Julkaistu 08.02.2018 0          
KOLUMNI

Minkä tunnin sinä omistat? Ja miksi henkilökunnan tulisi olla kuin perhettäsi?

Työhyvinvointi, työssä jaksaminen, motivaation ylläpitäminen ja innostavan ilmapiirin luominen ovat edellytyksiä menestyvälle yritykselle. Näistä asioista löytyy jos jonkinlaista koulutusta, ohjetta, blogia ja webinaaria. Lisäksi virkamiehet vaativat vielä kasan erilaisia dokumentteja, jolla todistetaan, että töissä on kaikki hyvin.

Voin kertoa salaisuuden: yksikään webinaari, blogi, dokumentti tai ohjeistus ei johda yhtään mihinkään, jos yrityksen johto ei ole täysillä itse sitoutunut huolehtimaan henkilökunnastaan, heidän hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. On mielestäni jopa absurdia, että vuonna 2018 joutuu lukemaan lehdistä raportteja yrityksistä, joissa henkilökuntaa ei pidetä yrityksen tärkeimpänä resurssina. Miten se on mahdollista?

On todistettu, että hyvinvointiin panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Jokainen ymmärtää tämän omalla kohdallaan: olisi paljon edullisempaa olla keräämättä vaikka runsaasti liikakiloja ja sitten tapella kalliilla niiden aiheuttamia terveysvaikutuksia vastaan. Tai halvempaa olisi olla polttamatta kuin hoitaa keuhkosyöpää. Toki ymmärrys ei aina johda tekoihin.

Mutta miksi edelleen on johtajia ja yrittäjiäkin, jotka eivät aidosti välitä henkilökunnastaan? Jos vain oma etu kiinnostaa, niin sitä suuremmalla syyllä pitäisi olla todella kiinnostunut siitä, että yrityksen tärkein resurssi on jatkuvasti toimintakuntoinen, motivoitunut ja tehokas. Tehokkuus kun ei ole sitä, että jokunen kuukausi revitään kaikki irti ja sitten odotellaan loppuunpalaneita sairaslomalta palaaviksi. Ei, vaan tehokkuus on sitä, että kuormitusta ja työtä osataan annostella sopivissa määrin siten, että moottori käy tasaisella tahdilla tehden tulosta vuodesta toiseen. On tärkeää luoda kulttuuri, jossa jokaisella on oikeus, mutta myös velvollisuus huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Sellaisessa kulttuurissa on oltava hyvin avoin kommunikaatio, sillä herranpelolla kyllästetyssä organisaatiossa ei suuta omista ongelmista uskalleta avata ennen kuin on aivan liian myöhäistä.

Kaikkein tärkeintä yrityksen menestyksen kannalta on silti yrittäjän oma into, motivaatio ja kyky suoriutua päivästä toiseen. Nuupahtanut ja innon menettänyt yrittäjä johtaa hyvin pian kuihtuvaa yritystä.

Itselläni on yksi tapa, joka on ylitse muiden: aamuliikunta. Aloitin tämän tavan joskus 2011 asuessani Sveitsissä, sillä tein töitä kotitoimistossa ja ainoastaan kello 06.00-07.00 oli aikaa, jolloin minulla ei ollut velvollisuuksia mihinkään suuntaan. Omistin – ja yhä omistan – sen tunnin.

Kelloni soi lähes poikkeuksetta 5.55 ja olen illalla laittanut kaiken valmiiksi aamun urheilua varten. Mieluiten liikun ulkona, joten hyvin usein lähden aamulenkille. Nykyään olen taipunut myös sisäurheiluun, joten aamuliikunta saattaa sisältää paikallaan polkemista tai uimista. Kun kello 7.00 tulen suihkusta – olen täynnä energiaa ja olen tehnyt sen tärkeimmän: saavuttanut päivän ensimmäisen onnistumisen. Sen tuoma hyvinvointi kantaa pitkälle päivään, eikä pienet vastoinkäymiset tunnu missään. Yrittäjän hyvinvointi valuu suoraan henkilökunnankin hyvinvoinniksi.

Suosittelen ulkoilua ja liikuntaa kaikille – ja varsinkin aamuisin ennen töitä. Päivän jälkeen saattaa kynnys lähteä liikkumaan olla jo ylitsepääsemättömän iso.

Pidä siis huolta itsestäsi, liiku, nuku, syö hyvin ja pidä huoli henkilökunnastasi kuin perheestäsi. Peset kilpailijat mennen tullen!

Kirjoittaja juoksentelee aamuisin ympäri Kaarinaa ja herättää ihmetystä tervehtimällä vastaantulijoita aamuhämärissä.

Petri Hollmén
Yrittäjä, Lyyti Oy

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Juhliva

Fiskarsinkatu 7, Turku

Juhliva tarjoaa Turun alueen parhaat tilat juhliesi järjestämiseen. Saunat, juhlatilat, kokoustilat. Juhliva tarjoaa asiakkaille myös lisäpalveluja, tarjoamme juhlasi järjestämiseen kaluste vuokrausta, DJ-Palvelut, Sisustuspalvelu, Esiintyjät, Ohjelmat/Teemat, Kutsujen teko.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa