Julkaistu 13.01.2012 | Y-lehti | 20

En mä tartte mitään kuittia

Viime vuoden lopulla mm. Sisäasiainministeriö, Poliisi, Verohallinto ja myös Suomen Yrittäjät aloittivat kampanjan harmaata taloutta vastaan. Otsikko oli harmaa talous – musta tulevaisuus. Aktiivinen aika kampanjassa on jo loppu, mutta esimerkiksi kotisivut ovat edelleen auki. Kampanja oli suunnattu erityisesti nuorille, mutta ainakaan minä en onnistunut välttämään kampanjan radiomainoksia. Sen verran nuori näköjään olen, että kanavat Voice ja NRJ kuuluvat verstaani radiosta.

Radiospoteissa lähes poikkeuksetta yrittäjä oli se, joka ehdotti pimeää bisnestä ja tämä sekä kummastutti että ärsytti minua suuresti. Arkielämän kokemukseni melkein kuudelta vuodelta kun on jotain aivan muuta. ”En mä tartte mitään kuittia” on tuttu lause siinä vaiheessa, kun puhun rahasta asiakkaan kanssa. Joku ei kehtaa suoraan kysyä, että tekisinkö pimeästi, mutta sitähän tuo lause tarkoittaa todellisuudessa. Kun olen tehnyt yrittäjänä vain tätä käsityöalaa, en osaa muista aloista sanoa, mutta verhoilijakollegat kyllä vahvistavat käsitykseni. Asiakkailla on monilla aivan vääristynyt kuva siitä, mitä on käsityöyrittäjän arki. Tai yrittäjän arki yleensä. Olenkin joskus yrittänyt palauttaa mieleeni, miten yrittäjyydestä ajattelin ennen kuin itse hurahdin tähän hommaan. Ymmärsinkö ollenkaan, mitä kaikkea yrittäjyys pitää sisällään? Tuskinpa.

Vastaukseni on aina, että en tee ilman kuittia. Selitys on aivan selkeä ja itsekäs. En ole rehellinen siksi, että olisi huolissani valtion verokertymästä, vaan siksi, että teen omaa tulevaisuuttani tässä samalla. Jokainen ropo, joka liikevaihtoani kasvattaa, on mukana tulevassa eläkkeessäni. Sitä paitsi haluan nukkua yöni hyvin ilman pelkoa verottajan pistokokeista tms.

Normaalissa kaupassa minulla arvonlisäveron osuus pyörii satasen kahta puolta, joten isosta rahasta ei puhuta asiakkaallekaan. Sen sijaan jälkien peittelyä pitäisi tehdä aika paljon. Tilaan kankaita tukusta, ostan tarvikkeita, hoidan kuljetuksia, mutta jos kassaan ei kerry samassa tahdissa tuloja, niin pitäisi olla aika sokea, jotta tämä ei kirjanpidossa näkyisi.

Henkisellä puolella syyni onkin sitten vähän ylevämpi. Minä olen ylpeä ammatista ja ammattitaidostani ja työn tekeminen pimeänä olisi työni väheksymistä. Haluan laittaa korjaamaani nojatuoliin sisälle käyntikorttini merkiksi siitä, että minä olen työn tehnyt. Kun teen työtäni, olen vakavissani. Ei tämä ole minulle mikään harrastus, vaikka se joskus on harrastuksesta alkunsa saanutkin. Nyt se on talouteni ainoa tulonlähde ja sillä yritän pitää myös lainanantajan tyytyväisenä.

Harmaa talous, pimeä tulevaisuus – kampanja ei syksyllä paljonkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että yrittäjällä on oikeus olla rehellinen. Päinvastoin se leimasi yrittäjiä rikollisiksi ja ahneiksi. Olisikin ehkä paikallaan joku vastakampanja kertomaan, että valtaosa yrittäjistä tuntee yhteiskunnallista vastuuta ja hoitaa velvollisuutensa. Köyhempänä, mutta ainakin hyvin levänneenä.

Osallistu keskusteluun

Toinen omaa työtään arvostava 17.01.2012 klo 13:38
Hyvä että toit tämän puolen asiasta esille. Olen aivan samaa mieltä.

Outi Nurmi 17.01.2012 klo 13:52
Hyvä Anne, just näin. Nukutaan yömme rauhassa. Tehdään, niin kuin laki sanoo.

yrittäjä 14 vuoden ajalta 17.01.2012 klo 14:39
samoja kokemuksia, yleensä se asiakas kyselee kuititonta vaihtoehtoa, vieläpä usein. Itseäni tuo sama asenne ärsytti kamppanjassa, haukutaan väärää puuta. On tuon perusteella ja muutenkin syytä epäillä että hallinto on hukassa asian suhteen kuten monessa muussakin yrittäjän arkipäivän suhteen.

