Julkaistu 14.06.2017 0          
TUNNE TALOUS

Perustajaurakoitsijan verotuksen ja tilinpäätöskäsittelyn erot

Perustajaurakoinnilla tarkoitetaan sitä, että rakennusliike suunnittelee, markkinoi, tuottaa ja myy asunto- ja liikehuoneistoja siten, että ostaja saa hallintaoikeuden tiloihin hankkimalla omistukseensa kohdeyhtiön osakkeita. Perustajaurakoitsija myy rakennusurakan kohdeyhtiölle, jonka osakkeiden myynnistä perustajaurakoitsija vastaa. Verotus on perinteisesti ollut hyvin kirjanpitosidonnainen. Perustajaurakoinnin verotus poikkeaa kuitenkin huomattavassa määrin perustajaurakoinnin tilinpäätöskäsittelystä.

Perustajaurakoitsijan tilinpäätöskäsittely perustuu kirjanpitolautakunnan yleisohjeeseen perustajaurakoinnista 17.1.2006. Ohjeen antamisella kirjanpitolautakunta muutti perustajaurakoinnin tilinpäätöskäsittelyä, joka oli aiemmin perustunut verotuksessa noudatettuun käytäntöön. Ohjeen mukaan perustajaurakoitsija ja kohdeyhtiö ovat ns. itsekontrahointisuhteessa eli toisin sanoen perustajaurakoitsijan ja kohdeyhtiön väliset liiketoimet eivät tapahdu riippumattomien osapuolten välillä. Tästä johtuen perustajaurakoitsijan tilinpäätöksessä esitetään ainoastaan myynnit ulkopuolisille tahoille. Tilinpäätöksestä näin ollen eliminoidaan perustajaurakoitsijan ja kohdeyhtiön välinen rakennusurakkamyynti, joka perustuu rakennusurakkasopimukseen.

Verohallinto antoi perustajaurakoinnin verotusta koskevan ohjeensa 10.9.2008 (päivitys 20.8.2012), jonka mukaisesti kirjanpitolautakunnan yleisohjeella ei ole vaikutusta perustajaurakoinnin verotukseen. Verotuksessa perustajaurakoitsija ja kohdeyhtiö ovat edelleen erillisiä verosubjekteja. Perustajaurakoinnin verotuksessa näin ollen verotetaan edelleen kaikki luovutukset: rakennusurakan myynti kohdeyhtiölle, kohdeyhtiön osakkeiden myynti ulkopuolisille sekä tontin luovutus kohdeyhtiölle. Verohallinto on antanut perustajaurakoitsijalle mahdollisuuden valita, kohdistaako se katteen rakennusurakkaan, kohdeyhtiön osakkeisiin vai kumpaankin. Mikäli katetta ei kohdisteta rakennusurakkaan, on kuitenkin suositeltavaa ottaa huomioon siirtohinnoittelusäännökset.

Perustajaurakoinnin verotuksen ja tilinpäätöskäsittelyn tuloutuksen eriaikaisuuteen liittyy myös ongelmia. Suurin ongelma liittyy realisoitumattomien tulojen verotukseen. Rakennusurakka verotetaan heti, kun rakennus on tarkastuksen jälkeen otettu käyttöön. Rakennusurakan luovutus verotetaan, vaikka osa kohdeyhtiön osakkeista olisi vielä myymättä urakan luovutushetkellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kate on kohdistettu rakennusurakkaan, tuloutuu koko kate urakan luovutushetkellä, vaikka urakka kokonaisuutena, huomioiden myös osakkeiden myynnin voi olla jopa tappiollinen. Urakka kokonaisuudessaan voi jäädä tappiolliseksi esimerkiksi silloin, jos osa kohdeyhtiön osakkeista jää myymättä huonon markkinatilanteen vuoksi. Mikäli verotuksessa hyväksyttäisiin tilinpäätöksen mukainen tulos, ei vastaavaa ongelmaa syntyisi. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole vireillä lakimuutoksia perustajaurakoinnin verotuksen muuttamiseksi.

Verotuksen ja tilinpäätöskäsittelyn erojen ymmärtäminen on tärkeää. Vaikka lähtökohtaisesti kyse on verotuksen jaksotuksesta eikä niinkään verotuksen vähenemisestä, on Verohallinnolla intressiä puuttua vääränä vuotena verotettuun tuloon. Verotarkastuksessa voidaan näin ollen puuttua verovuotena ilmoittamatta jätettyihin tuloihin, vaikka tulot olisi ilmoitettu seuraavina verovuosina. Verohallinnon kanta veronkorotusten suhteen on kiristynyt, mikä korostaa oikean ilmoittamisen tärkeyttä. Mikäli perustajaurakoitsijan verotuksen ja tilinpäätöskäsittelyn erot ovat epäselviä, on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Esimerkiksi katteen kohdistamisessa on syytä ottaa huomioon myös verotukselliset näkökohdat, sillä verotuksen aikaistuminen voi vaikuttaa yhtiön likviditeettiin ja sitä kautta myös yhtiön kasvukykyyn.

Mirva Pitsinki
OTM, KTM, veroasiantuntija, KPMG Oy Ab

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Viestintäharju Oy

Viestintäharju Oy

Internet-palveluja, Lehtiä, Viestintätoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

M Kitchen & Cafe

Itäinen Rantakatu 4-6, Turku

http://mbakery.fi/mkitchencafe/

M Kitchen & Cafe on ainutlaatuinen ravintola, kahvila, kokous- ja juhlatila sekä viikonlopun the brunssipaikka Turun jokirannassa museo Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa. Ravintolamme sijaitsee turkulaisen museon Aboa Vetus & Ars Novan aulatilassa, jossa moderni ilmeemme yhdistyy historialliseen rakennukseen ja vanhan Turun raunioihin. Ravintolatilaamme kuuluu lisäksi kesäaikana käytettävissä oleva sisäpihan terassialue, jollaista toista et kaupungista löydä. Ravintolamme tarjoilee lounasta arkisin klo 11-14 ja olemme auki joka päivä klo 11-19. Viikonloppuisin löydät meiltä erittäin suositut brunssimme klo 11-15 lauantaina ja sunnuntaina. Ravintolatilassamme on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia aukioloaikojen ulkopuolella. Aamutilaisuudet ennen klo 11 ovat suosittuja ja ravintolamme on myös suosittu paikka varata iltakäyttöön esimerkiksi karonkajuhlaan tai häätilaisuutta varten. Ravintolatilan lisäksi saman katon alta löytyy myös kaksi kokoustilaa, Factory ja Biljardisali, joissa pystyt toteuttamaan erilaiset kokoukset, perhejuhlat ja -tilaisuudet sekä konferenssit aamusta iltaan. Biljardisali on intiimi tila maksimissaan 22 henkilölle ja Factory on puolestaan monitoimitila noin 40 henkilölle, jossa on järjestetty kokouksien lisäksi perhejuhlia.

Lue uusin näköislehtemme

04/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 19.04.2018


Seuraa meitä somessa