Perintövero on perheyrityksille kuolinisku

Henna Takatalo 26.02.2019

Onko inhimillistä periä veroa läheisen kuollessa? Tai yrittäjäperheen lapselta, joka jatkaa perheyritystä?

Naapureillamme Virolla, Ruotsilla, Norjalla ja Venäjällä verosta on joko luovuttu tai sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Perintövero aiheuttaa myös yhteiskunnalle merkittävää hyvinvointitappiota, sillä se heikentää radikaalisti kotitalouksien kannustimia säästämiseen ja investointeihin.

Verovelvollisella ei useinkaan ole todellista veronmaksukykyä ja lisäksi veron ajoitus on täysin sattumanvarainen. Vero voi muodostua perilliselle ylitsepääsemättömäksi taakaksi, jonka vuoksi tarvitsee lainaa selvitäkseen siitä.

Eniten verosta kärsivät kuolinpesät joissa esimerkiksi on kiinteistöjä tai maaseudulla sukupolvenvaihdosta tehtäessä kun kyseessä on kiinteistöjen lisäksi maata.

Maatilan tai perheyritysten sukupolvenvaihdos on oltava helpompaa eikä perintövero saa vaarantaa tai hankaloittaa tilannetta entisestään.

Mielestäni Suomessa ei saa olla yhtäkään tilannetta, jossa sukupolvenvaihdos jätetään tekemättä perintöveron vuoksi. Yrityksen jatkaja pystyisi käyttämään perintöveron maksun sijaan rahan esimerkiksi investointeihin. Suomalainen maatalous sekä yritykset tarvitsevat nyt investointeja enemmän kuin koskaan.

Perintöveron poisto ei saa tarkoittaa verokertymän supistumista. Verokertymän voisi korvata muun muassa myyntivoittoverotuksella.

Henna Takatalo

Eläinhoitolayrittäjä

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Lieto


ajatuksia 08.04.2019

Perintövero kohdistuu pienituloisilla esimerkiksi perinnöksi jäävän omakotitalon arvoon. On hallitukselta täydellistä kyvyttömyyttä mikäli ei perintöveroa pystytä järjestämään sellaiseksi että sukupolvenvaihdokset, yrityksen jatkaminen yms toiminta ei olisi mhadollista ilman veroseuraamuksia. Sen sijaan, kun perinnöksi jää suuri määrä osakkeita tai vaikkapa asuntosijoituksia on riittävä verotus selkeästi perusteltua. Mikäli sijoituksia ei myydä, riittävä tuloverotus voitoista. Myyntitilanteessa riittävä verotus pääomasta.

Täydellistä kyvyttömyyttä hoitaa asiat oikein on viime vuosina kyllä nähty.


Toivoton 24.01.2020

Yrittäjäjäejestöt voisivat asiaa enemmän lobata. Olen varma,että päättäjät eivät ymmärrä tilannetta.

Jollei perintöä voi realisoida,niin mitenvero on mahdollista maksaa.

Ertyisesti koskee yritysperintöä. Moni yritys sisältää varallisuutta,mutta tulos ei ole kummoinenkaan.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa