Julkaistu 15.11.2017 0          

Finfringe-festivaali Turkuun

Kuvituskuva: Wikimedia Commons

Suomi ja Turku liittyvät Fringe-festivaaliperheeseen. Keväällä 2019 Aurajoen pinnan rikkoo FINFRINGE, nelipäiväinen kansainvälinen esittävän taiteen festivaali.

FINFRINGEn järjestäjänä on Osuuskunta Säätämö, turkulaisten esittävän taiteen ammattilaisten yhteenliittymä. Samalla festivaali toimii turkulaisten ammattinäyttämöiden yhteistyöhankkeena. Yhteistyössä ovat mukana ja tukensa ovat luvanneet eri muodoissa Turun Taideakatemia, Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Logomo.

Festivaalia suunnittelevat ja päävastuun siitä ovat ottaneet neljä kokenutta esittävän taiteen tekijää - Sami Rannila, Kristina Vahvaselkä, Sauli Luttinen ja Jani Vehkaperä. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Turun taideakatemian koulutusvastaava Minna Haapasalo, Logomon tapahtuma- ja tuotantojohtaja Janne Auvinen, Turun kaupunginteatterin johtajat Mikko Kouki ja Arto Valkama, Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen ja Linnateatterin johtajat Kalle Lamberg ja Henni Syrjänen. Rahallinen tuki festivaalille haetaan erikseen, mutta turkulaisten taidelaitosten markkinointikanavat, esittämiseen vaadittavaa kalustoa ja yhteistyöverkostot ovat jo nyt FINFRINGEn apuna.

Festivaali aloittaa keskitetysti yhdessä paikassa, mutta laajenee pilottivuoden jälkeen ympäri Turkua. FINFRINGEn johtoajatuksena on paitsi tuoda uutta taidetta näyttämölle, myös itsekin toimia uusin tavoin joka vuosi: eri paikoissa, erilaisin toteutumistavoin ja painopistein. Ensimmäisenä vuonna nähdään n. 15-20 erilaista esiintyjää tai esiintyjäryhmää. Yhteensä esityksiä tulee olemaan pilottifestivaaleilla vajaat viisikymmentä. Artistihaku ympäri maailmaa julkaistaan syksyllä 2018 ja FINFRINGE 2019- ohjelma alkuvuodesta 2019.

Pohjatyötä festivaalia varten on tehty reilun vuoden ajan. FINFRINGE on liittynyt yli 250 Fringe-festivaalin verkostoon. Erityisen läheisesti yhteistyötä tullaan tekemään Nordic Fringen kanssa. Tukholman, Göteborgin, Bergenin ja Reykjavikin seuraksi liittynee muitakin suomalaisia toimijoita lähivuosina.

Mikä Fringe?

Fringe-festivaali, ”reunafestivaali”, joista suurin ja kuuluisin on Edinburghin Fringe, on raikkaan railakas tapahtuma ja esiintymisalusta uusille ja kokeileville esittävän taiteen ideoille. Fringet profiloituvat marginaalisempaan ja kokeellisempaan esittävän taiteen tarjontaan kuin perinteiset yhden taidelajin taidefestivaalit. Kaikki esittävän taiteen lajit ovat sallittuja ja esiintyjät voivat olla ammattilaisia tai harrastajia. Esitysten kesto on tarkkaan rajattu ja ne pitää pystyttää nopeasti lavalle ja esityksen päätyttyä pois. Tällä pyritään sujuvuuteen, pakottamaan festivaaleille valitut esitykset keskittymään sisältöihinsä puitteiden sijaan sekä tarjoamaan paljon erilaisia esityksiä yleisölle lyhyessä ajassa.

Fringe eroaa muutenkin tavallisista taidefestivaaleista. Esiintyjät joutuvat maksamaan osallistumismaksun, mutta saavat vastikkeeksi myös osan pääsylipputuloista. Jos halukkaita esiintyjiä on liikaa, kuten miltei aina on, mukaan pääsevät arvotaan. Kaikilla mukana olevilla esityksillä on hetkensä yleisön edessä, mutta pidetyimmät saavat lisäesityksiä - ja tätä kautta lisätuloja. Formaatti on siis samaan aikaan hyvin kaupallinen ja kokeellinen. Fringe toimii myös tapaamispaikkana ympäri maailmaa tuleville taiteilijoille ja tapahtumana, jossa esiintyjien ja katsojien raja rikkoutuu.

Fringe-festivaali voi olla esittävän taiteen ammattilaisille omien töidensä ensimmäinen kokeilualusta, kosketus yleisöön uuden idean kanssa. Katsojat pääsevät antamaan suoran ja välittömän palautteen, jolla on oikeasti vaikutusta. Uusien, innovatiivisten esitysten kokeileminen on taiteilijoille helppoa ja yleisöllä on aika ja paikka missä nähdä uutta esittävää taidetta. Harrastuspohjalta tulevat esiintyjät pääsevät mittelemään osaamistansa ammattilaisten kanssa. Raja harrastamisen ja ammatin välillä rikkoutuu tavalla, joka hyödyttää sekä esiintyjiä että katsojia. Fringe-festivaali on tiivistetysti kengännauhabudjetin, matalan osallistumis- ja katsomiskynnyksen sekä vapaaehtoisen työn tapahtuma. Myös FINFRINGE tulee tarvitsemaan monenlaista apua turkulaisilta kulttuurin ystäviltä.


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kukkakauppa Fridhem

Humalistonkatu 8, Turku

www.kukkakauppafridhem.fi

Kaikki viherpalvelut kokouksiin sekä juhliin. Kukat, pöytäasetelmat, viherkasvivuokraus sekä myös palkintokukat. Viherkasvit vuokrattuna eri pituisiin jaksoihin, sisältäen viherkasvien hoidon, kuljetuspalvelut. Kukkakauppa Fridhem 110 v. kokemuksella.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa