Perheyrittäjä kantaa vastuuta asiakaskunnastaan ja seudustaan

Kimmo Katajisto, toimitusjohtaja, optikko 09.02.2017

Yleisesti tunnustetaan, että pienet perheyritykset ovat paikallisen yrityselämän selkäranka niin valtakunnallisesti kuin myös Turun seudulla. Yksityiset liikkeet sitoutuvat monesti työllistämään ja kehittämään omaa aluettaan suuria ketjuliikkeitä pitkäjänteisemmin.

Huomaan miettiväni entistä useammin sitä, millaisia asioita edellisen sukupolven työn jatkaminen todella juuri minulle itselleni merkitsee. Yrittäjällä tämä jalostuu myös pohdinnaksi oman yrityksen kilpailuvalteista – miten erotumme ja menestymme kovassa kilpailussa toimialan suuria vastaan.

Oma osaaminen on myös keino hyväntekemiseen

Perheeni yritystoiminnan lähestyvä merkkipaalu on ainakin yksi pohdintaani synnyttänyt tekijä. Marraskuussa 2018 tulee nimittäin kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun vanhempani Kari ja Pirkko Katajisto aloittivat optikkoliikkeen pitämisen Turun keskustassa. Synnyin itse yhdeksän kuukautta aiemmin, joten olen todella ottanut ensimmäiset askeleeni optikkoliikkeessä – monessakin mielessä.

Uskon oman elämäntaipaleeni kuulostavan varsin tutulta useimmille yrittäjäperheeseen syntyneille ihmisille. Vietin nuoruusvuoteni, opin työntekemisen tärkeyden ja sisäistin konkreettisesti hyvän asiakaspalvelun merkityksen vanhempieni rinnalla, kasvavassa ja menestyvässä liikkeessä.

He iskostivat minuun omalla esimerkillään myös tärkeän opetuksen siitä, että oma osaaminen voi olla ihmiselle luontaisin tapa hyväntekemiseen. Yksi esimerkki tästä on isäni Karin aikaansaama valtakunnallinen hanke, jossa Suomesta lähetettiin vastaitsenäistyneeseen Viroon 30 000 paria silmälaseja vuonna 1992.

Myös suuret ketjuliikkeet ovat pyrkineet sittemmin tekemään hyvää optisen alan asiantuntemuksen ja osaamisen keinoin. Liekö tämän alkuna pienen, mutta perinteisen turkulaisen perheoptikon esimerkki?

Itsenäisen liikkeen valinta on vaikuttava päätös

Perheyrittäjälle on päivästä ja vuodesta toiseen yksi tärkeä muistisääntö. Asia, joka mahdollistaa liikkeen perinteiden jatkumisen on sen uskollisen paikallisen asiakaskunnan säilyttäminen. Muistan itse vuosien varrelta lukuisia ensikohtaamisia ihmisten kanssa, joista on sittemmin tullut vakiovieraita optikkoliikkeessämme.

Jokainen heistä on oma persoonansa, jolla on omat tarpeensa, erityispiirteensä ja – muotiasioista kun puhutaan – myös makunsa. Juuri yksityinen, paikalliset olosuhteet ja asiakkaansa tunteva perheyrittäjä voi palvella liikkeeseen saapuvaa ihmistä aina tämän yksilöllisyyttä ja erityisyyttä arvostaen.

Koen olevani myös vastuussa siitä, että asiakaskunnallamme on saatavillaan meidän kauttamme alan viimeisimmät innovaatiot, aina laadukas työjälki sekä poikkeuksetta kohtelias ja arvostava palvelu. Me Katajistolla pyrimme aina kohtaamaan asiakkaamme yhtenä perheenjäsenenä.

Kun asetelma käännetään toisin päin, myös optikkoliikkeen asiakkaalla on aito mahdollisuus vaikuttaa. Perheyritykset jäävät menestyessäänkin useimmiten kehittämään ja vaurastuttamaan omaa kotiseutuaan ja suunnittelevat toimintaansa traditionsa ja lähtökohtansa huomioiden.

Yksityisessä paikallisessa liikkeessä asioiminen voikin olla uusia silmälaseja tai muita optikon palveluja etsivältä kuluttajalta samalla panostus oman alueensa elinvoimaisuuteen.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tammirauman Hunajatila

Tammirauman Hunajatila

Hunajanmyynti, Mehiläistenhoito

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

M Kitchen & Cafe

Itäinen Rantakatu 4-6, Turku

http://mbakery.fi/mkitchencafe/

M Kitchen & Cafe on ainutlaatuinen ravintola, kahvila, kokous- ja juhlatila sekä viikonlopun the brunssipaikka Turun jokirannassa museo Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa. Ravintolamme sijaitsee turkulaisen museon Aboa Vetus & Ars Novan aulatilassa, jossa moderni ilmeemme yhdistyy historialliseen rakennukseen ja vanhan Turun raunioihin. Ravintolatilaamme kuuluu lisäksi kesäaikana käytettävissä oleva sisäpihan terassialue, jollaista toista et kaupungista löydä. Ravintolamme tarjoilee lounasta arkisin klo 11-14 ja olemme auki joka päivä klo 11-19. Viikonloppuisin löydät meiltä erittäin suositut brunssimme klo 11-15 lauantaina ja sunnuntaina. Ravintolatilassamme on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia aukioloaikojen ulkopuolella. Aamutilaisuudet ennen klo 11 ovat suosittuja ja ravintolamme on myös suosittu paikka varata iltakäyttöön esimerkiksi karonkajuhlaan tai häätilaisuutta varten. Ravintolatilan lisäksi saman katon alta löytyy myös kaksi kokoustilaa, Factory ja Biljardisali, joissa pystyt toteuttamaan erilaiset kokoukset, perhejuhlat ja -tilaisuudet sekä konferenssit aamusta iltaan. Biljardisali on intiimi tila maksimissaan 22 henkilölle ja Factory on puolestaan monitoimitila noin 40 henkilölle, jossa on järjestetty kokouksien lisäksi perhejuhlia.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa