Julkaistu 17.11.2017 0          

Mitä luovat alat eivät missään nimessä voi tarjota meriteollisuudelle?

Merikapteeni ja simulaattorikoulutuksen päällikkö Ossi Westilä kertoo, miten nykyään ja tulevaisuudessa esimerkiksi autonomisia laivoja voidaan ohjata. Ensimmäiset saavat jo kokeilla Viking Gracen ohjaamista.

Mitä luovat alat eivät missään nimessä voi tarjota meriteollisuudelle? Se olikin vaikea kysymys pureskeltavaksi torstai-iltapäivällä luovien alojen sekä meriteollisuuden yrityksiä, kehittäjiä ja opiskelijoita kohtasi vanhassa merikoulun tilassa.

Eilen torstaina järjestettiin Luovat työmahdollisuudet meriteollisuudessa-työpaja, johon saapui kolmisenkymmentä osallistujaa eri aloilta. Työpajan järjestettiin Aboa Maren tiloissa. Tapahtumassa päästiin tutustumaan merenkulun koulutuksessa käytettäviin simulaattoreihin ja VR-laseihin sekä ideoimaan luovia työmahdollisuuksia meriteollisuudessa palvelumuotoilun keinoin.

Osallistujat saivat ensin katsauksen meriteollisuuteen ja pääsivät kokemaan merenkulkua kahdessa eri simulaattorissa. Toisessa simulaattorissa ohjattiin Viking Grace jäisen Itämeren poikki. Toisessa simulaattorissa taas ohjattiin rahtialusta. Rohkeimmat kokeilivat VR-laseja, joilla pääsi testaamaan kykyjään toimia erilaisissa hätätilanteissa risteilyaluksella.

Ensi keväänä alkaa myös uusi koulutus, jossa huomioidaan etäohjattavan laivan erityispiirteitä.

Simulaattorikierroksen jälkeen pohdittiin monialaisissa ryhmissä ensin, mitä luovat alat voivat tarjota meriteollisuudelle. Tämä tuntui olevan helppoa. Monella oli antaa konkreettisia esimerkkejä, onnistuneita caseja sekä hyviä ideoita asiakkaan paremmasta huomioimisesta ympäristöpäästöihin, visualisointiin ja esimerkiksi joukkoistamisen ratkaisuihin niin liiketoiminnallisesti kuin asiakaskokemuksen kannalta. Luovilta aloilta innostusta oli tehdä yhteistyötä esimerkiksi pelillistämisen ratkaisuissa ja mobiilisovellusten mahdollisuuksista eri prosesseissa.

Lopuksi piti miettiä, mitä luovat alat eivät ainakaan voi tarjota meriteollisuudelle. Siinä monelle meinasi jäädä tyhjää paperille. Haasteita löydettiin kyllä ennakkoluuloista, rahasta, politiikasta ja viestinnällisistä vaikeuksista, mutta kaikkeen tuntui löytyvän ratkaisu. Jopa säädökset ja säännökset nähtiin asioina, joita tulisi tarkastella myös luovasti, etenkin nyt, kun eletään merenkulun murroskautta. Siinä missä muitakin aloja, myös meriteollisuudessa nähdään sekä uhkakuvia että mahdollisuuksia digitalisaation ja autonomisten kuljetusmuotojen kehittyessä. Suurimpana haasteena luovilla työmahdollisuuksilla tulevaisuudessa nähtiin se, että luovan työn vaikutuksia on vaikea mitata rahassa, ainakaan heti. Vaikutukset eivät välttämättä näy heti. Tärkeänä nähtiin, että kaikessa suunnittelussa alihankkijat pääsisivät isompaan kokonaisratkaisuun mukaan mahdollisimman aikaisin, jotta pystyisivät tarjoamaan parempia ratkaisuja.

Työpajan järjesti Innovation Resource Moderating Tool-hanke, jonka tavoitteena on rakentaa verkkotyökalu mahdollistamaan innovaatioteorioiden hyödyntämistä yrityksissä sekä luovan osaamisen ja luovan työprosessin hyödyntämistä innovaatiotyöskentelyssä. Hanke järjestää eri teemaisia työpajoja, joissa konkreettisia meriteollisuuden haasteita ratkotaan palvelumuotoilun ja luovien menetelmien avulla. Työpajoissa syntyneitä konsepteja testataan myös aidoissa ympäristöissä. Hanketta koordinoi Yrkeshögskolan Novia yhteistyössä Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Strategisena partnerina toimii myös Meyer Turun telakka. Hankkeen rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto.

Ryhmät valitsivat kaikkein mahdottomimmat asiat, mitä luovat alat eivät voi tarjota meriteollisuudelle ja ratkaisivat miten luovat alat voivat tarjota myös näitä meriteollisuudelle. Tärkeimmäksi asiaksi erityisesti merenkulussa nähtiin vanha kokemus ja empiirinen tieto, joka nähtiin tärkeänä etenkin turvallisuusnäkökulmasta.

Rita Rauvola

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ensiapukoulutus Camilla Mäkinen Oy

Ammattipätevyyskoulutus, Ensiapukoulutus, Ensiaputarvikkeita, Ensihoidon koulutus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa