Julkaistu 25.04.2012 | Y-lehti | 4

Rinta rottingilla

Yksinyrittäjien vuosittainen risteily seilattiin viime sunnuntaina ja pitää kehaista, että olipa taas antoisa reissu. Porukka on joka vuosi mukana täydestä sydämestä ja tänä vuonna meillä varsinaissuomalaisilla oli vieraitakin Satakunnasta ja Oulusta. Toivottavasti vieraamme saivat paljon ideoita oman yksinyrittäjätoimintansa käynnistämiseen.

Varsinais-Suomen Yrittäjien yksinyrittäjätoimikunta päätti vuoden ensimmäisessä kokouksessaan ottaa tavallaan pääteemaksi yksinyrittäjän arvostuksen nostamisen. Taustalla tässä on se tosiasia, että yli puolet Suomen yrityksistä on yhden hengen yrityksiä. Siitä huolimatta julkinen sana ja poliittiset päättäjät puhuvat paljon mieluummin isommista yrityksistä. Tähän haluamme yrittää muutosta. Periaatteenamme on, että emme ruikuta vaan nostamme epäkohtia päivänvaloon. Yrittäjyyden arvostus kaikkiaan on noussut yhteiskunnassamme, mutta yksinyrittäjälle on vielä monta kantoa kaskessa.

Risteilyllä kävimme ryhmissä keskustelua edellä mainitusta aiheesta. Tarkoitus oli, että aihetta lähestytään ensin oman itsemme kautta, sitten paikallisesti ja lopulta valtakunnallisesti. Omassa ryhmässäni puhuimme pitkään siitä, miten arjessamme näkyy oma arvostuksemme yrittäjärooliamme kohtaan. Tärkeäksi koettiin mm. se, että olemme pää pystyssä emmekä vähätellen ”vain” yksinyrittäjiä. Muutama ryhmäläinen mainitsi senkin, että palkansaaja saattaa olla myös kateellinen vapaudestamme ja kurinalaisesta luonteestamme. Yksinyrittäjä menee aamulla töihin, vaikka kellokortti ei sitä määrää.

Ryhmässä nousi esiin ajatus, joka itsellänikin on ollut koko yrittäjäurani ajan. Minun pitää erottaa kunnolla toisistaan työ- ja vapaa-aika. Pyrin pitämään säännöllisen työajan, vaikka asunkin verstaani kanssa samassa pihapiirissä ja töihin ”unohtuminen” on aika helppoa. Kun kuitenkin teen 8 tuntia päivässä työtä, pidän huolta itsestäni ja jaksamisestani. Ja muistutan itselleni, että yrittäminen on työni, ei harrastus. Kerroinpa ryhmälle tässä kohtaa tuttavastani, joka soittaessaan kysyy usein, että ”mitäs’ sinä olet tänään näperrellyt?” Jos en olisi huumorinaisia, tuosta voisi jopa loukkaantua. Minulle tekemiseni eivät ole näpertelyä, vaan olen ylpeä ammattitaidostani ja omasta yrityksestäni. Ehkä tarvitsenkin joskus tuollaisen tönäisyn, jotta muistan röyhistää rintaani.

Ryhmäkeskustelujen annista tehdään nyt yhteenvetoa ja siltä pohjalta lähdemme tekemään työtä sen eteen, että yksinyrittäjien merkitys Suomelle alkaisi näkyä myös oman itsemme ulkopuolella mm. poliittisessa päätöksenteossa. Tie on pitkä eikä näitä asioita muuteta yhdellä risteilyllä. Toisaalta se on ihan hyväkin, sillä minä ainakin haluan taas ensi vuonna risteilemään muiden yksinyrittäjien kanssa.

Osallistu keskusteluun

Selkä kaarella 03.05.2012 klo 14:58
Verhoilijalla on rinta ronttingilla :)
Taitaa olla korituoleja tehtävänä.

Allekirjoitan täysin tuon vapaa-ajan ja työajan erottamisen vaikeuden.
Jos teet kotona hommia, se toinen puolisko sanoo helposti, että hoitele tuo homma, kun kerran kotona olet.

Kunke 03.05.2012 klo 15:37
Näkyy, että ole ammattilainen myös suhtautumisessa työntekoon. Korkea moraali, hyvä itsetunto ja oikea ammattiylpeys isonakin repullisena ei paina mitään, mutta niissä on evästä kaikkeen yrittämisen lisäksi. Olen ylpeä Sinusta. "Maailma tarvitsee esikuvia." Mersumainos...

Byro 03.05.2012 klo 16:06
Just tällainen asenne pitää olla. Kyllä täällä julkisella puolella näperrellään ihan riittävästi - ja todella näperrellään. Olin itsekin yrityspuolella 16 v ennen julkishallintoon tuloani. Korkea työmoraali tulisi pitää myös julkisissa tehtävissä - ja onneksi sitä aika monelta löytyykin, mutta byrokratia syö kyllä innovatiivisuutta:)

Anne S 10.05.2012 klo 14:10
Kiitos taas kommenteistanne, hyvät ihmiset!

Byro: minut houkutteli yrittäjäksi julkiselta puolelta juuri se, että koin turhautumista. Siihen, että ideat torpattiin ("ei ennenkään ole noin tehty") ja se, että asioiden tapahtuminen oli niin hidasta ja kankeaa (" ensin tämä pitää hyväksyä osaston palaverissa, sitten viedä keskuskomitean käsiteltäväksi ja lopuksi tarvitaan Isopomon allekirjoitus kolmena kappaleena") Nyt olen yksinyrittäjä ja myös yksinpäättäjä. Meni sitten syteen tai saveen...

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Anne Silver

Anne Silver

Anne Silver on verhoilija-entisöijä ja V-S Yrittäjien varapuheenjohtaja, joka on ylpeä yksinyrittäjyydestään ja (veh)maalaisuudestaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Turun Linna

Linnankatu 80, Turku

www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat

Ainutlaatuisen historiallinen juhla- ja kokousmiljöö, jossa monipuolisia yksittäisiä tiloja 10-250 hengelle. Linnassa myös 120 hengen kokoustila, jossa täydellinen AV –tekniikka kiinteänä. Juhlatiloissa voidaan järjestää tilaisuuksia jopa yli 500 hengelle. Tutustu kokous- ja juhlatiloihin www.turku.fi/turunlinna/vuokrattavat-tilat. Tilavarauksista ja tarjoilusta vastaa Fazer Food Co meeting & events / Juhana Herttuan Kellari. Tiedustelut ja varaukset puh. 020 729 6905.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa