Julkaistu 12.03.2018 0          

Ainutlaatuinen Ukkopekka täyttää 80 vuotta

Uskomaton Ukkopekka. Ainutlaatuista höyrylaivatunnelmaa pääsee taas kokemaan toukokuun alkupuolelta lähtien

Höyrylaiva Ukkopekka täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Suomen ainoalla säännöllistä linjaliikennettä tekevällä höyrylaivalla on kiehtova historia.

- Alun perin Hitler tilasi kaksi samanlaista höyrykonetta sotalaivaansa. Sotatoimien vuoksi niitä ei toimitettu. Toinen koneista päätyi jäätä murtavaa tarkastusalukseen Merenkulkuhallitukselle. "Kaksoisveli", toinen höyrykone, löytyi romuttamosta lähes käyttämättömänä. Se on nyt Vaakahuoneen terassin vieressä tilataideteoksena, Pentti-Oskari Kangas kertoo.

Talvisodan aikana Ukkopekka toimi saksalaisten operoimana muun muassa Utön ulkopuolella. Jatkosodan aikana se asensi Suomenlahdella sukellusvenekuuntelulaitteita. Ukkopekka toimi myös elämänlankana, Tukholma-Turku -ruokakuljetuslaivojen saattuealuksena jolloin se kulki jäissä ja oli aseistettu kahdella ilmatorjuntatykillä. Alus osallistui myös Bengtskärin majakan puolustamiseen ja kuljetti Park Victorin haaksirikon ruumiit Utöstä Turkuun. Ukkopekka on Suomen viimeinen molempiin sotiin osallistunut alus joka vielä liikennöi merellä.

Sodan jälkeen Neuvostoliiton Valvontakomissio otti aluksen hallintaansa ja teki sillä tarkastusmatkoja rannikkolinnakkeisiin. Muut saman kokoluokan alukset luovutettiin sotakorvauksena rajan taakse - Ukkopekka on siten ainoa Suomeen jäänyt lajissaan. Myöhemmin alus toimi vielä luotsipiiripäällikön edustusaluksena, luotsioppilaiden käytössä, väylämerkkien huoltotöissä sekä väliaikaisena satamajäänmurtajana mm. Raumalla. Kankaan perhe osti aluksen 1985 ja uudisti kansirakenteen 200 hengen matkustajahöyrylaivaksi.

Untuvanpehmeää höyrylaivakyytiä on tarjolla taas toukokuun alkupuolelta lähtien. Ukkopekan juhlavuosi kuluu työn merkeissä. Tarjolla on päiväristeilyjä Naantaliin, illallisristeilyjä Loistokarille, charter-risteilyjä sekä juhlavuoden erikoisristeilyjä ryhmille.

- Alus on ainutlaatuinen, viimeinen mohikaani. Teknisesti se on loistavassa kunnossa ja voi liikennöidä vielä vuosikymmeniä. Ukkopekassa on menneen ajan nostalgiaa, ajalta kun tehokkaat ja nopeat eivät vielä olleet lopettaneet ihmisten mahdollisuutta nauttia höyrylaivan pehmeästä purjehduksesta. Nyt sitä vielä saa ja haikeuttakin, haitarikaupalla.

Varaa paikkasi juhlavuoden tunnelmaan!


Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Bowler

Yliopistonkatu 29, Turku

www.bowler.fi

Ota yhteyttä, 0400-345620 tai myynti@bowler.fi. Katso lisää palveluistamme www.bowler.fi. Hohtokeilaus, minicurling, escaperoom, pingis, saunaosasto, kokouspalvelut, yritystilaisuudet ja monipuoliset ravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa