Kriisissä kunnan ja yritysten yhteistyö auttaa kaikkia

Anssi Kujala, varatoimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät 02.04.2020

Koronaviruksen aiheuttama kriisi koskettaa meitä kaikkia ja jokaista paikkakuntaa. Ihmisten terveys on aina etusijalla ja tärkeintä.

Samalla on huolehdittava siitä, että yrityksiä ja työpaikkoja on kriisin jälkeenkin ihmisten kotiseuduilla. Yhtään elinkelpoista yritystä ei pidä turhaan päästää lopettamaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, jonka syyt eivät ole yritysten toiminnassa.

Olen nähnyt lähipiirissäni, miten 1990-luvun lama vaikutti yritystoimintaan. Vuoden 2008 finanssikriisin aikaan olin töissä yrittäjäjärjestössä, ja se oli kuin hidastetusta filmistä verrattuna koronakriisiin: koronakriisin vaikutus yrityksiin oli kertarysäys – monen yrityksen kassavirta katkesi välittömästi.

Vaikutukset pieniin ja keskisuuriin yrityksiin ja kotimarkkinoihin tulivat siis paljon nopeammin kuin aiemmissa kriiseissä. Siksi myös toimien pitää olla erilaisia. Kaikki keinot yritysten pelastamiseksi pitää ottaa käyttöön heti.

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, Suomen Elinkeino- ja kehitysyhtiöiden järjestö SEKES ja Suomen Uusyrityskeskusten järjestö SUK aloittivat tiiviin yhteistyön heti kriisin alettua. Lisäsimme yhteisvoimin yritysneuvontaa eri puolilla Suomea. Pystyimme yhdessä heti osoittamaan 400 yritysneuvojaa auttamaan yrittäjiä eri puolilla maata.

Lisäksi Kuntaliitto ja Suomen Yrittäjät ovat julkaisseet yhteiset suositukset kriisistä selviytymiseen. Kriisin pituutta ei tiedä kukaan, mutta yhteistyötä tarvitaan pitkään.

Paikallisen yrittäjäyhdistyksen ja kunnan kannattaa pitää koko ajan yhteyttä ja päivittää keinoja yritysten auttamiseksi. Esimerkiksi voimassa olevista hankintasopimuksista yrittäjien ja kuntien kannattaa etsiä sopimusehtojen ja sopimusten kohtuullisuuteen tähtääviä ratkaisuja.

Myös linjattu yksinyrittäjätuki tiivistää tätä yhteyttä. Valtio on sitoutunut tässä vaiheessa 100 miljoonalla yksinyrittäjien suoraan tukeen kuntakanavan kautta jaettavaksi. Pidän hyvänä, että kunta yrittäjän läheisimpänä kumppanina on tässä nyt toimintavastuussa. Tämä on uusi mahdollisuus myös kunnille ja voi onnistuessaan tuoda nopeutta käsittelyyn.

Yrittäjät ja kunnat ovat jo normaalioloissa vahvassa yhteydessä. Nyt yhteistyö on entistä tärkeämpää. Ilman yrityksiä kuntien elinvoima ja itsenäisyys on vaarassa. On tärkeää, että tulevaisuudessakin yritykset tuovat jokaisen kotikuntaan työn, elinvoiman ja palvelut.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa