Uutiset

Flama laajensi: ”Hyvinvoiva yrittäjä kykenee kasvattamaan liiketoimintaa kestävällä tavalla”

Turkulaisen tanssistudio Flaman Instagram-tilillä salsataan, twerkataan ja tanssitaan balettia. Välillä yrittäjä Anna Ketopaikka moppaa tanssisalin lattioita vauva kantorepussaan. Menoa ja meininkinkiä riittää nyt tuplasti enemmän, sillä tänä syksynä yrityksen toimintaa on laajennettu uuteen toimipisteeseen Turun Eerikinkadulla, kun Pikku-Flama avautui syyskuussa.
Uusi paikka on hieno mahdollisuus, mutta tarkoitus ei ole rakentaa tanssistudioiden ketjua. Korona-ajan myötä Ketopaikalle on kirkastunut se, mikä on tärkeintä.
– Minulle ensisijaisena tavoitteena ja tulevaisuuden toiveena on olla hyvinvoiva yrittäjä. Toiminnan laajentaminen ja kasvattaminen ei ole koskaan itsetarkoitus, varsinkaan jos se tulee yrittäjän oman jaksamisen kustannuksella, miettii Ketopaikka.

Ketopaikka sanoo, että hänen tavoitteensa on voida itse mahdollisimman hyvin, jotta hän voi luoda hyvinvointia ja merkityksellisiä kokemuksia asiakkaille ja työntekijöille.

­–Hyvinvoiva yrittäjä kykenee kasvattamaan liiketoimintaa kestävällä tavalla. Yrittäjä itse on yrityksen tärkein voimavara, joten omaa hyvinvointia kannattaa priorisoida.

Moni aloittaa tanssin
täysin nollasta

Kulttuurintuottajaksi vuonna 2017 valmistunut Anna Ketopaikka perusti tanssistudio Flaman heti valmistumisensa jälkeen.
– Valitsin yrityksen nimeksi tanssistudion enkä tanssikoulua, koska monella on huonot muistot koululiikunnasta ja se käsitys, että ”minä en ole hyvä tanssissa”.

Sopivat tilat löytyivät Turun sataman tuntumasta, ja alkuun käytössä oli yksi Sali. Opettajia oli kahdeksan. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, yritys toimii kahdessa toimipaikassa ja henkilökuntaa on kaikkiaan 22. Tunteja on viikossa peräti 80, ja tarjolla on kaikkea baletista nykytanssiin. Suosituimpia ovat lattari- ja afrotunnit.

Ketopaikka sanoo, että kuka tahansa oppii tanssimaan, jos motivaatiota löytyy, ja jaksaa harjoitella.

–Meillä käy todella monen ikäisiä ihmisiä, ja on paljon sellaisia, jotka aloittavat aivan nollasta. Se olikin yksi tavoitteeni, ettei olisi mitään kynnystä opetella tanssimaan.

Korona opetti, että
yrittäjäkin voi pitää lomaa

Korona vaikeutti tanssistudion toimintaa monin tavoin, ja opetus oli tauolla useampaan otteeseen, yhteensä yli viiden kuukauden ajan. Sinä aikana Ketopaikka piti muun muassa online-tunteja ja ulkotunteja.

–Kun siitä kaikesta selvittiin, en enää stressaa kovin pienestä. Ja sen tämä aika opetti, että turha kuvitella, ettei voisi itse pitää vaikka parin viikon lomaa. Jos yritys kesti noin pitkät sulut, ehkä minulla on jatkossa varaa pitää joskus lomaakin!

Korona-aika teki näkyväksi myös sen, että tanssi on Suomessa pieni ala, joka ei ole järjestäytynyt. Edunvalvontaa ei ole, ja ääntä on vaikea saada kuuluviin yleisessä keskustelussa. Ketopaikka toivoo, että asiaan saataisiin jatkossa parannusta.

Oma jaksaminenkin on ollut koetuksella, mutta onneksi yksityiselämässä on tapahtunut positiivisia asioita: Ketopaikka sai ensimmäisen lapsensa hiukan ennen korona-ajan alkua ja meni juuri naimisiin.

–Oma lapsi ja muut hyvät asiat ovat olleet tärkeää vastapainoa niille työelämään liittyville asioille, joille ei ole itse voinut mitään.