MP 17.01.2012 klo 15:34
Olen palveluntuottaja ja myös minulta kysytään joskus työn tekemistä ilman kuittia. Kun kotitalousvähennys mahdollistaa verojen pienentämisen, en ymmärrä mitenkään millä laskento-opilla pimeästä työstä saadaan edullisempaa! Puhumattakaan esim ilman vakuutusta tekevät pimeät toimijat; vahinko jää omaan nilkkaan.

Ohjelmapalveluyrittäjä 17.01.2012 klo 18:49
No niin. Yritykseni rakensi investointituella tuettua toimitilaa. Muuraria en saanut kuitilla lainkaan, vaikka olisin maksanut enemmän. Ne, jotka olisivat osanneet ja ehtineet,eivät suostuneet tekemään kuitilla. Nyt maksoin sikahinnan ja jäin ilman investointitukea, arvonlisäveron palautusta. Eikä sitä voinut yhtiön tililtä ottaa, joten pakkohan tuossa oli laittaa ns. "vahinko kiertämään", eli ottaa vastaava summa jostain pimeänä omasta työstä.

Anne Silver 17.01.2012 klo 21:32
Kiitos kommenteistanne!

Tuota takuuasiaa en edes aloittanut ruotimaan blogissa, koska se olisi kokonaan oman artikkelinsa arvoinen näkökohta. En ole koskaan kehdannut kellekään asiakkaalle sanoa, että uskallatko teettää työ ilman takuuta. Silloinhan antaisin olettaa, että työnjälki tulee olemaan huonoa :) Mutta vitsailematta näihän se asia on! Sama pätee vakuutukseen. Korvaushakemusta on aika vaikea tehdä, jos ollaan pimeässä puuhailtu. Ymmärtääkö asiakas tämän? Useimmiten ei, veikkaisin.

Pekka Seppälä 18.01.2012 klo 08:42
Hieno kirjoitus, Elvis. Yhdyn koko sydämelläni ajatuksiisi yrittäjyyden reilun pelin hengen esille nostamisestasi. Niin, ja se tulevan eläketurvan kans.

Peter 18.01.2012 klo 12:54
Itse maksan jokaisesta tienaamastani eurosta alvit ym. täysimääräisesti ja odotan vastavuoroisesti, että näin tekevät myös muut. Siksi tullut tavaksi, että maksan aina tilisiirtona tai muovikortilla jos mahdollista. Näin voin ainakin osaltani vaikuttaa siihen, että yhteiskunta saa veroeuronsa julkisia menoja varten. Käteiskaupassa ainakin itseä ärsyttänyt se, että osa saattaa mennä kirjanpidon ohi... esim. eräässä myymälässä kassakone auki ja summia ei aina naputella kassaan, rahat laitetaan vaan lokerikkoon. Ei näytä kovin hyvältä asiakkaan silmissä.

toinen kierros 23.01.2012 klo 19:49
pressan vaaleissa on alkanut toinen kierros. tässä todellinen arvoteema. ovatkohan itse aina halunneet kuitin? omakohtainen kokemukseni on että 100% asiakas on se, joka ehdottaa kuititonta kauppaa.

Kuitti Liisa 31.01.2012 klo 19:23
Ihmettelen itse myös usein en tarvitse kuittia kommetteja joita tulee paljon. Vastaan siihen hymyillen minä tarvitsen et tunne minun kirjanpitäjää

Anne Silver 01.02.2012 klo 12:39
Hyvä idea, Liisa! Monesti olen kokenut, että huumorilla pystyy paremmin vastaamaan kuin saarnaalla. On joskus turhauttavaa edes yrittää asiallisesti selittää omaa näkemystään. Peterin keino on myös hyvä toimia, itsekin korttia tulee käytettyä useammin kuin seteliä.

kuittikauppa/ kuititon 01.02.2012 klo 13:16
Hyvä Anne!
Jospa tehtäisiin ajatuksestasi brändi "Yrittäjällä on oikeus olla rehellinen"
Vain kuitilla molempiin suuntiin. Aloitetaan vaikka Ystävänpäivästä eteenpäin. V-S yrittäjät _ yrittäjäjärjestönä voisi olla primusmotorina.
On niitä tipattomia tammikuitakin.

