Julkaistu 07.09.2017 1          
Positiivinen rakennemuutos puree Varsinais-Suomessa

Rakentamis- ja kiinteistöalalla kaivataan lisää osaajia

Lounaisrannikolla on käynnissä positiivinen rakennemuutos ja alueen teollisuus on vahvasti elpymässä monen vaikean vuoden jälkeen. Rakentaminen lähti kasvuun jo ennen teollisuuden suhdannekäännettä ja kasvun oloissa työvoiman saanti moniin alan tehtäviin ei enää onnistu kitkattomasti. Mikäli rakentamisen volyymi säilyy korkealla, tasolla uhkaa työvoiman saanti edelleen vaikeutua. Työvoiman saannin vaikeutuminen toimi herätteenä järjestää ennakointifoorumi rakentamis- ja kiinteistöalan nykyisistä ja tulevista työvoimatarpeista.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ja maakuntaliitto järjestävät tänään 7.9. rakentamis- ja kiinteistöalan tulevaisuuden näkymiä ja työvoimatarpeita luotaavan ennakointifoorumin. Aihetta taustoitti pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuus RT:stä esityksellään rakentamisen suhdannetilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.

Aiheeseen toi tuoretta tietoa yrityskysely, joka toteutettiin kesäkuussa yhteistyössä alan työnantajajärjestöjen ja oppilaitosten kanssa. Esiteltyjä kyselyn tuloksia puolestaan kommentoivat alueelliset ja valtakunnalliset asiantuntijat sekä alan yrityksistä että oppilaitoksista.

Kyselyn mukaan yritykset näkevät lähitulevaisuuden myönteisenä ja työtilanteen arvioidaan edelleen lievästi kohenevan nykyisestä vuosina 2018 - 2020. Talonrakentamisessa ja talotekniikassa tilanne arvioidaan hieman myönteisemmäksi kuin infrarakentamisessa ja kiinteistöpalveluissa. Myönteinen työtilanne heijastuu myös tietoon ja arvioon tulevista rekrytointitarpeista: kyselyn mukaan työvoiman tarve on pysymässä vahvana talonrakennuksessa, infrarakentamisessa, talotekniikassa ja kiinteistöpalveluiden yrityksissä. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että 90 % yrityksistä ilmoittaa rekrytoivansa uusia osaajia tulevan puolentoista vuoden aikana. Osa työpaikoista avautuu eläköitymisen ja osa hyvän työtilanteen johdosta.

Kyselyssä kartoitettiin alakohtaisesti tarvetta lähinnä työntekijätason osaajiin. Rajaukseen päädyttiin, koska toimihenkilötehtävissä tarpeiden kohdentuminen on paremmin tiedossa. Talonrakentamisessa tarpeita löytyi kirvesmiestyön osaajissa, betonityön osaajissa, muurauksessa ja laatoituksessa, vesikattotyössä kuin myös pintojen ja päällysteiden osaajissa. Infrarakentamisessa taas nousi muun muassa kaivinkoneenkuljettajien ja kuorma-autonkuljettajien tarve kärkeen sekä esimerkiksi vesirakennuksen osaajat.

Talotekniikan tehtävissä korostui tarpeet ilmastointiin liittyvissä tehtävissä. Kuudesta eniten mainintoja saaneesta tehtävästä neljä liittyi ilmastointiin unohtamatta kuitenkaan käyttövesi- ja viemärijärjestelmien asennus- ja mittaustehtäviä. Kiinteistöpalveluissa nousee kiinteistönhoitajien tarve kärkeen, sitä seuraa osaajatarpeet teknisen isännöitsijän tehtävissä sekä muissa alan tehtävissä.


Kommentit

joopa joo 08.09.2017 klo 08:09

Osaajia todellakin tarvitaan. Nythän työntekijät koostuu ulkomaalisista joiden osaaminen on vähän sitä sun tätä. Työnantajia kiinnostaa kuitenkin vain se ettei niille tarvitse maksaa kummoistakaan palkkaa.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Juhliva

Fiskarsinkatu 7, Turku

Juhliva tarjoaa Turun alueen parhaat tilat juhliesi järjestämiseen. Saunat, juhlatilat, kokoustilat. Juhliva tarjoaa asiakkaille myös lisäpalveluja, tarjoamme juhlasi järjestämiseen kaluste vuokrausta, DJ-Palvelut, Sisustuspalvelu, Esiintyjät, Ohjelmat/Teemat, Kutsujen teko.

Lue uusin näköislehtemme

09/2017Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ke 06.09.2017


Seuraa meitä somessa