Julkaistu 14.06.2017 0          

Kahden mäen keittiömestari

Grillimakuja. Iso osa Erik Mansikan kesästä kuluu Kakolanruusun terassilla avotulella kokkaillen.

Erik Mansikan annosvisio lähtee hyvistä raaka-aineista luonnon sesonkeja kunnioittaen.

Turkulaiskokki Erik Mansikka kuvaa tämänhetkistä arkeaan hektiseksi. Päivän tyypillinen ohjelma on suihkun kautta mäelle kokkaamaan, siis joko Kaskenmäelle tai Kakolanmäelle.

Mansikka pyörittää yhdessä yhtiökumppaniensa Topi Pekkasen ja Simo Raision kanssa suursuosion saavuttanutta Kaskis-ravintolaa. Toukokuussa kolmikko avasi Kakolan vanhan vankilan päärakennukseen kesäravintolansa Kakolanruusun, josta tulee ympärivuotinen ravintola alkuvuodesta 2019. Ravintolassa ovat mukana myös Kaskiksesta tutut Sanna Gulsten ja Suvi Nurmi.

Vaikka ravintoloiden määrä on tuplaantunut, Mansikan toimenkuva on silti sataprosenttisesti kokkaamista. Työnjako on sellainen, että vaikka kummassakin ravintolassa on ”luottomies keittiömestarina”, Mansikka on läsnä toisessa ja toinen omistajakokeista eli Raisio toisessa ravintolassa. Noin 15-henkinen keittiöhenkilökunta tekee ravintoloissa töitä kahdessa vuorossa.

- Oma läsnäolo on tärkeää ja se, että näkee, mitä lautasille menee ja maistaa kaikkea. Tasalaatuisuudella ja tinkimättömyydellä erottuu joukosta, Mansikka sanoo.

Suosio yllätti

Ravintolayrittäjyys lähti Mansikalla siitä, mistä lukuisilla muillakin kokeilla: halusta perustaa oma ravintola. Hän oli tehnyt yrittäjämentaliteetilla töitä muille yhdeksän vuotta, mikä alkoi tuntua älyttömältä.

Luottokumppanit löytyivät lähipiiristä, ja kolmikko päätti tehdä itselleen kivan työpaikan. Vuonna 2014 syntyi Kaskis, jonka varauskalenteri meni pian tukkoon. Mansikka myöntää olevansa suosion mittakaavasta vähän yllättynyt.

- Tiesin, että tehdään jotain, mitä Turussa ei ole ennen nähty, mutta on tämä aika hurjaa kyllä. Jotain on tehty oikein, hän miettii.

Kun Kaskiksessa ruokaillaan pitkän kaavan mukaan, Kakolanruusu keskittyy grillimakuihin. Terassilla voi seurata, kun kokki kääntelee ruokia avotulella. Mansikka kertoo, että pysyvään ravintolaan muurataan iso grilli, johon mahtuu vaikka kokonainen sika.

Ravintolan pyörittäminen vasta rakentuvalla Kakolan alueella tuo omat haasteensa. Kesäravintolan keittiö on rakennettu toistaiseksi sisälle työmaakonttiin, koska alueella ei ole vielä viemäröintiä.

Vuodenaikoja kunnioittaen

Mansikalta kysytään usein, mistä hän saa ideansa ruoka-annoksiin. Ennen hän lähti tekemään hauskan näköistä ja uutta, mutta omissa ravintoloissa lähtökohtana on hyvä, sesongin raaka-aine.

- Tuoretta, hyvänmakuista, mielellään kotimaista ja lähiruokaa. Mutta jos kotimainen on huonompaa, niin voimme käyttää ulkomaistakin.

Välillä luomisen tuskaa voi tulla raaka-aineen keksimisestä, kun haluaa kokata vuodenaikoja kunnioittaen. Mansikka seuraa maailman ruokatrendejä, mutta haluaa silti tehdä ”omaa juttua”.

