Ahdistus on avainten helinää

Eliisa Palmu 28.05.2018

Kaikilla on pähkinöitä

Kaikkia ahdistaa joka päivä joku asia. Tekemättömät työt, huonosti tehdyt sellaiset, tai jokin vähän hankalampi asia tulevaisuudessa esim. Sitten on vielä niitä asioita, jotka ihan todella ahdistaa. Ahdistus voi kestää minuutin, tunnin, päivän, puoli vuotta tai kauemmin.

Olin matikankokeessa joskus 80-luvulla, ja opettaja oli kurillaan laittanut kokeen loppuun kaksi tehtävää teknisen pääsykokeista. Ekasta selviydyin, mutta toinen meni tietty pieleen. Opettaja kertoi laittaneeni paineen ja toisen arvon väärinpäin. Kyllä harmitti, mutta asian aurinkoinen puoli oli se, että opin tämän: Muista! Yhtälössä on aina kaikki tekijät paikalla!

Ahdistuksen välttely ja pakeneminen aiheuttaa kaikenlaista harmia; tilanteiden välttelyä, pelkoa kohdata ihmisiä, päihteiden käyttöä tunteen turruttamiseen, väkivaltaisia purkauksia ja niin edelleen. Älkää paetko ahdistusta, se on positiivinen voima. Ei tietenkään ole tarkoitus jäädä sellaiseen tilanteeseen, jossa on kauhea olo pohtimaan itseään, silloin on haettava ammattiapua.

Kuinka kohdata ahdistus

Kun on riittävän terve, niin, että kykenee ajattelemaan, kannattaa miettiä mikä mua tässä asiassa todella mättää. Ei kannata sulkeutua kokonaan yksinäisyyteenkään, vaan vetäytyä isommasta hälinästä rauhaan. Turvata kannattaa myös ihmisiin, ja juttele ahdistuksestasi turvallisten läheisten kanssa. Pohtikaa ahdistuksen yhtälön tekijöitä yhdessä. Kaikki osallistujat saavat siitä voimaa elämäänsä.

Kerran kovasti ahdistuessani, aloin ihmetellä syitä tämän kertaiseen pähkinään. Pohdin ja pohdin, käänsin asioita ja pyöritin viivan alle ja plussan eteen, muistin, että: ”Yhtälössä on aina kaikki tekijät paikalla.” Lopulta yhtäkuinmerkki alkoi lähestyä; ja oivalsin! Pähkinäni ytimen löytyessä asia valaistui. Loistavana palkintona oli tämän probleeman ahdistuksen pysyvä päättyminen.

Kun me tuolla elämässä mennä rallatamme, ollaan onnellisia ja hymyillään, niin se on hyvä. Mutta silloin, kun meitä ahdistaa niin silloin tekijät ovat läsnä, sydämellä ja mielen päällä, ja me voimme vaikuttaa niihin, ja on hyvin palkitsevaa oivaltaa ahdistuksen perimmäinen syy. Todellinen syyn löytyessä ahdistus lakkaa joskus kokonaan, tai ainakin sen ymmärtää ja olo on helpompi . Se on ollut ihan paras lääke, ainoa tosi tehokas, lopettamaan samojen ajatusten jauhamisen ja ahdistamisen.

Ahdistaessa ovat kaikki ongelma yhtälön tekijät paikalla, ja kun niitä pyörittää aikansa ajatuksissaan, niin ne loksahtavat oikeille paikoilleen. Pitkälle matikallekin ymmärsin arvon, sitä tarvitaan monimutkaisten sosiaalisten yhtälöiden ratkaisemiseen.

Kaavaksi riittävällä treenauksella

Ensimmäinen oivallukseni valo oli niin hyväpalkkainen, että aloin innoissani pohtia seuraavan ahdistuksen alkaessa pikku hiljaa kokoontua mielessäni. Näin hitaasti opin reagoimaan ahdistukseen uudella tavalla. Seuraavaksi asia kasvoi kaavaksi, toimintamalliksi. Olen saanut toistuvasti palautetta, että ajattelen liikaa, mutta kun se on niin kivaa ja hyödyllistä!

Nykyään koen ahdistuksen avainten helinäksi, joka sanoo: ”Tässä on yhtälö, ratkaise se. ”

Ahdistukseni kasvoi tuskasta voimavaraksi.

Kun sua ahdistaa, älä pakene sitä. Ahdistus on positiivinen voima, se on avainten helinää lukkoon, jonka takana on parempi elämän hallinta.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Master Promo Suomi Oy

Master Promo Suomi Oy

Esitetelineet, Mainostaulut, Messut, Promootiopalvelut

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa