Julkaistu 21.07.2015 0          
Saariston monitoimiyrittäjä Itämeren puhdistustöissä

Ruovikon leikkuu kasvoi bisnekseksi

- Ruovikonleikkuuta ei voi aloittaa ennen kuin ollaan täysin varmoja siitä, että lintujen pesimäaika on ohi, Tomas Östermalm korostaa.

- Kun asuu ja yrittää kaukana suurista asutuskeskuksista, on leipänsä eteen kehitettävä monenlaista työtä, kemiönsaarelainen yrittäjä Tomas Östermalm tuumii.

Hän osti ruovikonleikkuukoneen käytettynä Vaasasta tänä kesänä ja tilauksia on piisannut.

- Mökkiläiset tahtovat vaihtuvaa vettä rannoilleen sekä tilaa uimiselle ja veneille. Ruovikkoa niittämällä avaamme maisemaa ja samalla poistamme ravinteita Itämerta likaamasta.

Östermalm ajaa hiljalleen raksuttavaa leikkuukonetta lähellä rantaa. Leikkurin terät kaatavat ruokoa suoraan keräinkauhaan. Mereen jäädessään ruokojäte kasvattaisi ennestään jo ylikuormitetun Itämeren fosfori- ja typpimäärää.

Syvempien vesien leikkuuterä katkoo ruovikon reippaasti merenpinnan alapuolelta. Silloin leikkuujäte kerätään erikseen heti leikkuun jälkeen. Jos rannan omistajalla ei ole ruokomassalle käyttöä, Östermalm kuljettaa sen omille mailleen kompostoitavaksi

- Kierrätettynä ravinteet ovat arvokkaita, kun ne mereen jäädessään lisäävät rehevöitymistä, Östermalm sanoo.

- Rantoja umpeen kasvattava ruoko ei häviä kertaleikkuulla. Paras tulos saavutetaan, kun leikkaus tehdään kaksi kertaa kesässä ja muutamana vuotena peräkkäin.

Kipinä harrastuksesta

Tomas Östermalm tekee muun muassa talonmiespalveluja, puusepän töitä ja lasituksia. Hänen veljellään Johan Östermalmilla on kuljetuspalvelualan yritys. Ruovikonleikkuussa veljekset ahertavat yhdessä ja suunnitteilla on kasvattaa siitä yhteinen yritys.

Tomas Östermalm sai kipinän ruovikonleikkuuseen harrastuksen kautta. Yli kymmenen vuotta sitten perustettu yhdistys Västanfjärds Vikarna halusi pysäyttää matalien merenlahtien umpeenkasvua ja palauttaa meren puhtaampaan tilaan.

Yhdistys haki myös jatkokäyttömahdollisuuksia rannoista poistetulle ruokomassalle. Sen käyttöä esimerkiksi energiakattilan polttoaineena kokeiltiin Järki-hankkeen kanssa.

Tomas on edelleen yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys vuokraa omistamiaan leikkureita ja niittokoneita jäsenilleen.

Moni mökkiläinen ja rantojen omistaja tahtoo kuitenkin tilata leikkuun valmispakettina yrittäjältä.

Tomas kertoo painattaneensa leikkuutyöstään jaettavaksi mainoksia.

- Ne ovat ainakin toistaiseksi jääneet jakamatta, sillä tieto kulkee tehokkaasti suusta suuhun. Tilauksia on nyt jo tullut mukavasti. Leikkuuhommia näyttää piisaavan, mies sanoo ja suuntaa vedessä kulkevalla leikkuukoneellaan kohti seuraavaa rantaa.

Ruokomassan poiston myötä merestä nostetaan valtavat määrät rehevöittäviä ravinteita. Ruoko varastoi itseensä fosforia ja typpeä, joita tarvittaisiin pelloissa eikä suinkaan vesistöissä.

Hia Sjöblom

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Rahan takii

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

11/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.11.2019


Seuraa meitä somessa