Kaarle yksinyrittäjä 01.02.2012 klo 13:33
Kyllä ne on tavalliset omasta mielestään rehelliset asiakkaat, jotka pimeäätyötä ehdottelee. Ei ole kauan siitä kun menetin 3000€ kaupan. Asikas sanoi suoraan että jos teen verottomana(alv pois) on ok. Totesin että maksan veroni ja siihen kauppa jäi. En kadu sitä. Hyvä omatunto on hyvinkin sen arvoinen.
Kysymys: Jos tekijä (tai ostaja) on valmis pettämään verottajaa, miksi ajattelisit ettei hän ole valmis pettämään sinua jos tilaisuus tulee?

Sattumayrittäjä 01.02.2012 klo 22:50
Suoraselkäistä toimintaa Kaarle. Siitä huolimatta että työntekijäsi pyörittelevät peukaloitaan sinun piikkiisi sillä aikaa kun kilpailijan vastaavat tekevät homman, on hieno kuulla että joillakin on varaa yleviin periaatteisiinkin. Meistä monethan ovat kätevästi ulkoistaneet moraalin vuokrafirmoille ulkomaisine pätkätyöläisineen ja nukkuvat vallan mainiosti yönsä kuulemma.

Annu 07.02.2012 klo 15:25
Hyvä kirjoitus, Anne. Tilanne on sama omalla alallani. Asiakkaistani 99 % on yrityksiä, joten kuulen pimeään työhön liittyviä ehdotuksia harvoin. Poikkeuksetta kaikki ehdotukset tulevat kuitenkin yksityishenkilöiltä, jotka eivät edes näe ehdotuksessaan mitään väärää.


Reviisori 07.02.2012 klo 16:16
Hyvä kirjoitus. Yksi asiavirhe. sinulla on pakko yel-sopimus, jolloin liikevaihdon tai tuloksen kertymä ei vaikuta eläkekertymääsi.

Atk-yrittäjä 07.02.2012 klo 17:58
Asian voi tehdä niin monella tapaa. Minulta paikallinen yrittäjät-organisaatio pyysi internetsivuista tarjousta. Tarjosin niitä alle omakustanne hintaan, kun ajattelin, että on hyvä olla paikallisten yrittäjien kanssa hyvissä väleissä. Yllätykseni oli suuri, kun tarjous oli liian kallis. Olin sivutoiminen yksityinen elinkeinonharjoittaja, ja jos joku teki ne sivut halvemmalla, ne oli tehtävä pimeästi.

Näin siis voidaan asia kilpailuttaa älyttömään hintaan, mutta en olisi uskonut, että alueellinen yrittäjien jäsenjärjestö toimii näin.

Anne Silver 07.02.2012 klo 19:19
Onpa hienoa, että keskustelu jatkuu!

Reviisorille: juu, tiedän, että ei se suoraan vaikutakaan, mutta epäsuorasti kyllä. Kun firmani tekee tulosta päivänvalossa, on helpompi hoitaa kunnollinen YEL:kin. Jos rahaa tulisi minulle vain pimeästi, joutuisin joka kuukausi laittamaan rahaa firman tilille YEL:n maksuun. Mutta olet oikeassa, että jokainen voi itse määrätä YEL:nsä (ainakin osittain).

ATK-yrittäjälle: Ikävä kokemus sinulla, mutta tätä tämä markkinatalous teettää. Monesti löytyy joku, joka tekee vielä halvemmalla. En halua kuitenkaan uskoa, että yrittäjäjärjestö tukisi harmaata taloutta. Olikohan sillä kilpailun voittaneellakaan ihan katteet kohdallaan...

tiinahannele 14.02.2012 klo 10:54
Olen täysin samaa mieltä Annen ja muiden "läpinäkyvän toiminnan" kannattajien kanssa; hieno kirjoitus tosiaan. Pohjimmiltaanhan on kyse uskosta ja luottamuksesta siihen, että "rehellisyys maan perii", eikö?
Kenenkään ei tarvitse "varastaa" keneltäkään koskaan mitään.

TAKSI YRITTÄJÄ 28.02.2012 klo 16:16
asiakkaalta se kuititon ehdotus on aina tullut ja viikonloppuöisin melko usein

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Anne Silver

Anne Silver

Anne Silver on verhoilija-entisöijä ja V-S Yrittäjien varapuheenjohtaja, joka on ylpeä yksinyrittäjyydestään ja (veh)maalaisuudestaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa