Julkaistu 14.06.2017 0          
HANKINNAT HALTUUN

Julkiset hankinnat sähköistyvät

Kaikki julkisiin hankintoihin tavaroita tai palveluita tarjonneet yrittäjät ja muut tarjoajat ovat kerta toisensa jälkeen törmänneet tarjouspyyntöä tarkastellessaan valtaviin paperipinoihin. Pahimmissa tapauksissa tarjouspyyntö liitteineen on ollut useampi sata sivua käsittävä paperijärkäle.

Nyt tähän monia tarjouspyynnön esittäjiä ja tarjoajia turhauttaneeseen käytäntöön on tulossa tervetullut muutos, kun hankinnoissa siirrytään asteittain sähköiseen menettelyyn, eli ensivaiheessa suuret EU-kynnysarvot ylittävät hankinnat tullaan toteuttamaan kokonaan sähköisessä ympäristössä kevääseen 2018 mennessä. EU-kynnysarvot alittavien hankintojen osalta uusi laki ei valitettavasti sisällä määräyksiä niiden sähköisestä kilpailuttamisesta. Suosituksena kuitenkin esitetään, että kaikki hankinnat, mikäli mahdollista kilpailutetaan jatkossa sähköisessä ympäristössä. Käytännössä suurin etu sähköisen ympäristön hyödyntämisestä ja työajan säästöistä saadaankin EU-kynnysarvot alittavien kymmenien tuhansien kansallisten ja pienhankintojen kilpailuttamisessa.

Valtava säästöpotentiaali

Oikein toteutettuna sähköinen kilpailutus säästää merkittävästi niin hankintayksiköiden kuin erityisesti yrittäjien aikaa ja luonnonvaroja, kun hankintayksikön ja jokaisen tarjoajan ei tarvitse kopioida satoja sivuja papereita tarjouspyynnön esittämiseksi tai tarjouksensa tueksi. Sähköiseen menettelyyn siirtymisessä on kuitenkin myös omat sudenkuoppansa. Sähköisen aineiston tuottamisen helppous saattaa houkutella hankintayksikön ja hankinnan valmistelijan suoltamaan valtavat määrät tekstiä ja kopioida lukematon määrä erityyppisiä asiakirjoja tarjouspyyntönsä tueksi verkkoon. Mikäli näin menetellään sähköisen menettelyn edut jää hyödyntämättä. Tavoitteena tulisikin olla lyhyet, ytimekkäät ja verkkopalvelussa helposti käsiteltävät tarjouspyynnöt ilman kymmenien tai satojen sivujen, usein itsestäänselvyyksiä sisältävää liiteaineistoa.

Suomessa sähköisen kilpailuttamisympäristön käyttäminen julkisissa hankinnoissa on ollut tähän mennessä melko vähäistä. Markkinoita hallitsi pitkään yksi palveluntarjoaja, mutta nyt lainsäädännön muuttuessa markkinoille on tullut muutamia uusia palveluntarjoajia. Toivottavasti lakimuutoksen myötä virinnyt ja jatkossa lisääntyvä kilpailu tuo uusia ja innovatiivisia tapoja hankintojen kilpailuttamiseen sähköisessä ympäristössä helpottaen niin tarjouspyynnön esittäjän kuin tarjoajan työtaakkaa. Tähän on hyvät edellytykset etenkin kun nyt myös viranomaistaholla on herätty ajatukseen sähköisen kilpailuttamisympäristön hyödyntämisestä entistä laajemmin ja uusia palvelukonsepteja sekä toimintatapoja mietitään useammalla eri viranomaistaholla tulevaisuuden hankintatoiminnan tehostamiseksi.

Markkinoiden toiminta tehostuu

Mitä enemmän hankinnat siirtyvät sähköiseen ympäristöön ja avoimeen verkossa tapahtuvaan kaupankäyntimalliin sitä paremmin markkinat toimivat. Laajamittaisesta sähköisessä ympäristössä tapahtuvat kilpailuttamisesta saatavat hyödyt kumuloituvat niin hankintayksiköiden kuin yrittäjien eduksi. Avoin verkossa tapahtuva sähköinen kilpailuttaminen tavoittaa tasapuolisesti kaikki potentiaaliset toimijat ja myös uudet, vasta markkinoille tulleet yritykset pääsevät osallisiksi näistä kehittyvistä markkinoista ja julkisen sektorin tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista.

Jorma Saariketo
hankinta-asiamies, Varsinais-Suomen Yrittäjät

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Servikal Oy

Servikal Oy

Mittalaitteiden kalibrointi ja huolto

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

04/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 19.04.2018


Seuraa meitä somessa