Julkaistu 15.03.2018 0          
TUNNE TALOUS

Mielenrauhaa ja yrittäjäarjen joustavuutta perheoikeudellisten asiakirjojen turvin

”Eihän tämä näin voi mennä, eihän minulla ole edes varaa maksaa vaadittua tasinkoa.” Nämä sanat kuulen valitettavan usein asiakkaan suusta esiteltyäni avioerotilanteen osituslaskelman. Harmitus on käsin kosketeltavissa, kun vaihtoehtoina ovat joko tulevan ex-puolison mukaantulo yhtiön osakkaaksi tai valtavan pankkilainan ottaminen tasingon maksamiseksi. Oikeudenmukaista tai ei, saattaa sinänsä keskituloisen yrittäjän maksettavaksi tulla jopa seitsennumeroinen tasinkosumma, sillä yritysvarallisuus kuuluu yhtä lailla ositettavan omaisuuden piiriin, ellei puolison avio-oikeutta ole avioehdolla poissuljettu. Tilanne on ikävä myös yhtiökumppaneiden kannalta, kun avioeron jälkipyykki saattaa pahimmillaan romuttaa yrityksen kasvunäkymät ja laskea siten yritysvarallisuuden arvoa. Yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta haastavia ovat myös tilanteet, kun yrityksen avainhenkilö makaa toimintakyvyttömänä sairaalassa tai kun osakkaan kuoleman johdosta yhtiön osakkeita päätyy perintösaantona ulkopuolisille tahoille. Näihin kaikkiin elämän tuomiin yllätyksiin on kuitenkin mahdollista varautua järkevällä suunnittelulla. Lakimiehen puoleen kääntyminen onkin kannattavaa ja usein myös edullisinta siinä vaiheessa, kun mitään peruuttamatonta ei ole vielä tapahtunut.

Lainsäädäntö tarjoaa moninaisia vaihtoehtoja perhevarallisuussuunnittelulle. Avioehto voidaan esimerkiksi rajata koskemaan yksinomaan yritysvarallisuutta tai sitä voidaan soveltaa vain erotilanteissa. Myös testamentilla yhtiön osakkeita voidaan osoittaa sellaiselle perilliselle tai testamentinsaajalle, jolla on parhaat edellytykset ja ennen kaikkea kiinnostusta yritystoiminnan jatkamiseen. Edunvalvontavaltakirja puolestaan turvaa yritystoiminnan jatkuvuuden tilanteessa, jossa yrittäjä joutuu toimintakyvyttömäksi esimerkiksi onnettomuuden tai vakavan sairauden seurauksena. Asiakirjakokonaisuuden täydentävät vielä yhtiöjärjestys sekä osakassopimus, jossa osakkaat voivat esimerkiksi sopia avioehdon ja edunvalvontavaltakirjan tekemisvelvoitteesta sekä lunastustilanteiden pelisäännöistä. Kun asiakirjat laaditaan yhtenä kokonaisuutena, voidaan varmistua määräysten yhdenmukaisuudesta sekä yritysvarallisuuden huomioimisesta. Samalla voidaan saavuttaa merkittävää verohyötyä.

Perheoikeudellisten asiakirjojen laadituttaminen on arkipäivää ja osa yrityksen riskienhallintaa. Kyse ei ole eksklusiivisesta palvelusta, jota käyttäisivät vain tietyn liikevaihtoluokan yritykset – päinvastoin. Nykyään jo monet start up -yritykset kokoon ja toimialaan katsomatta tiedostavat perheoikeudellisten asiakirjojen olemassaolon tärkeyden. Samoin on hyvä ymmärtää, että perheoikeudellisten asiakirjojen olisi syytä olla aina ajan tasalla, jotta niiden avulla voitaisiin saavuttaa maksimaalinen hyöty. Kun elämäntilanteet muuttuvat, myös asiakirjoja tulisi muuttaa. Erityisiä päivittämisen paikkoja ovat ainakin uusperhe- ja avioliittotilanteet, yrityskaupat ja sukupolvenvaihdokset. Myös ulkomaille muutto laukaisee toisinaan odottamattomia oikeudellisia seuraamuksia ja verotuksellisia riskejä. Esimerkiksi Suomessa tehty testamentti tai avioehto ei välttämättä ole pätevä, jos eläkepäiviä vietetään etelän auringon alla. Elämän realiteetit ja sudenkuopat tiedostamalla kohtaloon voidaan kuitenkin puuttua tai vähintäänkin sitä voidaan hallitusti ohjata. Ennakoiva perhevarallisuussuunnittelu tuokin mittaamattoman arvokasta mielenrauhaa ja joustavuutta yrittäjän arkeen, kun suuntamerkit ja toimintavaihtoehdot ovat pahimman sattuessa etukäteisesti selvillä.

Emilia Gummerus
Lakimies, OTM, KPMG Lakipalvelut

Kommentit

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Verkahovi

Verkatehtaankatu 4, Turku

KP 10-40, R 140, myös kokoustarjoilut ja pitopalvelu.

Lue uusin näköislehtemme

03/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.03.2019


Seuraa meitä somessa