Julkaistu 03.11.2017 1          

Taloustiedon digitalisointi etenee – standardit kaikkien saatavilla

Standardit digitaaliselle taloustiedolle ovat nyt kaikkien saatavilla. Yrittäjien on vaadittava, että palveluntarjoajat ja ohjelmistotalot ottavat ne käyttöön.

Merkittäviä hyötyjä myös pk-yrityksille

Taloustiedon digitalisointia edistävän TALTIO-hankkeen tarkoituksena oli kirjanpidon lähdeaineistojen (laskut, tiliote, kuitit) saaminen rakenteiseen tietomuotoon siten, että tieto on standardissa ja koneluettavassa muodossa siirrettävissä järjestelmistä toiseen. Taloustiedon standardiin ja digitaaliseen muotoon saattaminen säästää huomattavasti kirjanpitovelvollisten aikaa, kun tallennustyötä ei tarvitse tehdä käsin. Automatiikka ei ole vain suurten yritysten etuoikeus. Digitaalisen taloustiedon hyödyt ovat merkittävät myös pienille- ja keskisuurille yrityksille.

- Suomessa tehtiin viime vuonna noin 1,5 miljardia yksittäistä maksukorttimaksua. TALTIO-hankkeessa selvitimme, miten kuitti voidaan rakenteisessa muodossa toimittaa automaattisesti myyjän järjestelmästä ostajan haluamaan järjestelmään ja suoraan yrityksen taloushallinnon käytettäväksi. Olemme myös tehneet alusta- ja tietovarastokokeiluja sekä luoneet standardit asunto-osakeyhtiöille, isännöitsijäntodistukselle sekä yhdistyksille ja säätiöille. Standardit ovat tällä hetkellä jokaisen saatavilla. Yritysten on vaadittava, että palveluntarjoajat ja ohjelmistotalot ottavat ne käyttöön, kehottaa Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Antti Soro.

Vientimahdollisuuksia suomalaisille yrityksille

TALTIO-hankkeessa saatuja tuloksia hyödynnetään Teknologiateollisuudessa suunnitteilla olevassa jatkohankkeessa, jossa tulokset vietäisiin käytännön ratkaisuiksi. Samalla vakiinnutetaan digitaalisia reaaliaikatalouden toimintamalleja Suomessa.

- Reaaliaikatalous tarjoaa mahdollisuuden merkittävään tuottavuus- ja palveluloikkaan, joka hyödyttää kaikkia organisaatioita ja kansalaisia. Pitkällä aikavälillä myös jäsenyrityksemme hyötyvät digitalisoidusta taloushallinnosta, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoo.

- Suunnitellun RTECO-hankkeen tarkoituksena on myös edistää vastaavaa kehitystä erityisesti Pohjoismaissa, Baltiassa ja EU:ssa. Ekosysteemien kehittämien alustojen pohjalta yritykset voivat luoda vientimahdollisuuksia tuotteilleen ja palveluilleen, Turunen jatkaa.

Digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön luominen hallituksen kärkihanke

- Talousdata on yksi monikäyttöisimpiä datan muotoja. Sitä hyödyntämällä voidaan helpottaa yritysten hallinnollista työtä ja kuluttajien arkea sekä luoda mahdollisuuksia innovatiiviselle palvelukehitykselle. Hyvä esimerkki on sähköinen kuitti, joka jo nyt joissakin palveluissa sujahtaa asiakkaan digitaaliseen lompakkoon, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

- Tulevina vuosina voisimme näyttää mallia sujuvasta digitaalisesta taloushallinnosta, automatisoidusta yritysraportoinnista ja laajasta talousdatan hyödyntämisestä siten, että liiketoiminnan pyörittäminen olisi maailman helpointa juuri Suomessa, ministeri Berner sanoo viitaten hallituksen kärkihankkeeseen luoda digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristöä.


Kommentit

it Senior 03.11.2017 klo 12:11

Taas yksi komitean yhteenveto. Itse olen ollut mukana fInvoice koko elinkaaren aikana ja sovelluksien kannalta se muodostunut standardiksi. Vielä kun rakennetaan ketju niin että ohitetaan pankkien rahastus. Kuittien välitys olisi oiva rahasampo. FInvoice XML tiedostohan voitaisiin toimittaa loppukäyttäjälle vaikka sähköpostin liitteenä tai johonkin pilvipalvelun laatikkoon. Finvoice topimitus kuluttajalle on erittäin byrokraattista. Miksei saada aikaiseksi eEstonia tyyppistä palveluväylää Suomeen?


Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Meriniityn Auto­huolto

Meriniityn Auto­huolto

Autohuoltoja, Autokorjaamoja, Renkaita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa