Julkaistu 08.02.2018 0          
TUNNE TALOUS

Oletko ajatellut myydä yrityksesi?

Yrityskauppamarkkinoiden positiivinen vire jatkuu voimakkaana tukien yrityksen myyntiprosessia

Yritysjärjestelyt ovat osa aktiivista yrityksen kehitystä ja sen omistaja-arvon maksimointia. Yrityskauppojen avulla on useimmiten tarkoituksena hakea kasvua, kustannustehokkuutta, pääsyä uusille markkinoille, saada uusia tuotteita tai muuta uutta osaamista sekä teknologiaa. Yrityksen kehityksen kannalta yrityskaupat tarjoavat usein tarpeellisen ja nopean keinon hyödyntää nopeasti muuttuvien markkinoiden luomat uudet mahdollisuudet yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa.

Ajankohtaisia syitä yrityskaupoille ovat teknologia ja innovaatiot sekä yhä globaalimmaksi muuttuvat markkinat. Teemoja, jotka usein nousevat esille ovat terveydenhuolto ja hyvinvointi, fintech, kestävä kehitys sekä ympäristöystävällisyys. Yhteiskunnan megatrendit, kuten väestön kaupungistuminen ja ikääntyminen, vihreiden arvojen korostuminen ja vastuullisuusajattelu, digitalisaatio sekä esimerkiksi blockchain-teknologia kasvavassa määrin kiihdyttävät monien toimialojen yrityskauppa-aktiviteettia.

Toki omistajavaihdoksien keskeisenä elementtinä ovat myös sukupolvenvaihdokset. Suomen Yrittäjien tekemän barometrin mukaan valtaosa kaikista yrittäjistä on iäkästä sukupolvea, joiden tarkoituksena on seuraavien vuosien aikana luopua yrityksestään. Suomen Yrittäjien laatimien ennusteiden perusteella pelkästään Varsinais-Suomessa omistajavaihdosten odotettu määrä vuoteen 2025 on yhteensä 7 350 kappaletta. Näistä sukupolvenvaihdoksia odotetaan olevan vuosittain noin 170 kappaletta ja yrityskauppoja vastaavasti noin 287 kappaletta.

Vuosi 2017 oli yrityskauppojen osalta ennätysvuosi verrattuna yhteenkään vuoden 2008 finanssikriisin jälkeiseen vuoteen. Talouselämän ylläpitämän yrityskauppatilaston mukaan yrityskauppoja tehtiin Suomessa yhteensä 682 kappaletta vuonna 2017. Kaupoista yli neljännes tehtiin vuoden viimeisellä neljänneksellä. KPMG:llä uskomme vahvan vireen jatkuvan ja vuodesta 2018 voidaan odottaa vielä viime vuottakin aktiivisempaa.

Vahvan yrityskauppa-aktiviteetin taustalla on myös osakemarkkinoiden arvostuskertoimien kasvu, sillä yrityskauppojen arvostuskertoimet seuraavat melko läheisesti samaa trendiä kuin osakemarkkinat. Osakemarkkinoiden arvostuskertoimet ovat olleet nousussa vuoden 2013 alusta asti ja nykyisten arvostustasojen taustalla olevia keskeisiä tekijöitä ovat:

- matalat vaihtoehtoiset tuotot, jotka ovat seurausta elvyttävän rahapolitiikan ajamista ennätysmatalista korkotasoista;

- korkea likviditeetti, joka tarkoittaa sitä, että markkinoilla on liikkeellä runsaasti pääomaa, jolle etsitään riittävää tuottoa; ja

- matala riskiaversio, joka on seurausta kahdesta yllä mainitusta, eli tuottoa hakevat sijoittajat ovat valmiita hyväksymään osakkeiden korkeamman riskin paremman tuoton toivossa.

Arvostustasojen nousu vuodesta 2013 on samalla myös kääntänyt listautumisten määrän kasvuun sekä päälistalla että vaihtoehtoisella markkinapaikalla First Northilla. Nousevat arvostuskertoimet pitkän laskun ja tasaisen vaiheen jälkeen ovat nopeasti nostaneet yrityskaupan ja listautumisen houkuttelevuutta vaihtoehtona pääoman keräämiseen sekä omistuksen realisoimiseen. Tämän hetkinen markkinatilanne tukee myös vahvasti pk-yrityksien maksimaalista arvonmuodostusta yrityskauppatilanteessa.

Ovat yrityskaupan tavoitteet sitten mitkä hyvänsä, on onnistunut yritysjärjestely kuitenkin aina kiinni ihmisistä, jotka siinä ovat mukana sen suunnittelusta toteutukseen ja implementointiin. Yrityskaupan suunnittelu on syytä tehdä huolellisesti ja hyvissä ajoin. Pitkän yrittäjähistorian tehneelle myyjälle yrityskauppa voi olla ainutlaatuinen kokemus ja siihen tulee suhtautua vakavasti. Samalla on kuitenkin hoidettava yrityksen juokseva liiketoiminta. Tästä syystä on erittäin suotavaa, että osapuolet turvautuvat tahoillaan luotettaviin yhteistyökumppaneihin, joilla on kokemus, osaaminen ja resurssit hoitaa prosessia huomioiden toimeksiantajansa tarpeet ja odotukset.

Lauri Leppäniemi
KTM, senior analyst, KPMG

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa