Julkaistu 11.09.2017 1          
Pk-yritysbarometri:

Varsinais-Suomen pk-yrityksillä vaatimattomat kasvuodotukset

Vaikka maan talous kasvaa reippaasti, pk-yritysten odotukset suhdanteista paranivat keväästä vain hieman. Varsinais-Suomessa yritysten odotukset ovat hieman koko maata positiivisempia, kertoo tänään julkaistu Pk-yritysbarometri.

Koko maan pk-yrityksistä 47 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan lähimmän vuoden aikana. Varsinais-Suomessa suhdanteiden arvioi paranevan 49 prosenttia pk-yrityksistä (keväällä 2017 koko maa 44 % ja Varsinais-Suomi 43 %). Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista, joka julkaistiin tänään.

Mahdollisuuksien mukaan kasvamaan pyrkiviä pk-yrityksiä on Varsinais-Suomessa 39 prosenttia, mikä on saman verran kuin keväällä 2017. Voimakkaasti kasvuhakuisia pk-yrityksiä on alueella nyt vähemmän kuin keväällä (14 % à 7 %).

- Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos on tuonut alueelle paljon elinvoimatekijöitä, mutta vielä kasvu ei näy laajemmin pk-yritysten toiminnassa. Maakunnan talouskasvu on edelleen isojen veturiyritysten vetämää yrityskohtaista kasvua, eikä alueella voida puhua laajoista toimialakohtaisista kasvun trendeistä. Maakunnan elinkeinoelämän vinkkelistä kasvu on yhä varsin ohutta, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Koko maan työllistämisodotukset ovat lähellä kevään lukuja. Varsinais-Suomessa odotukset henkilökunnan määrän osalta ovat hieman keväistä heikommat.

- Talouskasvu ei edelleenkään riitä vastaamaan Suomen haasteisiin, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, kuten työelämän joustoja, työpaikkakohtaista sopimista ja palkkamalttia, sanoo Munter.

Pk-yritysten rahoitus ja omistusjärjestelyt

Varsinais-Suomessa 14 prosentilla pk-yrityksistä ja koko maassa 15 prosentilla on ollut maksuvaikeuksia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Keväällä 2017 maksuvaikeuksia oli Varsinais-Suomessa vielä 17 prosentilla pk-yrityksistä.

- Taloudellinen tilanne näyttäisi alueella tämän tiedon perusteella olevan paranemaan päin, arvioi aluejohtaja Seija Pelkonen Finnverasta.

Viimeisen vuoden aikana Varsinais-Suomen alueen pk-yrityksistä joka neljäs on nostanut ulkopuolista rahoitusta. Edelleenkin pankit (61 %) ja rahoitusyhtiöt (37 %) ovat alueen merkittävimmät rahoituksen lähteet.

- Näyttäisi myös sitä, että rahoituksen saatavuus on parantunut, sillä vain 12 prosenttia alueen pk-yrityksistä kertoi, että hankkeita on jäänyt toteutumatta rahoituksen heikon saatavuuden takia. Vielä keväällä vastaava luku oli 17 prosenttia, toteaa Pelkonen.

Finnveran rahoitus elokuun loppuun mennessä varsinaissuomalaisille pk-yrityksille oli 76 m€ (81 m€ elokuun loppuun mennessä 2016). Myönnetystä rahoituksesta puolet suuntautui kasvuyrityksille. Finnvera on rahoittanut elokuun loppuun mennessä alueella 61 yrityskauppaa (64). Alueen pk-yrityksistä 27 prosenttia on suunnitellut toteuttavansa omistuksen vaihdoksen viiden vuoden sisällä. Koko maassa vastaava luku on 28 prosenttia. Vastaavasti yritysostoja suunnittelee 16 prosenttia alueen yrityksistä viiden vuoden sisällä (koko maassa 17 %).

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä tekemä Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Siinä kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle. Tulokset julkaistaan sekä valtakunnallisesti että alueellisesti. Varsinais-Suomen Pk-yritysbarometriin vastasi 315 yrittäjää.


Kommentit

mooses 12.09.2017 klo 14:09

"Varsinais-Suomen positiivinen rakennemuutos on tuonut alueelle paljon elinvoimatekijöitä, mutta vielä kasvu ei näy laajemmin pk-yritysten toiminnassa"

"Talouskasvu ei edelleenkään riitä vastaamaan Suomen haasteisiin, vaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, kuten työelämän joustoja, työpaikkakohtaista sopimista ja palkkamalttia, sanoo Munter."

Asia on enemmänkin niin, että etenkin pk-sektorin alapäässä maa on täynnä koti- ja ulkomaistakin yritystä tappelemassa samoista markkinoista, eikä siinä juuri auttele differentioitumiset, kun nyt kuitenkaan ei kovin kummallisiin eroihin kilpailijoihin nähden päästä monellakaan toimialalla.

Kun asiakaskysyntä on mitä on, ja kun työn hinta on monella toimialalla pieni osa kustannuksista, ei se siitä muutu, vaikka porukka tekee ilmaiseksi töitä. Päinvastoin, ostovoiman kadotessa häviää monelta bisnekseltä asiakkaat.

Työvoimakustannukset on esim. Ruotsissa ja Saksassa samat/ isommat kuin Suomessa. mutta yhä enemmän pitääkin näköjään hakea kilpailijareferenssi Latviasta, Liettuasta, Romaniasta, Kiinasta yms. eli yritetään entistä pontevammin painia juuri siinä sarjassa, missä ei pitäisi.

Hiukan liian "mennään mistä aita on matalin" -ratkaisu. Vaikka bisnes ei kannatakaan oikealla kustannustasolla, yhä enemmänm pakotetaan osa kansasta jopa ilmaiseksi sorvin ääreen ja edistetään näin juuri sellaistta bisnestä, mihin ei kannattaisi koskea kepilläkään.


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Wellnesscenter Wilhelmina

Wellnesscenter Wilhelmina

Hierontaa, Hyvinvointipalvelu, Kauneushoitoloita, Ravintolisät, Ravintoneuvonta, Työhyvinvointipalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.06.2018


06-08-liite/2018Kesäliite
to 14.06.2018


Seuraa meitä somessa