Kommentti Ilkka Kanervan kirjoitukseen

Viljo Wahlsten, CEO, EuroBunt konsultti, Liikkeenjohdon konsultti, kontrolleri ja yrityskummi 30.12.2019

Mielipide

Ilkka Kanerva kirjoitti ansiokkaan kirjoituksen 28.12. 2019 Verkkouutisissa ja twitterissä. Seuraavassa ote hänen kirjoituksestaan. En voi olla sitä kommentoimatta. Siis:

Ilkka Kanerva ihmettelee: … "Millään en ole saanut päähäni ideaa siitä, että työllisyyden toimiin käydään vuoden päästä. Palkkatuki ei ole ratkaisu. Ja silloinkin vain järjestöjen kattamaan pöytään,

Ikään kuin ääritärkeää asiaa ei muka tunnettaisi vielä perinpohjin! Miksi ihmeessä?" …

Kommenttini:

Ilkka tietää vastaukset ihmettelemisiinsä asioihin, fiksuna miehenä ei halua sorkkia sontakasaan, koska sieltä tulee paha haju. No minäpä vastaan suoraan ja kaunistelematta yli 30 vuoden yritysten liiketoiminnan kehittämisen ja yritysjohtamisen konsulttikokemuksella.

1. Jos ei osaa, tiedä tai uskalla sanoa miten ongelma ratkaistaan pelataan aikaa ja siirretään päätöksenteko mahdollisimman kauas tulevaisuuteen. Päätöstä ei uskalla tehdä. Se on heikon johtajan toiminnan peruspiirre. Oleellista on että päätöksiä tehdään. Jos tehdään hyvä päätös niin voidaan olla tyytyväisiä. Jos tehdään huono päätös se voidaan aina korjata ja tehdä parempi päätös. Jos ei tehdä mitään päätöstä, mitään ei tapahdu ja voidaan odottaa tulevaa katastrofia.

2. Palkkatuki ei ole mikään ratkaisu mutta varmaankin apu. Tosiasia kuitenkin on että yksikään yritys ei palkkaa työntekijää palkkaamisen ilosta. Yritys ei palkkaa työntekijää ellei sillä ole varaa siihen tai hänelle ole tarjota työtä ja jollei hän tienaa hintaansa vaikka palkkatuki olisi 100%. Yrityksen toiminnan perusedellytys on se, että jokainen työntekijä vähintäänkin tienaa hintansa yrittäjälle. Tyhjän panttina seisova työntekijä on vain haitaksi yritykselle. Työntekijän on oltava lisäarvo yritykselle tai tuotava yritykselle lisäarvoa...

Avainasia on kilpailukyvyn parantaminen. Kilpailukyky ei parane palkkatuen ja palkankorotusten avulla. Se paranee työtä tekemällä eikä tukia nostamalla. Pitää löytyä halu tehdä työtä, kaikenlaista työtä ja vaikkapa ns. pienemmällä palkalla. Suomi ja suomalainen hyvinvointi on täysin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta. Siinä meidän pitää olla kilpailukykyisiä. Tähän kilpailukykyyn meidän on vastattava. Jos tähän huutoon ei vastata, suomalaiset yritykset myydään ulkomaille, ne lähtevät itse ulkomaille tai lopettavat. Tästä näkyy jo selviä merkkejä.

Ja tähän ei palkkatuet vaikuta yhtään mitään. Mutta oman pesän motivoitunut ja vastuullinen hoitaminen vaikuttaa. Yritysten ja yrittäjien arvostaminen ja niiden merkityksen hyväksyminen on kaiken perustana. Jos tämä perusta pettää, ollaan vaikeuksissa. Pitää muistaa myös se, että ketkä ja mitkä ihmisiä työllistävät ja heille palkan maksavat. Vakava viesti hallitukselle. Tämä maa on muutakin kuin pelkkä julkishallinto.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Hotel Seaport

Matkustajasatama Toinen Poikkikatu 4, Turku

www.hotelseaport.fi

Kokoustilat:Aulakabinetti 12 hlö, kapasiteetti 14 hlö diplomaatti. Tulli ja Konttorikabinetit, kumpaankin tilaan max 10 hlö, tilassa 8-10 hlön ryhmätyöpöytä. Conferens 1+2, max 45 hlöä/tila, kapasiteetti 18 hlö U-muoto, 45 hlö luokkamuoto, 60 hlö teatterimuoto. Kaikissa kokoustiloissa piirtoheitin, fläppitaulu, valkokangas ja datatykki. Conferens-tilassa lisäksi dvd-äänentoistolaitteet, puhelin.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa