Julkaistu 14.06.2017 0          
MIKROT MENESTYKSEEN

Hyvinvointia ja tuottavuutta bisnekseen

Tuottavuus, innovaatiot ja hyvinvointi ovat kehittämisen kohteena 34 varsinaissuomalaisessa mikroyrityksessä. Kaikki nämä Mikrot menestykseen-hankkeeseen (2015-2018) osallistuvat yritykset ovat tarkastelleet toimintansa liiketaloudellisia lähtökohtia samoin kuin yrittäjän ja yrityksen hyvinvointia. Jokainen yritys on pysähtynyt pohtimaan vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan. Oivalluksia oman yrityksen kehittämiseksi on syntynyt kaikille. Poimimme hankeyritysten puolivälin keskusteluista käytännön vinkkejä lukijoille – yrittäjiltä yrittäjille.

Kohdenna ja rajaa

Mitä teen, kenelle ja miten? Näiden kolmen kysymyksen mielessä pitäminen arjen työssä tukee myyntiä ja markkinointia sekä toiminnan kehittämistä. Se auttaa kohdentamaan ja rajaamaan tekemistä sekä päästämään irti toimimattomasta: kaikille ei tarvitse tuottaa kaikkea.

”Tiukempi keskittyminen muutamaan asiaan kerrallaan.”

Kun kohdennat ja rajaat, tunnistat samalla mitä osaat ja mikä kannattaa tehdä itse, mitä osaamista on järkevä ostaa muualta ja missä tarvitaan vinkkejä toisilta yrittäjiltä tai asiantuntijoilta.

Seuraa rahaa

Yrityksen talouden tuntemus ei edellytä kirjanpitäjän taitoja. Hankkeen yrittäjistä ne, joilla on selkeä käsitys talouden tunnusluvuista, seuraavat pääsääntöisesti kuukausitason tuottoja sekä syntyneitä kustannuksia. Eri kuukausien välinen vertailu pidemmältä ajanjaksolta puolestaan auttaa hahmottamaan kuukausittaisia eroja liiketoiminnassa sekä syitä mahdollisiin hiljaisempiin hetkiin. Keskustelut kirjanpitäjän kanssa kuitteja viedessä parantavat yrittäjän tietoisuutta talouden tilanteesta ja tarjoavat mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia yrityksen tilanteesta laajemminkin.

Sopivasti suunnittelua

Monia hankkeen yrittäjistä askarruttavat ajankäyttöön liittyvät kysymykset, kuten sopivan raon löytäminen ”paperitöiden” hoitamiseen tuottavan työn ohella sekä yllättäen tulevat kiireelliset työtehtävät. Yksi kokeilemisen arvoinen ratkaisu on töiden ja vapaiden ennakointi ja suunnittelu viikko- tai kuukausitasolla, siinä määrin kuin se on mahdollista. Karkeallakin tasolla laadittu suunnitelma jäsentää työtä ja helpottaa tunnetta aikataulupaineista. Hyvänä vinkkinä toimii myös se, että tekee vaikeat tai epämukavat asiat ensin pois alta ja näin energiaa vapautuu päivän muihin töihin.

”Pienyrittäjän työhön kuuluu moninaiset ja monipuoliset tehtävät, jotka osaltaan tuovat ja osaltaan nakertavat jaksamisvarantoja. Harmittavaisen paljon joutuu luopumaan kiinnostavista asioista - kuitenkin välttämätön taito.”

Päivittäistä työtehoa ja jaksamista parantavat myös työpäivän lomassa pidetyt ruoka- ja kahvitauot.

”Kun pidän ruoka- ja kahvitauoista kiinni, jaksan hymyillä asiakkailleni myös iltapäivällä.”

Kokeile

Rohkenetko itse kokeilla? Jo pienet arjen kokeilut kertovat nopeasti mikä toimii ja mikä ei omassa liiketoiminnassa. Esimerkiksi yksi yrittäjä on kokeillut Instagramin käyttöä juhla- ja kokoustilojen markkinointikanavana ja on tavoittanut asiakkaat niin hyvin, että otti sen pysyvämmin käyttöön. Toinen yrittäjä on kokeillut aukioloaikojen pidentämistä puolella tunnilla kahtena päivänä viikossa, tuloksena tyytyväiset asiakkaat. Pohdinnassa olevia kokeiluja ovat muun muassa: kannattaako mobiilimaksamisen käyttöönotto, myyntipuhelujen ulkoistaminen tai asiakasvirtojen ohjaaminen hinnoittelulla.

Susanna Visuri, erityisasiantuntija, projektipäällikkö

Miira Heiniö, erityisasiantuntija

Elisa Valtanen, psykologi

Jarno Turunen, erityisasiantuntija

Työterveyslaitos


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Bowler

Yliopistonkatu 29, Turku

www.bowler.fi

Ota yhteyttä, 0400-345620 tai myynti@bowler.fi. Katso lisää palveluistamme www.bowler.fi. Hohtokeilaus, minicurling, escaperoom, pingis, saunaosasto, kokouspalvelut, yritystilaisuudet ja monipuoliset ravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.06.2018


06-08-liite/2018Kesäliite
to 14.06.2018


Seuraa meitä somessa