Julkaistu 21.03.2016 0          

Poistotekstiilille etsitään hyödyntäjiä

Kerätyt tekstiilit lajitellaan Turussa ja Kaarinassa sijaitsevissa halleissa Turun seudun TST ry:n ja Kaarinan kierrätyskeskuksen voimin. Kuva: Sara Malve

Vuoden 2016 alusta käynnistyi poistotekstiilien pilottihanke Tekstiili 2.0 Lounais-Suomen Jätehuollon alueella. Hankkeen avulla halutaan avata ovia tekstiilijätteen kierrättämiselle. Mukaan yhteistyöhön toivotetaan tervetulleeksi kaikki toimijat, joilla on halu käyttää nyt tai tulevaisuudessa tekstiiliä omassa liiketoiminnassaan. Pilottivaihe kestää vuoden loppuun asti ja sen aikana kerättyä materiaalia saa hyödyntää maksutta.

Kotitalouksien poistotekstiilien keräys alkoi 4. tammikuuta. Jo ensimmäisten kuukausien aikana keräykseen tuotiin yli 3000 kiloa tekstiiliä. Poistotekstiilipilotin tavoitteena on löytää kustannustehokkaita tapoja toteuttaa tekstiilien keräys ja lajittelu sekä jatkojalostaminen.

Tekstiilikeräykseen saapuneet materiaalit voidaan hyödyntää joko sellaisenaan, uusien tuotteiden raaka-aineena tai energiana. Ehjät ja puhtaat vaatteet, jotka ovat käyttökelpoisia alkuperäisessä tarkoituksessaan, on tarkoitus saada uudelleenkäyttöön esimerkiksi myymällä ne kirpputoreilla. Puhtaista materiaaleista voidaan myös valmistaa kokonaan uusia tuotteita.

Pahasti likaantuneet tai rikkinäiset vaatteet ja kodintekstiilit voidaan hyödyntää mekaanisen, kemiallisen tai termisen kierrätyksen avulla sekä niitä yhdistelemällä. Tekstiilijätteestä saadaan myös energiaa polttamalla sitä jätevoimaloissa.

Innovaatioalusta rohkeille kokeiluille

Tekstiili 2.0 -pilotin on tarkoitus toimia alustana vanhojen ja tulevien, pienten ja isojen yritysten ”temmellyskenttänä”, jossa saa vapaasti testata eri tuotteita ja palveluja ja hakea sitä kautta palautetta kuluttajilta. Tavoitteena on kokeilla paljon ja jättää elinkelpoisimmat ideat ja toimintatavat elämään.

- Nyt luodaan Varsinais-Suomessa poistotekstiileille mahdollisimman ympäristö- ja kustannustehokas teollisen mittaluokan materiaalikierrätysratkaisu. Mukaan halutaan kaikenlaisia yrityksiä – tärkeintä on halu kokeilla rohkeasti uutta ja tehdä yhteistyötä, sanoo projektipäällikkö Henna Knuutila Turun AMK:sta.

Suomessa tekstiilijätteen hyödyntäminen painottuu vielä pienten yritysten valmistamiin uusiotuotteisiin, kuten vaatteisiin ja erilaisiin asusteisiin. Nykyisten tekstiilien huono laatu sekä vaatteiden kertakäyttökulttuuri lisäävät poistotekstiilien volyymia. Poistotekstiilipilotin tavoitteena on saada kasvatettua hyödyntäjien määrää niin, että tekstiilijäte saataisiin käyttöön uusioraaka-aineena mahdollisimman tehokkaasti.

Tuo rikkinäiset ja kuluneet tekstiilit keräykseen

Loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit voi toimittaa Lounais-Suomen Jätehuollon alueen jätekeskukseen tai lajitteluasemalle. Vuoden 2016 aikana kodin poistotekstiiliä voi tuoda maksutta Topinojan, Korvenmäen, Isosuon ja Rauhalan jätekeskuksiin sekä Auranmaan, Kemiönsaaren, Korppoon, Paimion, Perniön ja Yläneen lajitteluasemille.

- Tekstiilit tulee pakata tiiviisti muovisäkkeihin, jotta ne eivät kastu, ympäristökouluttaja Miia Jylhä Lounais-Suomen Jätehuollosta kertoo.

Keräykseen kelpaavat kaikki kodin käyttökelvottomat vaatteet, kuten takit, housut, paidat ja sukat, sekä kodintekstiilit, esimerkiksi verhot, pyyhkeet ja lakanat. Mattoja, tyynyjä ja täkkejä keräykseen ei sen sijaan tule tuoda. Myöskään kengät, laukut ja vyöt eivät kelpaa poistotekstiilin joukkoon.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Kaarinan Autokoulu Oy

Kaarinan Autokoulu Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Autokoulu, CE- luokan koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

09/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 03.09.2020


Seuraa meitä somessa