Julkaistu 19.09.2017 0          

Tänä vuonna jo kaksi sähköiskukuolemaa ilmajohdoista

Tänä vuonna on sattunut jo kaksi kuolemaan johtanutta sähkötapaturmaa ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto muistuttaa, että sähköiskuun ei aina tarvita edes kosketusta, sillä sähkö hyppää ilmavälin yli ilmajohdosta esimerkiksi työkoneeseen tai nosturiin. Ilmajohtojen aiheuttama vaara on syytä ottaa huomioon työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä.

Säiliöauton pystyyn nostettu säiliö aiheutti valokaaren

Imupaineauton kuljettaja oli nostanut auton säiliön pystyyn suurjänniteilmajohdon alapuolella purkaakseen autossa olleen hiekkakuorman. Tällöin auton säiliö aiheutti valokaaren ja sitä kautta voimakkaan sähköiskun kuljettajalle. Kuljettaja toimitettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän menehtyi myöhemmin.

Nosturin vaijeri aiheutti valokaaren

Elementtitehtaan varastokentällä oli kaksi miestä nostamassa elementtejä ilmajohtojen läheisyydessä. Nosturin vaijerin koskettaessa tai joutuessa liian lähelle sähköjohtoja aiheutui valokaari, ja toinen miehistä sai sähköiskun nosturin vaijerin ja elementtien raudoituksen kautta. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa.

Miten ilmajohto-onnettomuuksia voi ehkäistä?

- Olennaista on ymmärtää, että sähköiskun voi saada, vaikkei ilmajohtoihin edes koskettaisi, kertoo ylitarkastaja Leila Öhman Tukesista. Siksi jo työmaiden turvallisuussuunnittelussa ja ilmajohtojen lähialueella työskenneltäessä on otettava huomioon valokaaren ja sähköiskun vaara.

Seuraavia ohjeita noudattamalla voidaan vähentää ilmajohto-onnettomuuden riskejä:

- Selvitä aina etukäteen, onko työskentelyalueen läheisyydessä ilmajohtoja.

- Sijoita varastot ja lastauspaikat riittävän kauas ilmajohdoista.

- Noudata suojaetäisyyksiä.

- Ohjeista kaikki työntekijät, erityisesti työkoneiden kuljettajat.

Tarkempia tietoja turvallisesta työskentelystä ilmajohtojen lähellä, tyypillisimmistä ilmajohdoista ja suojaetäisyyksistä sekä toiminnasta onnettomuustilanteessa on kerrottu oppaassa Tiedä ennen kuin toimit sähköverkon läheisyydessä sekä Tukesin verkkosivuilla.

Onnettomuustapauksia on kuvattu Tukesin verkkosivulla Vältä sähkötapaturmat.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tammiluodon Viinitila

Lemlahti Parainen, Parainen

www.tammiluoto.fi

KP 50-120, R, S.

Lue uusin näköislehtemme

09/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.09.2018


Seuraa meitä somessa