Turkulainen ravintolakulttuuri on Mansikan mielestä kehittymässä monipuolisempaan päin. Hänestä on asiakkaan kannalta hyvä, että kilpailu on Turussa kovaa, jolloin tekijät ovat varpaillaan ja pyrkivät huippuunsa.

Räppikeikalle kokiksi

Sunnuntai on Mansikan ainoa vapaapäivä viikossa. Se kuluu joko kavereiden kanssa tai Mansikan kolmen tyttären kanssa aikaa viettäen. Arjen kiirettä hän lievittää juoksulenkeillä.

Kesälomaa kiireisellä yrittäjällä on reilu viikko. Juhannukseksi hän lähtee Teflon Brothers -rap-yhtyeen keikkakokiksi. Valkoisista liinoista ja hienoista aterioista backstagella alkaa Mansikan mukaan hiljalleen tulla perinne. Juhannuksen jälkeisen lomaviikon hän pyhittää lapsilleen.

Tulevaisuudelta Mansikka odottaa sitä, että Kakolanruusukin saadaan pyörimään ympärivuotisesti. Hän nauraa, että kaksi ravintolaa riittää – ainakin toistaiseksi. Menestyksen avaimen hän näkee rentouden ja ammattitaidon sekoituksessa.

Erik Mansikan kesämenu

Alkuruoka: kevyesti savustettua kirjolohta ja parsaa, seljankukka-vinaigrette

600 g kirjolohta

10% suolaliemi

leppärouhetta savustukseen

- Nypi kirjolohi ja upota se suolaliemeen 20 minuutiksi.

- Kuivaa filee hyvin ja savusta savustuspöntössä noin 15 min riippuen kalan paksuudesta ja pöntön lämmöstä, kunnes nahka irtoaa helposti, ja lohi on kauniin punainen sisältä mutta ei raaka.

- Tarjoa keitetyn parsan kanssa.

Seljankukka-vinaigrette

1 dl seljankukkamehua

1 sitruuna

1dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria

- Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin.

Pääruoka: yön yli haudutettua possun niskaa grillattuna, varhaisperunoita

1 kotimainen possun niska

8 dl lihalientä/kanalientä/vettä

8 dl punaviiniä

2 dl sokeria

timjamia

rosmariinia

shalottisipuli

valkosipulia

suolaa ja mustapippuria

laakerinlehti

- Leikkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi.

- Kiehauta kaikki ainekset ja kaada possun niskan päälle.

- Aseta vuoka 90-asteiseen uuniin noin 12 tunniksi.

- Jäähdytä, leikkaa annospaloiksi ja grillaa.

- Liemestä voit keittää kastikkeen possulle.

- Tarjoa varhaisperunoiden kanssa.

Jälkiruoka: mansikka-clafoutis ja jäätelöä

375 g sokeria

10 munaa

- Sekoita.

2,5 dl maitoa

2,5 dl kermaa

3 vaniljatankoa

- Kiehauta ja jäähdytä huoneen lämpöiseksi.

- Sekoita munasokeriin.

400 g vehnäjauhoja

- Sekoita joukkoon.

125 g huoneenlämpöistä voisulaa

- Sekoita joukkoon.

Aseta massa pyöreisiin paistovuokiin ja kotimaisia mansikoita päälle. Paista 180-asteisessa uunissa 12 min ja tarjoa jäätelön kanssa.

Lue lisää Varsinais-Suomen kesälehdestä

Tämä ja monta muuta mielenkiintoista juttua on julkaistu Varsinais-Suomen kesälehdessä.

Kesälehdessä kerrotaan Varsinais-Suomen kesäkuulumisista ja tulevista tapahtumista.

Kesälehden voit lukea alla olevasta linkistä!

Avotulella. Kakolanruusun keittiömestari Matti Roiniola ja kokki-omistaja Erik Mansikka varmistelevat, että olosuhteet ovat ideaalit grillaamiseen.

heidi.pelander@y-lehti.fi

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Toimistotuote Blue Sign Oy

Toimistotuote Blue Sign Oy

Kilpikaiverrus, Käyntikortit, Leimasimia, Mainostekstiilit, Nimineulat, Polttoleimasimet, Tarroja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa