useamman kirjailijan kirjoja. Myös Islanti itsessään on varsin kietova paikka. Hyvää syksyä kaikille.

 

Timo Metsä-Tokila

Varsinais-Suomen ELY-keskus, elinkeinot-vastuualueen johtaja

 

 

 

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Timo Metsä-Tokila

Timo Metsä-Tokila

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Elinkeinot-vastuualueen johtaja.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa